tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Cenám pšenice jarné počasie neprialo. Najväčšie obavy počas zimy o kvalitu úrody ozimnej pšenice postupom jari klesali a očakávané výnosy na aker naopak stúpali.

Dostatok vlahy a dobré počasie na americkom Stredozápade pomohlo zmierniť neistotu, čo sa následne prejavilo aj na cenách tejto obilniny.Počas mája a júna sa nedokázala pšenica odraziť na vyššie úrovne a usadiť sa aspoň nad úrovňou 7,2 USD/bušel. Naopak, nové predajné tlaky postupne stlačili jej cenu pod 7-dolárovú úroveň a momentálne pôjde atakovať spodnú úroveň obchodovacieho pásma nachádzajúcu sa na 6,6 dolároch za bušel. Hlavnú nádej vkladali „býci“ do vysoko očakávanej správy amerického ministerstva pre poľnohospodárstvo (USDA) o oseve pôdy jednotlivými plodinami, zverejnenej na konci júna. Ani tá ich však nepotešila. Vyššie ako očakávané výnosy na aker sa predpovedajú v kľúčových regiónoch Oklahomy, Kansas a stredozápadu. Navyše, jarnej pšenice bola zasiata na 12,3 milióna akroch, čo je podstatne viac ako investori očakávali. Ak nedôjde k zhoršeniu počasia, tak sa dá očakávať ďalší tlak na pokles cien pšenice.      

Michal Májek
Autor je komoditným portfólio manažérom Tatra Asset Management

Komplexnú analýzu vývoja cien agrokomodít na burze v Chicagu od Michala Májeka vrátane prognózy na ďalší mesiac nájdete v AM 07-2013.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov