tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Najnovšia správa Amerického ministerstva pre poľnohospodárstvo potvrdzuje, že vysoké ceny agrokomodít

 

motivujú farmárov v zvyšovaniu produkcie. Medziročne došlo v USA k zvyšovaniu osevných plôch pri všetkých hlavných plodinách – pšenici, kukurici a i sóji.Kukurica: Pestovateľské výmery v nastávajúcom ročníku by mali v USA dosiahnuť 97,4 mil. akrov (39,45 mil. ha), čo je nepatrne viac v porovnaní s vlaňajškom. Ide o najvyššiu osiatu plochu kukuricou od roku 1936. Očakáva sa, že z tejto osevnej plochy sa uskutoční zber na 89,1 mil. akroch, čo by znamenalo medziročný nárast o 2 %. Táto správa je čiastočne prekvapením, nakoľko trhy žili v presvedčení, že spomalená sejba v USA povedie k nižšej osiatej výmere. Ak USA dosiahnu priemerný výnos, produkcia kukurice zo strany najväčšieho producenta na svete medziročne výrazne vzrastie.

Sója: Farmári tento rok osiali sójou 77,7 mil. akrov (31,47 mil. ha), čo znamená medziročný nárast o 1 %. Ide o historicky najväčšiu osiatu výmer. Zber sa očakáva z plochy 76,9 mil. akrov, čo by medziročne znamenalo nárast taktiež o 1 %.

Pšenica: Celková osiata výmera pšenicou v ročníku 2013/2014 (vrátane pšenice jarnej) by mala dosiahnuť 56,5 mil. akrov (22,88 mil. ha), čo znamená medziročný nárast o 1 %. Z tejto výmery sa na 42,7 mil. akroch nachádza ozimná pšenica. Jej výmera medziročne vzrástla o 3 %. Pritom ešte začiatkom júna vo svojom výhľade úrody ozimnej pšenice USDA kalkulovalo s o 2 % nižšou výmerou ako potvrdili najnovšie zistenia. Znamená to, že počas júla vo svojej správe WASDE USDA zrejme zreviduje očakávanú úrodu pšenice v USA nahor. Trhy však už túto zmenu do cien započítali, čo sa čiastočne prejavilo aj na pondelkovej miernej korekcii cien komodity na burze MATIF Paris.
/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov