tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Mierna korekcia cien kukurice na svetových trhoch v ostatných dvoch mesiacoch dopomohla americkému bioetanolovému priemyslu mierne zvýšiť otáčky a tým aj dopyt po kukurici.

V minulom týždni sa v krajine vyrobilo denne v priemere 847 tis. barelov bioetanolu, čo znamená,  že priemysel sa odtrhol od svojich výrobných miním ktoré zaznamenával od leta minulého roka až do konca 1. Q 2013, keď denne produkoval len necelých 800 tis. barelov bioetanolu. Stále však výroba nedosahuje svoje bežné tempo, ktoré sa nachádza v pásme 900 až 920 tis. barelov denne.
Situácia sa však stále nemení v prípade exportnej aktivity USA s touto plodinou. V aktuálnom hospodárskom ročníku (štart od 1.9.2012) po prvý kvartál mája 2013 sa z USA vyexportovalo len 12,7 mil. ton kukurice, pričom v predchádzajúcom ročníku za tento časový úsek krajina vyviezla až 27,8 mil. ton kukurice (medziročný prepad exportu o 55 %). A všetko nasvedčuje tomu, že sa to nezmení až do konca aktuálneho ročníka, keďže USA nemajú k dispozícii príliš mnoho kukurice, ktorú by mohli vyviezť.
Nová úroda kukurice by však v najbližšom ročníku mohla dosiahnuť až 359 mil. ton, čo by výrazne zvýšilo zásoby komodity v krajine. Dnes kriticky nízke zásoby by tak v nasledujúcej sezóne mohli vzrásť až o 263 % (z 19 mil. ton na 50,9 mil. ton) a dosiahnuť až na svoje 13 – ročné maximá. To zrejme znovu podporí rozbeh výroby bioetanolu a tiež exportnú aktivitu. 
/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov