tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Americké ministerstvo pre poľnohospodárstvo zverejnilo aktuálne stavy zásob agrokomodít pšenice.

v USA. Keďže s medziročným poklesom zásob sóje a kukurice v dôsledku minuloročnej neúrody už boli započítané v cene, trhy sa dominantne sústredili na dynamiku zásob  Export tejto komodity z USA v ostanom období prudko zrýchlil a bolo to vidieť aj na štatistike. Kým k 1.9.2012 bolo na skladoch 57,282 mil.ton pšenice, k rovnakému dátumu aktuálneho roka to bolo len 50,480 mil. ton, teda o 12 % menej a to napriek tomu, že tohtoročná úroda pšenice v USA bola priaznivá. USDA potvrdilo, že od júna do septembra 2013 sa zrýchlila dynamika straty zásob zo skladov v USA o 10 %, čo potvrdzuje rastúci dopyt po americkej pšenici.
Stavy zásob kukurice v USA medziročne klesli o 17 %. Kým k 1.9.2012 bolo na skladoch 25,122 mil. ton kukurice, tento rok k 1.9. to bolo už len 20,921 mil. ton. Dynamika poklesu zásob od júna do septembra 2013 sa však medziročne znížila o 10 %, čo signalizuje nižší dopyt. Navyše stav zásob ostal nad pôvodnými očakávaniami trhu, kde USDA odhadovalo zásoby len na úrovni 18 mil. ton.
Zásoby sóje v USA medziročne klesli, podobne ako pri sóji, o 17 %. Kým vlani bolo k 1.9.2013 na skladoch 4,609 mil. ton sóje, tento rok je to len 3,826 mil. ton. Od júna do septembra 2013 sa však pokles zásob spomalil až o 41 % oproti dynamike ich poklesu za rovnaké obdobie minulého roka. Súčasne USDA očakávalo, že zásoby sóje v USA k tomuto dátumu poklesnú až k 3,41 mil. ton. Znamená to, že pri kukurici a sóji klesali zásoby komodity pomalšie ako sa pôvodne očakávalo. I preto burza v Chicagu po zverejnení správy zareagovala miernym poklesom cien sóje a kukurice, ceny pšenice po volatilnom priebehu obchodnej seansy stagnovali.
/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov