tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ceny obilnín na globálnych burzách ostatný týždeň zaznamenávali straty.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 4 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 224 EUR/t. Kukurica oslabila o 2 EUR/t na dnešných 199 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne stratila 13 EUR/t, keď sa dnes obchoduje na cene 433 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne klesla o 17 EUR/t na 443 EUR/t, kým austrálska repka skorigovala nadol o 12 EUR/t na 404 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesla cena mäkkej pšenice v USA o 2 EUR/t na 207 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne skorigovala nadol o 5 EUR/t, keď sa dnes obchoduje za 172 EUR/t, pričom cena sóje medzitýždenne klesla o 10 EUR/t na 446 EUR/t.

Pšenica

Pšenica ostatný týždeň napokon na burze MATIF nenašla dostatok sily, aby sa dotiahla na svoju technickú úroveň 200–dňového priemeru (239 EUR/t). Namiesto toho po dosiahnutí 100–dňového priemeru začala klesať. Keďže komodita sa ostatné dni zosunula dokonca aj pod svoj 50–dňový cenový priemer, momentálne sa jej znovu otvoril priestor pre opätovné otestovane tohtoročných miním na cenovke 213 EUR/t. V tomto momente sa pšenica obchoduje za 223 EUR/t a nateraz potvrdzuje pokles svojej ceny k avizovanému cenovému cieľu. Celý komplex komodít ostáva pod tlakom, keďže globálna ekonomika spomaľuje, pričom klesá i miera inflácie vo vyspelých ekonomikách.

Na strane fundamentov rast cien pšenice ostáva oklieštený hlavne vplyvom robustnej produkcie Ruska túto sezónu, ktorá dala krajine priestor v aktuálnom ročníku pre vývoz komodity až na úrovni rekordných 50 mil. ton. Ruské domáce ceny potravinárskej pšenice s obsahom 12,5 % NL ostávajú vysoko konkurencieschopné, keďže oscilujú v okolí 120 USD za tonu.

Cenám pšenice uplynulé dva týždne pomáhali hlavne technické nákupy zo strany manažérov fondov, keď špekulatívny kapitál sa rozhodol v celkovom sumári znížiť svoje stávky na pokles cien pšenice približne o polovicu. Najnovšie dáta z týždňa končiaceho 12.12.2023 poukazujú na to, že fondy držia na pšenicu na CBoT už len 71 tis. čistých krátkych pozícií, približne polovicu toho, čo držali pred dvomi týždňami.

Zdá sa ale, že s touto pozíciou sú spokojní, nakoľko zastavili svoje predaje – čo napokon cítiť aj na cene komodity, ktorá prestala rásť a momentálne dokonca znovu koriguje nižšie. Na prelome kalendárneho roka tradične ubúda na trhu likvidita, čo však niekedy môže viesť aj k divokým cenovým pohybom plodín. Najbližšie týždne ale zrejme pri pšenici by sme nemali vidieť nejaké špeciálne prekvapenia a i preto očakávame, že komodita sa bude pohybovať v bočnom cenovom pásme, pričom nemožno vylúčiť aj krátkodobé opätovné navštívenie cenového pásma medzi 213 – 220 EUR/t.

Azda za zmienku stojí aktuálne nové riziko, ktoré plynie z komplikácií lodnej dopravy cez Suezský prieplav, keď jemenskí huothovia ostatné dni útokmi ohrozujú túto dopravu, čo prinútilo viacerých dopravcov voliť obchádzkovú trasu popod Afriku, ktorá však o 40 % predĺži trasu z Európy do Číny. Cena ropy na konflikt už reaguje rastom, ostatné komodity nateraz nie.

Kukurica

Ceny kukurice ostávajú pod tlakom, keď sa na burze MATIF naďalej pohybujú blízko svojich tohtoročníkových miním (197 EUR/t). Rastúce odhady ukrajinskej produkcie a príchod dažďov do Brazílie zatlačil ostatné dni ceny nižšie.

Druhý spomínaný faktor ťahá nadol hlavne ceny kukurice na burze v Chicagu, kde tieto poklesli pod 4,75 USD za bušel (190 USD/t), pričom technicky sa týmto komodite otvoril priestor pre ďalší pokles na tohtoročné minimá (4,47 USD/bušel, teda 179 USD/t). Tento vývoj tak môže stiahnuť napokon nižšie aj ceny kukurice na burze MATIF. Ak si kukurica na MATIFe neustriehne cenovku 197 EUR/t a „podlezie“ túto cenu, jej ďalším cieľom môže byť 191 EUR/t. Náš predpoklad o zaknihovaní tohtoročného cenového dna kukurice na cenovke 197 EUR/t, o ktorom hovoríme už dlhodobo, by tak bol porušený. Napriek tomuto riziku naďalej vychádzame z toho, že kukurica by už nemala mať veľký priestor pre svoj ďalší pokles a i preto aj v prípade krátkodobej korekcie k 190 EUR/t očakávame skorý návrat ceny späť nad 200 EUR/t.

Žiaľ, ceny komodít ostávajú pod tlakom vplyvom rizika príchodu globálnej recesie a keďže svetová produkcia kukurice má dosiahnuť nový rekord, komodita má aktuálne veľmi ťažkú pozíciu v snažení obrátiť cenový trend smerom k rastu. Môžeme očakávať, že medzi sviatkami sa kukurica bude na MATIFe pohybovať v pásme medzi 190 – 205 EUR/t.

Olejniny

Weather market naďalej pôsobí na ceny sóje, keď komodita ostáva pod vplyvom predpovedí počasia v Brazílii. Najnovšie správy z najväčšieho pestovateľského štátu Brazílie – z Mato Grosso však naznačujú, že farmári budú musieť kvôli suchu zrejme preosiať až 600 tis. ha sóje, čo len potvrdzuje, že sucho už napáchalo škody a je otázne, či Brazília dokáže zaknihovať v roku 2024 ďalšiu rekordnú produkciu komodity.

Na druhej strane ale počasie praje porastom jarín v Argentíne, čo signalizuje, že Južná Amerika môže dodať kumulatívne v tejto sezóne na globálny trh napokon medziročne viac sóje v porovnaní s minulou sezónou. Pripomíname, že argentínska produkcia sóje sa v minulej sezóne prepadla nadol o viac ako polovicu, keď dosiahla len 25 mil. ton. Aktuálne predpovede novej úrody hovoria o 54 mil. ton. I preto sa sója na burze CBoT naďalej obchoduje prevažne v pásme medzi 13 – 13,5 USD za bušel (478 - 496 USD/t).

Ponuka olejnín vo svete tak nateraz ostáva komfortná, pričom nedávne navýšenie odhadu produkcie repky v Kanade zvýšilo šance, že svet sa v tejto sezóne dočká rekordnej produkcie repky. Najnovšie odhady potisli vyššie aj odhad koncoročníkových svetových zásob repky v sezóne 2023/24, na čo repka reaguje poklesom svojej ceny.

Výraznejšie ostatné dva týždne klesali ceny v Kanade, pričom v ostatnom týždni už reagovala aj cena komodity na burze MATIF. Únik ceny z intervalu 435 – 455 EUR/t smerom nadol opäť komodite otvoril priestor pre pokles ceny k 418 EUR/t. Lacnejšia ropa pritom stiahla nižšie aj ceny rastlinných olejov. Počas sviatkov tak treba počítať s možnosťou ďalšej miernej cenovej korekcie plodín na nižšie úrovne, ktoré by ale mali plodiny v úvode roka opäť vymazať. Za primárny tak naďalej považujeme trend v bočnom cenovom pásme, no spočiatku s tendenciou k miernemu poklesu cien.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF v období od 51. týždňa 2023 do 1.týždňa 2024: pšenica 213 – 235 EUR/t, kukurica 191 – 205 EUR/t, repka 418 – 445 EUR/t.

 

/AMR/

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov