tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ostatný týždeň sme videli na európskom trhu prevažne stagnáciu cien ošípaných, pokles cien mliečnych komodít a rast cien ropy. Ceny jatočného dobytka v Nemecku v tomto týždni stagnujú, pričom ceny ošípaných na burze ISN dnes jemne posilnili.

Jatočné ošípané

Nemecké ceny jatočných ošípaných v tomto týždni ostávajú nezmenené na minulotýždňovej cenovke 2,20 EUR/kg jat. hm. Na dnešnej aukcii na burze ISN v Nemecku cena zobchodovaných zvierat vykázala nárast v porovnaní s minulou akciou o 1 eurocent/kg jat. hm. na 2,27 EUR/kg jat. hm. Keďže počas minulej aukcie z polovice uplynulého týždňa cena ošípaných stagnovala, znamená to, že sumárne na medzitýždennej báze cena komodity zaknihovala nárast o 1 eurocent/kg jat. hm.

Ceny komodity sa nemenili ani pri ďalších významných exportéroch v EÚ. Dánske ceny jatočných ošípaných ostávajú tento týždeň zastabilizované na cenovke 1,78 EUR/kg jat. hm. Ceny v Španielsku na Mercolleide, ktoré do značnej miery formujú nemecké ceny, zostali zafixované na 1,80 EUR/kg ž. hm.

Prevažne neutrálny cenový vývoj v západnej Európe vytvára predpoklady pre minimálne cenové pohyby aj v regióne by krajín V4. Slovenské ceny jatočných ošípaných by mohli v tomto týždni ďalej stagnovať v pásme 2,2 – 2,3 EUR/kg jat. hm. Slovenské ceny ošípaných pritom naďalej ostávajú najvyššie v rámci všetkých krajín V4.

Čínske farmárske ceny jatočných ošípaných v uplynulom týždni posilnili o 2 eurocent/kg jat. hm. na 1,94 EUR/kg jat. hm., čím sa po dlhšom čase znovu obchodujú mierne nad cenami na trhu futures. Na burze Dalian sa totiž ceny živých ošípaných dnes obchodujú za 1922 EUR/t ž. hm. pričom medzitýždenne oslabili o 71 EUR/t ž. hm. 

Farmárske ceny jatočných ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota v USA si ďalej pripisujú zisky, aj keď už v menších porciách v porovnaní s predchádzajúcim obdobím ostatných dvoch mesiacov. Tunajší farmári aktuálne realizujú komoditu za 1,79 USD/kg jat. hm., čo znamená, že medzitýždenne inkasujú za komoditu o 1,9 % viac. Na trhu futures ceny jatočných polovičiek v USA medzitýždenne (aprílový kontrakt 2024) posilnili o 2 % na dnešných 1,92 USD/kg jat. hm. Nasledujúci kontrakt pre mesiac jún 2024, ktorý pritom evidentne využíva sezónny rastový efekt cien, sa pritom obchoduje už za 2,28 USD/kg. jat. hm.

Jatočný dobytok

Ceny jatočného dobytka v Nemecku v aktuálnom týždni ostáva na úrovniach týždňa predchádzajúceho. Jatočné kravy (O3) sa obchodujú na 3,85 EUR/kg jat. hm. Jatočné býky (R3) na 4,70 EUR/kg jat. hm.

Trh EÚ: V 12. reportovanom týždni 2024 priemerná cena jatočných býkov v EÚ-27 (kategórie A/C/Z, trieda kvality R3) medzitýždenne ostala bez zmeny na 5,03 EUR/kg jat. hm. Priemerná cena kráv v EÚ-27 (trieda O3) posilnila o 4 eurocent/kg jat. hm. na 4,08 EUR/kg jat. hm.

Slovenské ceny mladých býkov (A) triedy R3 v 12. týždni 2024 medzitýždenne posilnili o 21 eurocent/kg jat. hm. na 4,55 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných kráv v SR medzitýždenne klesli o 11 eurocent/kg jat. hm. na 2,99 EUR/kg jat. hm.

Vývoj v Nemecku naznačuje v tomto týždni na minimálne cenové pohyby v západnej Európe ako aj v SR.

Naproti tomu na trhu v USA aktuálne ceny jatočného dobytka korigujú na nižšie úrovne, keď medzitýždenne zakcelerovali svoj pokles a stratili zo svojej ceny v priemere 5 %.

Mlieko

Ceny mliečnych komodít v EÚ ostatný týždeň vykazovali pokračovanie pohybu smerom na nižšie úrovne. Európske ceny masla na burze EEX klesli medzitýždenne o 6 EUR/t, keď sa dnes obchodujú za 5769 EUR/t. Ceny SOM kvôli silnej konkurencii na globálnom trhu v sledovanom období poklesli o 90 EUR/t na 2323 EUR/t. Trhová cena mlieka vypočítaná z ceny masla a SOM medzitýždenne skorigovala o 1,8 % na 41,74 EUR/100 kg.

Nemecké dodávky mlieka do mliekarní v 12. kalendárnom týždni 2024 boli na medziročnej báze vyššie o 0,8 %, čo signalizuje na opatrný rastový trend dodávok mlieka na strane najväčšieho producenta v EÚ-27. Spotové ceny mlieka na v krajine minulý týždeň korigovali medzitýždenne nadol na severe krajiny o 2,5 EUR/100 kg na 33,5 EUR/100 kg a na juhu poklesli o 0,5 EUR/100 kg na 34 EUR/100 kg. Holandské spotové ceny mlieka medzitýždenne klesli o 1,5 EUR/100 kg na 37,5 EUR/100 kg. Spotový trh nám tak vysiela signály, že farmárske ceny mlieka v aktuálnom cykle s veľkou pravdepodobnosťou formujú cenový vrchol.

Zato v Oceánii na dnešnej aukcii mliekarne Fonterra vzrástla priemerná cena zobchodovaných kontraktov mliečnych komodít oproti minulej aukcii z polovice marca o 2,8 % na 3291 EUR/t. Tento vývoj tak naznačuje na zlepšenie dopytu po mliečnych komoditách vo svete. Dopyt vo februári ako aj v úvode marca totiž vykazoval spomaľujúcu rastovú dynamiku, čo sa prejavilo aj na cenách mliečnych komodít na trhoch.

Top 7 hlavných exportérov sveta v januári 2024 vykazovalo na medziročnej báze poklesný trend produkcie, ktorá bola sumárne nižšia o 1 %, resp. o 0,26 mld. l vyprodukovaného mlieka v porovnaní s januárom 2023.

Ceny mlieka v USA určené na výrobu syrov medzitýždenne oslabili o 2,1 % na cenovku 34,39 USD/100 kg.

Hlavné európske mliekarne vo februári 2024 navyšovali ceny surového kravského mlieka vyplácaných farmárom, keď oproti predchádzajúcemu mesiacu priemerná cena štandardizovaného mlieka (4,2 % tuku a 3,4 % bielkovín) stúpla o 0,56 EUR/100 kg na 43,98 EUR/100 kg. Predpokladáme, že podobnú „výplatnú“ cenovú hladinu si európske mliekarne udržali aj počas marca. Pre SR to naznačuje, že v apríli by ceny štandardizovaného surového kravského mlieka mohli ešte mierne posilniť a v máji si udržať status quo. Najnovší vývoj na spotovom trhu a tiež aj na trhu futures ale naznačuje, že momentálna rastová vlna cien mlieka je na strope a od júna môže byť v hre cenová korekcia z dôvodu opätovného vzostupu produkcie mlieka v EÚ a súčasne pomalšiemu rastu dopytu po komodite.

AGROMAGAZÍN aktualizuje prognózu cien mlieka na mesiace apríl a máj a rozširuje svoju prognózu cien surového kravského mlieka na mesiac jún 2024.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): apríl 2024: 46,10 EUR/100 kg, máj 2024: 45,90 EUR/100 kg, jún 2024: 45,10 EUR/100 kg.

Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): apríl 2024: 45,45 EUR/100 kg, máj 2024: 44,70 EUR/100 kg, jún 2024: 43,25 EUR/100 kg.

Ropa a PHM  

Rope Brent sa tento týždeň podarilo prekonať nami minulý týždeň avizovanú technickú cenovú rezistenciu na 87,70 USD za barel, čo by malo komodite otvoriť priestor pre ďalší vzostup k 92 USD za barel a alternatívne až k 97 USD za barel. Dnes sa už rope podarilo posilniť na 89 USD za barel, čo znamená, že medzitýždenne si pripísala zisk 2 USD za barel.

Nepokoje na Blízkom východe ako aj v regióne Čierneho mora sú hlavnými faktormi, ktoré tlačia ceny ropy na vyššie úrovne. Rusko minulý týždeň oznámilo, že zníži spoju produkciu ropy do júna na 9 mil. barelov denne zo súčasných 9,5 mil. barelov denne. Okrem toho pokračujú útoky ukrajinských dronov na ruské rafinérie, pričom dnes jeden z nich zasiahol ruskú rafinériu lokalizovanú dokonca až 1200 km od frontovej línie vo vnútrozemí Ruska.

Rusko okrem toho zakázalo exporty benzínov, čo sa už prejavuje aj na cenovkách benzínov na Slovensku, keď Natural 95 je už takmer o 10 centov/l drahší v porovnaní s naftou.

Do konfliktu na Blízkom východe sa zase môže pripojiť Irán, ktorý zvažuje reakciu voči údajnému útoku Izraela na iránsku ambasádu v Sýrii.

Rastové palivo cenám pritom môže pridať aj nastavenie investorov, ktorí momentálne usilovne vyhodnocujú riziko vzostupu inflačných očakávaní v ekonomike USA. Rovnako tak aj súčasný vzostup ekonomickej aktivity v USA a v Číne na základe najnovších ekonomických dát taktiež vyznieva pre ceny ropy prorastovo.

Predpokladáme preto, že ropa Brent sa tento týždeň pokúsi o vzostup nad 90 USD za barel.

Na európskych burzách sme ostatný týždeň videli ďalšie rozširovanie cenového diferenciálu medzi naftou a benzínmi. Kým ceny nafty pokračovali v stagnácii, ceny benzínov neustále rástli, čo vedie k vyššie uvedenému vývoju.

Dnes však s posunom ceny ropy na nové tohtoročné maximá reagujú rastovým trendom i ceny nafty na burze ICE, ktoré si počas dnešného obchodovania už pripísali zisk 2,6 %. Je tak pravdepodobné, že tento týždeň napokon uvidíme na slovenskom trhu vzostup cien ako pri nafte, tak i pri benzínoch. Ceny nafty na slovenských čerpacích staniciach vďaka priaznivému vývoju cien nafty na burzách minulý týždeň síce poklesli o 2 eurocent/l na 1,58 EUR/l, no tento týždeň očakávame vymazanie týchto strát a teda vzostup cien nafty o 2 eurocent/l na 1,60 EUR/l. Benzín Natural 95 pritom môže posilniť tento týždeň v dvoch krokoch sumárne až o 4 eurocent/l na 1,71 EUR/l.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov