tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny: Aj keď to spočiatku minulého týždňa vyzeralo na stagnáciu cien agrokomodít, napokon trhy predsa len zareagovali na fakt, ktorý sme avizovali v našom minulotýždňovom výhľade, a síce výrazné omeškanie priebehu sejby kukurice v USA, ako inak ako avizovaným rastom cien.

Ceny kukurice na burze v Chicagu dokonca v pondelok poskočili nahor o limit, teda približne 16 USD/t, čo znamenalo prerušenie obchodovania. Za ostatných 7 dní sme tak videli rast prakticky pri všetkých komoditách, ktorý bol výraznejší v USA a čiastočne sa pretavil i do európskej cenotvorby. Ceny pšenice v USA medzitýždenne vzrástli o 2 EUR/t na 201 EUR/t, v EÚ na burze MATIF o 5 EUR/t na 248 EUR/t. Ceny kukurice v USA vďaka dramatickému prorastovému trendu zo záveru týždňa posilnili o 12 EUR/t na 198 EUR/t, v EÚ medzitýždenne oslabili o 3 EUR/t na 216 EUR/t. Ceny sóje v USA pridali 17 EUR/t, keď posilnili na 401 EUR/t, ceny repky si pripísali 2 EUR/t, keď vzrástli na 482 EUR/t. Cenový rast je spôsobený obavami o priebeh sejby kukurice v USA, ktorá neustále stagnuje a už výrazne mešká. Dôsledky omeškania agrotechnického termínu sú pritom nám, všetkým farmárom, jasné. Špekulatívni investori zo svojho pohľadu zase teraz vidia príležitosť pre zmenu cenového trendu, aby vyťažili z predchádzajúcej výraznej cenovej korekcii kukurice i sóje. No a príležitosť pre rast cien má v USA i pšenica, kde i najnovšie dáta o zdravotnom stave porastov naznačujú veľké zaostávanie za minuloročnou kvalitou. Zdá sa tak, že ceny agrokomodít budú mať aj tento týždeň pozitívne smerovanie - smerom nahor. AGROMAGAZÍN však stále nič nemení na tom, že máj bude pre ceny agrokomodít kritický. Súčasné spomalenie sejby kukurice však môže viesť USDA k opatrnosti pri zverejňovaní svojich odhadov budúcej produkcie komodity (prvé zverejnenie odhadu globálnej úrody ročníka 2013/2014) v druhej polovici mája, a je dosť možné, že štartovacia výška produkcie kukurice v USA bude nastavená nižšie ako sa pôvodne očakávalo. Sejba kukurice v USA totiž výrazne mešká. Ak by tomu tak bolo, tak májová korekcia cien plodín vo svete by nemusela byť až tak výrazná ako sa očakávalo. AGROMAGAZÍN však stále počíta s rizikom citeľnejšej korekcie cien, no určite bude stáť za úvahu sledovať ďalší vývoj situácie v USA. Tá v budúcom mesiaci rozhodne o dynamike zmien cien plodín na svetových trhoch. Tento týždeň teda očakávajme pokračovanie obáv trhu, čo podrží ceny agrokomodít na čerstvo zvýšených úrovniach. Máj však môže byť kritický i pre akciové trhy (čaká sa na zverejnenie dát Číny, výsledky zasadania FEDu), takže i tu môže tkvieť riziko pre budúci pokles cien (globálna ekonomika spomaľuje).
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 18. týždňa:
Pšenica kontrakt máj: 245 – 250 EUR/t, kontrakt nov 215 – 223 EUR/t. Kukurica: kontrakt jún 220 – 225 EUR/t, november 195 – 203 EUR/t. Repka: kontrakt máj 475 – 485 EUR/t, november 425 – 430 EUR/t.
Zookomodity: Istá zmena dynamiky cien agrokomodít nastala i pri živočíšnych komoditách. Menej potešiteľná je hlavne pre chovateľov jatočných ošípaných. V Nemecku klesli nákupné ceny jatočných ošípaných v druhej polovici minulého týždňa o 6 centov na kg na 1,64 EUR/kg jat. hm. Pritom ešte na začiatku týždňa to vyzeralo na vyrovnanú cenotvorbu. V Dánsku si komodita zatiaľ drží cenu na 1,64 EUR/kg jat. hm., teda na nezmenenej úrovni už siedmy týždeň. V Nemecku sa prepadli aj spotové ceny jatočných ošípaných na burze EUREX, a teda s korekciou by sme mali počítať aj my v SR. Očakávame ceny pre aktuálny týždeň v pásme 1,61 – 1,66 EUR/kg jat. hm.
Ceny mlieka sú na svetových trhoch zastabilizované, európske ceny sa postupne doťahujú na ceny v Oceánii. Náš odhad: apríl 33,28 EUR/100 kg, máj 34,19 EUR/100 kg a jún 34,92 EUR/100 kg.
Nadol neustále mieria i ceny mladých jatočných býkov po tom, čo v dopyt po hovädzine v EÚ ako aj po exporte slabne. V Nemecku minulý týždeň ceny jatočných býkov klesli o 4 centy/kg na 3,86 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných kráv posilnili o 2 centy na 3,29 EUR/kg jat. hm. Korekciu cien jatočných býkov sme zaznamenali aj v SR, aktuálne sa tu cena hýbe v pásme 3,00 až 3,10 EUR/kg jat.hm.
Ropa a PHM: Ceny ropy Brent ako i WTI sa vymanili z predchádzajúcej korekcie a za ostatných 7 dní pridali k cene 4 USD za barel. Aktuálne sa ropa Brent obchoduje za 103 USD/barel, ropa WTI za 94 USD/barel. Medzitýždenne stúpali len spotové ceny nafty, ceny benzínov ostali nezmenené. V aktuálnom týždni by sme ešte mohli vidieť zlacňovanie cien. Ceny banzínu by mohli klesnúť o 2 centy/l na 1,45 EUR/l, ceny nafty o 1 cent na 1,36 EUR/l.
/David Karkulín, AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov