tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Očakávame, že rast globálneho dopytu po rope bude do konca roka utlmený.

Nárast dopytu na rozvíjajúcich sa trhoch bude takmer vyvážený poklesom dopytu v krajinách OECD. Vďaka tomu by mala cena ropy Brent, zostať do konca roku 2012 uväznená v pásme, a to najmä potom, čo posledný dávka likvidity poskytnutá centrálnymi bankami trhu nedokázala na rozdiel od minulosti naštartovať vzostup.
Po letnom rastu sa cena ropy stabilizovala. Nahor ju poháňalo prerušenie dodávok z rôznych lokalít a sankcie uvalené na Irán, ktoré držia produkciu na najnižšej hodnote za niekoľko rokov. Nárastu cien energií nahrával aj slabý dolár, ktorý v septembri výrazne oslabil, keď sa od neho odvrátili špekulanti.
Ropa Brent sa v roku 2012 obchodovala v priemere za 112 dolárov za barel. Očakávame, že priemer za celý rok sa bude blížiť 110 dolárom a do konca roka sa tak jej cena bude pohybovať medzi 105 a 110 dolármi za barel. Rozdiel medzi ropou WTI a Brent zostáva vysoký, pretože špekulatívne likvidácie dlhých pozícií dopadajú najviac na ropu WTI, zatiaľ čo akákoľvek prémia za geopolitické riziko sa prejavuje v cene ropy Brent vzhľadom k tomu, že sa tento typ ropy používa ako globálny pomerovací ukazovateľ pre ropu z nálezísk v mori.
Ole S. Hansen, komoditný stratég Saxo Bank

Viac informácií nájdete na:
http://sk.saxobank.com/futures-komodity

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov