tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Kým ceny vlaňajšej úrody pšenice a repky na burze MATIF ostatný týždeň korigovali nižšie, nová úroda si pripisovala zisky.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny vlaňajšej úrody (májový kontrakt 2024) pšenice o 8 EUR/t, keď sa komodita dnes obchoduje za 208 EUR/t Cena novej úrody (septembrový kontrakt 2024) zato medzitýždenne stúpla o 8 EUR/t na dnešných 230 EUR/t. Kukurica oslabila medzitýždenne o 3 EUR/t na dnešných 204 EUR/t. Repka (nová úroda) na MATIFe medzitýždenne zdražela o 4 EUR/t, keď sa aktuálne obchoduje za cenu 465 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne klesla o 5 EUR/t na 428 EUR/t, kým austrálska repka na domácom trhu si pripísala zisk 20 EUR/t, keď posilnila na 450 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne vzrástla cena mäkkej pšenice v USA o 10 EUR/t na 209 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne posilnila o 2 EUR/t, pričom sa dnes obchoduje za 165 EUR/t. Cena sóje medzitýždenne vzrástla o 4 EUR/t na 406 EUR/t.

Pšenica

Obavy o novú úrodu pšenice v Európe vyhnali ostatný týždeň ceny pšenice na burze MATIF nad 230 EUR/t, čo technicky septembrový kontrakt 2024 pšenice posunulo do dlhodobého rastového trendu. Pozornosť trhov sa upriamuje na juh Ruska, kde za ostatné dva mesiace spadlo sotva 10 mm zrážok, čo môže tamojším pšeniciam zredukovať potenciál ich výnosu.

Naproti tomu čoskoro exspirujúci májový kontrakt 2024 pšenice, ktorý je finálnym kontraktom cenotvorby vlaňajšej úrody medzitýždenne oslabil o 8 EUR/t na 208 EUR/t. Tento kontrakt sa aktuálne blíži k spotovým cenám pšenice na fyzixkom trhu v západnej Európe, pričom citeľne nižšia cena vlaňajšej úrody oproti tej nadchádzajúcej jasne naznačuje, že európsky trh je nateraz komfortne zásobovaný pšenicou.

Nepriaznivé počasie a Veľkých pláňach v USA zhoršuje kondíciu tamojších porastov ozimných pšeníc. USDA najnovšie odhadla v dobrej až excelentnej kondícii 49 % všetkých porastov pšeníc, čo je o 1 % menej ako pred týždňom a o 7 % menej ako pred dvomi týždňami. Vlani však v rovnakom čase bolo takto ohodnotených len 28 % všetkých porastov. Aj vďaka tomu sa pšenici na burze CBoT podarilo ostatné dni vyšvihnúť znovu nad 6 USD za bušel (220 USD/t).

Ukrajinské exporty plodín napriek útokom Ruska na infraštruktúru ukrajinských prístavov zaznamenali v apríli skvelé tempo, keď krajina vyviezla až 5,7 mil. ton produkcie. Za ročník 2023/24 sa Ukrajine už podarilo vyviezť 22,5 mil. ton kukurice a 15,6 mil. ton pšenice. Tieto dáta ale súčasne naznačujú, že exportný potenciál obilnín krajiny v rámci minulej úrody je už takmer vyčerpaný.

Keďže nám najbližšie dni na MATIFe exspiruje májový kontrakt pšenice, ktorý sa obchoduje za 208 EUR/t a nahradí ho prvý kontrakt novej úrody (september), ktorý sa momentálne obchoduje za 230 EUR/t, bude zaujímavé sledovať, či sa cena novej úrody dokáže udržať nad 230 EUR/t, resp. či sa posunie nižšie k úrovniam aktuálnych cien májového kontraktu. Podľa nášho predpokladu môže cena novej úrody mierne klesnúť smerom k 222 EUR/t, čo by však naďalej malo znamenať, že pšenica si udrží rastový trend. Pod cenový tlak sa nová úroda môže najbližšie dni dostať aj preto, že meteorológovia očakávajú v tomto týždni príchod zrážok na juh Ruska.

Na druhej strane nedávny vzostup cien plodín všeobecne primäl manažérov fondov zredukovať svoje krátke pozície (stávky na pokles ceny). Kombinované stávky na pokles ceny (čisté krátke pozície) pre pšenicu, kukuricu a sóju na burze CBoT ostatný týždeň boli zredukované o 15 % a dosiahli trojmesačné minimum. Aj tento faktor momentálne ťahá ceny plodín na burzách na vyššie úrovne. Predpokladáme, že postupne sa na tento trend naladí aj fyzický trh v EÚ, aj keď nateraz je tento stále dosť dobre zásobovaný a i preto sa nákupcovia nehrnú zvyšovať nákupné ceny.

Kukurica

Ceny kukurice na burze MATIF sa ostatný týždeň spočiatku vyšplhali na 210 EUR/t, pričom následne korigovali nadol smerom k 200 EUR/t. Táto korekcia po výraznom vzostupe je prirodzená, pričom je pravdepodobné, že môže pokračovať až k 197 EUR/t. Cena 197 EUR/t momentálne oddeľuje dlhodobý rastový trend od poklesného, pričom tu by sme očakávali, že sa cena odrazí opäť vyššie. Ak nie, bude to signalizovať problém pre ceny kukurice, pretože sa tým komodite otvorí priestor pre pokles k 183 EUR/t.

Sejba kukurice v USA prebieha v rýchlom tempe, keď farmári už stihli zasiať 27 % plánovaných plôch, čo je výrazne viac ako predstavuje 5 – ročný priemer pre toto obdobie (22 % výmer). Napriek tomu cena kukurice na burze CBoT po prerolovaní kontraktov znovu útočí na tohtoročné cenové maximá 4,5 USD za bušel (180 USD/t). Je tak pravdepodobné, že za rastovou dynamikou je momentálne hlavne špekulatívny kapitál, ktorý redukuje svoje krátke pozície na túto plodinu, čo dáva komodite prorastové impulzy (keďže títo investori na uzatvorenie pozície potrebujú kukuricu nakúpiť).

Treba ale skonštatovať, že už čoskoro USDA zverejní svoj prvý oficiálny výhľad novej úrody kukurice v sezóne 2024/25, pričom v USA aj vďaka súčasnému rýchlemu tempu sejby môžeme očakávať relatívne vysoký prvý odhad priemerného celonárodného hektárového výnosu kukurice. A tak i keď je pravdou, že pestovateľské výmery kukurice v USA by mali klesnúť, prvý odhad produkcie v USA kvôli vysokému plošnému výnosu môže byť vysoký, čo môže ceny kukurice dostať pod cenový tlak.

V Európe bude do cien prehovárať dianie na Ukrajine, kde pokračuje sejba kukurice. Ukrajinské agrárne ministerstvo naznačilo, že v tomto ročníku krajina s veľkou pravdepodobnosťou zníži svoju produkciu kukurice približne o 4 mil. ton na 26,5 mil. ton.

Ceny kukurice na MATIFe sú pritom dominantne nadviazané aj na ceny pšenice, a teda dianie v Rusku môže rovnako vplývať na tunajšiu cenotvorbu.

Kukurica na MATIFe sa momentálne nachádza v rastovom trende, no treba mať na pamäti, že na fyzickom trhu v Európe je kukurice dostatok, čo môže brzdiť v raste i ceny na burzách. Predpokladáme, že kukurica na burze MATIF tento týždeň skoriguje k 197 EUR/t a následne sa odrazí do okolia súčasných hodnôt, teda 200 EUR/t.

Olejniny

Ceny repky na burze MATIF vykazujú podobnú dynamiku ako ceny pšenice. Nová úroda mierne zdražuje, kým tá vlaňajšia aj vďaka komfortným zásobám spracovateľov v EÚ mierne zlacnela.

Predchádzajúce mrazy v západnej Európe vyvolali obavy o ďalšiu možnú redukciu odhadov novej úrody repky v EÚ. Trh sa aj v reakcii na to dostal na nové maximá 466 EUR/t, čo je už len 6 EUR/t pod nami avizovanou očakávanou cieľovou úrovňou (472 EUR/t). Rolovanie kontraktov, v rámci ktorých prvý kontrakt novej úrody (august 2024) nahradí čoskoro exspirujúci finálny kontrakt vlaňajšej úrody (máj 2024) môže vyvolať dočasné pohyby ceny novej úrody v obidvoch smeroch tak, aby tento kontrakt zohľadnil ako obavy o novú úrodu, no súčasne i  momentálne komfortné zásobovanie trhu plodinou. Technicky ale dlhodobý rastový trend repky ostane v platnosti dovtedy, dokým cena komodity neklesne späť na MATIFe pod 440 EUR/t.

Ceny sóje na burze CBoT vykazujú neutrálny vývoj, keď ostatné dni mazali straty, ktoré zaknihovali v úvode tretej dekády apríla. Žatva sóje v Brazílii finišuje, keď farmári už zožali úrodu z 90 % výmer sóje. Finálna výška produkcie naďalej nie je známa, no odhady sa začínajú zbiehať smerom k méte 150 mil. ton. To je pomerne robustná produkcia a i preto ceny sóje na burze CBoT z pohľadu dlhodobého trendu ostávajú v pomerne jasnom poklesnom trende. Ceny však stabilizuje špekulatívny kapitál, ktorý sa postupne zbavuje svojich krátkych pozícií (stávok na pokles cien). Strednodobý trend sa však pri sóji včera obrátil späť smerom do rastu. Komodita sa tak pravdepodobne bude najbližší týždeň pohybovať v neutrálnom pásme.

Ceny repkového oleja v prístave v Rotterdame ostatný týždeň vzrástli takmer o 5 % na aktuálnych 1000 EUR/t. Znovu sa tak repkový olej obchoduje drahšie ako palmový, ktorého cena pokračuje v miernom poklese.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 18. týždňa 2023: pšenica (nová úroda) 222 – 235 EUR/t, kukurica 197 – 205 EUR/t, repka 440 – 472 EUR/t.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov