tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Analytici investičnej banky Goldman Sachs vo svojom najnovšom agrokomoditnom výhľade z polovice júna pristúpili k ďalšej redukcii svojho odhadu budúcich cien kukurice a sóje.

„Aj keď ceny plodín ostanú v najbližších týždňoch na súčasnej úrovni kvôli priebehu pokračujúcej sejby plodín, očakávané ozdravenie zásob naznačuje na pokles cien a preto v našej 3-,6- ako i 12 – mesačnej prognóze cien znižujeme očakávané ceny kukurice na 4,75 USD/bušel (187 USD/t) a sóje na 11 USD/bušel (404 USD/t)“, píše sa vo výhľade. Ak sa vyplní analytikmi očakávaná bilancia ponuky a dopytu, tí odhadujú, že ceny kukurice by mohli poklesnúť až k 4,25 USD/bušel, sóje k 10 USD/bušel. Goldman Sachs súčasne momentálne vidí agrokomodity ako najväčších adeptov na pokles cien spomedzi všetkých komodít, s ktorými spoločnosť obchoduje.
Goldman Sachs pritom vo svojej analýze vychádza z očakávania ešte nižšej úrody kukurice (pri priemernom počasí) ako USDA (odhad GS je 346,2 mil. ton). Napriek tomu analytici čakajú výrazné ozdravenie zásob kukurice v USA. V prípade nepriaznivého počasia počas leta Goldman Sachs očakávajú úrodu kukurice na úrovni 318,3 mil. ton, čo by stále bolo dostatok na to, aby došlo k navýšeniu zásob kukurice v USA medziročne približne o 60 %. Podobný scenár by mohol nastať i pri sóji, kde aj pri zlom počasí počas leta sa predpokladá zdvojnásobenie koncoročníkových zásob v krajine (zo súčasného pomeru zásob k spotrebe na úrovni 4,2 % by malo dôjsť k nárastu na 8,3 % na konci budúceho ročníka). V prípade optimálneho počasia by pomer zásob ku spotrebe pri sóji na konci budúceho ročníka mohol vzrásť až na 11,3 %.


Komentár AGROMAGAZÍNu:
Na riziko poklesu cien jarín poukazuje dlhodobejšie aj AGROMAGAZÍN. Pri bežnom počasí v USA majú tieto komodity skutočne silnú ambíciu korigovať. V hre je pohyb ceny nadol na burze MATIF postupne až k 150 EUR/t v prvej polovici roku 2014, čo by pri súčasných cenách znamenalo pokles cien kukurice až o 65 EUR/t. Ak sa forwardová krivka kontraktov pri kukurici nezmení (čo je, ak nepríde deficit zrážok, dosť pravdepodobné), už v druhej polovici júla budeme čeliť poklesu o 25 EUR/t (t.j. na burze MATIF kukurica skoriguje na cenu 190 EUR/t).
Tabuľka: Očakávané ceny pšenice, kukurice a sóje na burze CBoT v Chicagu (USA) o 3 mesiace, 6 mesiacov a 12 mesiacov a porovnanie so súčasnou cenou (UScent za bušel) od analytikov Goldman Sachs

Cena

Aktuálna

Prognóza

 

Komodita

Aktuálna cena (II. dekáda júna 2013

Cena o 3 mesiace

Cena o 6 mesiacov

Cena o 12 mesiacov

Pšenica

683

650

650

650

Kukurica

651

475

475

475

Sója

1561

1100

1100

1100

Zdroj: Agriculture Update, Goldman Sachs
/Goldman Sachs, AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov