tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Kukurica: Aj keď sa počasie na Stredozápade USA výrazne zlepšilo a americkí farmári výrazne zrýchlili process sejby kukurice, za tradičným časovým termínom stale výrazne zaostávajú.

K 12.5. 2013 bolo zasiatych 28 % plánovanej výmery kukurice (týždeň predtým len 12 %). Pred rokom však farmári o takomto čase mali v pôde až 85 % všetkej kukurice, pričom päťročný priemer hovorí o tom, že v tomto čase majú poľnohospodári spravidla zasiatych 65 % plánovanej výmery. Znepokojivý je hlavne priebeh v štátoch Illinois a Iowa, ktoré sú najväčšími pestovateľmi kukurice v USA, kde momentálne je osiatych len 17 %, resp. 15 % plánovanej výmery.
Sója: Podobný obrázok sa nám naskytá i v prípade sejby sóje, kde však situácia nie je stále až tak dramatická, nakoľko táto komodita sa spravidla vždy seje neskôr ako kukurica. K začiatku aktuálneho týždňa stihli americkí farmári zasiať 6 % plánovanej výmery komodity, za ostatných päť rokov pritom mávali o takomto čase spravidla osiatych už 24 % plánovanej výmery.
Výhľad počasia v oblasti Kukuričného pásu je do konca týždňa priaznivý, až cez víkend by sa mohli objaviť prehánky a búrky, čo by mohlo znovu spomaliť priebeh sejby. Minimálne do piatku bude sejba akcelerovať a uvidíme, koľko kukurice sa podarí farmárom zasiať do tohto termínu. Nemožno vylúčiť ani scenár, že časť pôvodne plánovanej výmery sejby kukurice farmári nestihnú osiať a namiesto kukurice zrealizujú výsev sóje.
Progres sejby kukurice v USA (% osiatej plochy z plánovanej výmery v aktuálnom týždni, predchádzajúcom týždni, rovnakom období predchádzajúceho roka a 5 – ročný priemer k aktuálnemu dátumu.

Kukurica

Stav 12.5.2013

Stav 5.5.2013

Stav 12.5.2012

Priemer

2008 - 2012

Osiata plocha (%)

28

12

85

65

Zdroj: USDA

 

Progres sejby sóje v USA (% osiatej plochy z plánovanej výmery v aktuálnom týždni, predchádzajúcom týždni, rovnakom období predchádzajúceho roka a 5 – ročný priemer k aktuálnemu dátumu.

Kukurica

Stav 12.5.2013

Stav 5.5.2013

Stav 12.5.2012

Priemer

2008 - 2012

Osiata plocha (%)

6

2

43

24

Zdroj: USDA


Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov