tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Cena pšenice na MATIFe si ostatné týždne udržala svoju pozíciu napriek negatívnemu vývoju z USA na burze CBoT a Kansaskej burze. Slabšie euro však pomohlo zmierniť tlak na cenový pokles. Vývoz pšenice z EÚ sa medziročne znížil, keď sa do 13. týždňa aktuálneho ročníka 23/24 (do 2.10.) vyviezlo 6,8 mil. ton v porovnaní s 9,4 mil. ton v minulom roku. Ak bude tento trend pokračovať, vývoz by mohol dosiahnuť za hospodársky rok približne 33 mil. t, čo je výrazne pod aktuálnymi prognózami USDA.

Spotový trh v EÚ má problémy s pozitívnym vývojom, keďže sa zdá, že trh je komoditou nasýtený. Celosvetovo však existujú mierne pozitívne signály. Egypt, hlavný odberateľ na svetovom trhu, nedávno nakúpil pšenicu z Rumunska a Bulharska za ceny od 255 USD/t do 270 USD/t, keď ruské ponuky boli vnímané ako príliš drahé. Geopolitická situácia, najmä na Ukrajine, má významný vplyv na trh s pšenicou. Napriek útokom na jej prístavy a obilné zariadenia zaznamenala Ukrajina určitý úspech pri plavbe obilných lodí pozdĺž rumunského pobrežia. S napätím sa očakáva reakcia Ruska na tieto kroky, pretože útok na lode plaviace sa pod vlajkou iného štátu by mohol viesť k medzinárodnému napätiu. Zničenie infraštruktúry by mohlo byť jedným z mála zostávajúcich spôsobov ako zabrániť ukrajinskému vývozu.

Austrália zažila najsuchší september v histórii, pričom teploty v celej krajine boli na rekordnej úrovni alebo blízko nej. Produkcia pšenice pravdepodobne výrazne utrpí, najmä preto, že sa očakáva, že El Nino prinesie teplo a sucho.

Na záver možno konštatovať, že trh s pšenicou zostáva volatilný, ovplyvnený geopolitickým vývojom, vývojom na svetových trhoch a najnovšími odhadmi USDA. Uvidíme, ako tieto faktory ovplyvnia trh v nasledujúcich mesiacoch.

 

Jan Wendt, komoditný analytik

KS Agrar, Nemecko

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov