tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ostatný týždeň sme videli na európskom trhu premenlivý cenový trend ošípaných, variabilnú cenotvorbu mliečnych komodít a rast cien ropy.

Nemecko eviduje v tomto týždni stagnáciu cien jatočných býkov a pokles cien jatočných cien a mierny rast ceny ošípaných zaznamenaný v rámci dnešnej aukcie ISN.

Jatočné ošípané

Európsky trh s jatočnými ošípanými vykazuje premenlivý trend cien. Nemecké ceny jatočných ošípaných v tomto týždni ďalej stagnujú na cenovke 2,30 EUR/kg jat. hm. Na ostatných dvoch aukciách na burze ISN však ceny sumárne posilnili medzitýždenne o 3 eurocent/kg jat. hm. na 2,33 EUR/kg jat. hm. Na nedávno skončenej dnešnej aukcii ceny vzrástli o 1 eurocent/kg jat. hm. na spomínaných 2,33 EUR/kg jat. hm.

Dánske ceny jatočných ošípaných v tomto týždni stagnujú na 1,91 EUR/kg jat. hm., zatiaľ čo v Španielsku pokračuje ako pokles cien odstavčiat, tak i pokles cien jatočných ošípaných. Tie medzitýždenne stratili zo svojej ceny 2 eurocent/kg ž. hm., keď klesli na 1,91 EUR/kg ž. hm.

V regióne V4 by sme v tomto týždni mohli vidieť stagnáciu cien komodity, prípadne mierny cenový rast o 1 eurocent/kg jat. hm. Slovenské ceny by sa tak mali pohybovať v pásme 2,32 – 2,43 EUR/kg jat. hm.

Európska produkcia ošípaných naďalej medziročne zaostáva, no aktuálne v auguste výraznejšie klesol i dopyt po komodite ako aj tempo exportov, čo zatlačilo ceny nižšie. Na ceny pôsobí aj sezónny efekt, keďže od jesene spravidla v EÚ začína expanzia produkcie, keď zvieratá evidujú vďaka nižším teplotám i vyššie denné prírastky.

Čínske farmárske ceny jatočných ošípaných sa v ostatnom týždni hýbali len mierne, keď posilnili o 1 eurocent/kg ž. hm. na 2,19 EUR/kg ž. hm. Na burze Dalian ceny živých ošípaných vzrástli o 5 EUR/t ž. hm. na 2146 EUR/t ž. hm. Stavy prasníc v Číne v júli síce klesli medzimesačne o 0,5 % na 42,5 mil. jedincov, no ostávajú stále na vysokých úrovniach. Jatočné spracovanie zvierat na veľkých farmách v krajine ostáva tento rok vo vysokom tempe, keď sa pohybuje 25 % nad svojím dlhodobým priemerom. I preto analytici JCI China neočakávajú v najbližšom období výraznejší rast cien komodity v krajine.

Farmárske ceny ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota v USA medzitýždenne oslabili o 6 % na 1,79 USD/kg jat. hm., čím sa dotiahli na ceny futures jatočných polovičiek v krajine. Tie medzitýždenne pridali 3 %, čo ich poslalo na cenovku 1,84 USD/kg jat. hm.

Jatočný dobytok

Na nemeckom trhu ceny jatočných kráv (trieda O3) v tomto týždni korigujú nadol o 3 eurocent/kg jat. hm. na 3,95 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných býkov (R3) ostávajú medzitýždenne bez zmeny na 4,62 EUR/kg jat. hm.

Trh EÚ: V 34. týždni 2023 priemerná cena jatočných býkov v EÚ-27 (kategórie A/C/Z, trieda kvality R3) medzitýždenne stúpla o 3 eurocent/kg jat. hm. na 4,83 EUR/kg jat. hm. Ceny kráv v EÚ-27 (trieda O3) posilnili o 1 eurocent/kg jat. hm. na 4,12 EUR/kg jat. hm.

Slovenské ceny mladých býkov (A) triedy R3 v 34. týždni 2023 posilnili medzitýždenne o 1 eurocent/kg jat. hm. na 4,65 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočných kráv triedy O2 (trieda O3 sa neobchodovala) v SR medzitýždenne korigovali nadol o 50 eurocent/kg jat. hm. na 2,27 EUR/kg jat. hm.

Najnovší vývoj v Nemecku naznačuje na malé cenové pohyby jatočného dobytka na slovenskom trhu v aktuálnom týždni.

Mlieko

Európsky trh s mliečnymi komoditami vykazoval ostatný týždeň zmiešané výsledky. Globálny trh, na ktorom je badateľný pokles dopyt stále ovplyvňuje do určitej miery negatívne i európsky trh futures s mliečnymi komoditami. Európske maslo medzitýždenne zlacnelo o 21 EUR/t na dnešných 4529 EUR/t, kým ceny SOM jemne posilnili a to o 3 EUR/t na 2275 EUR/t. Tento vývoj ďalej stlačil trhovú cenu mlieka vypočítanú z cien SOM a masla nadol. Tá medzitýždenne poklesla o 0,2 % na 35,38 EUR/100 kg a je na najnižšej úrovni v aktuálnom roku.

Na spotovom trhu v západnej Európe sa zato ostatný týždeň situácia citeľne zmenila.

Nemecké dodávky mlieka do mliekarní v 34. kalendárnom týždni 2023 boli po prvýkrát po dlhej dobe na medziročnej báze nižšie o 0,1 %. Svoj efekt mohlo zohrať teplé počasie, no ceny na domácom spotovom trhu minulý týždeň reagovali pomerne razantne, keď medzitýždenne vzrástli o 3,5 EUR/100 kg na 44 EUR/100 kg na severe krajiny a o 6 EUR/100 kg na 48 EUR/100 kg na juhu krajiny. Holandské spotové ceny mlieka minulý týždeň pridali 3 EUR/100 kg, čo ich posunulo na 46 EUR/100 kg.

V Oceánii na dnešnej aukcii mliekarne Fonterra komodita otočila trend, keď ceny zobchodovaných kontraktov mliečnych komodít oproti minulej aukcii z polovice augusta vzrástli o 2,7 % na aktuálnu priemernú cenu 2888 USD/t. Naďalej klesajú ale ceny SOM, ktoré odpísali zo svojej ceny voči minulej aukcii až 1,6 %.

Ceny mlieka určeného na produkciu syra v USA medzitýždenne posilnili o takmer 7 % na 41,71 USD/100 kg.

Hlavné európske mliekarne v júli 2023 ďalej znižovali ceny surového kravského mlieka vyplácané farmárom, no s výrazne pomalším tempom, keď oproti júnu znížili ceny štandardizovaného mlieka (4,2 % tuku a 3,4 % bielkovín) v priemere o 0,44 EUR/100 kg na 42,39 EUR/100 kg. Znamená to, že tlak na pokles štandardizovaných cien surového mlieka v SR bude pokračovať aj počas septembra, no ceny reálne dodaného mlieka do mliekarní by mal vylepšiť sezónne narastajúci obsah mliečnych zložiek v dodanom mlieku, čo by mohlo dostať ceny mlieka opäť zľahka nad značku 40 EUR/100 kg.

Septembrový pokles cien mliekarne FrieslandCampina, o ktorom sme informovali minulý týždeň, ostáva rizikom, že ceny sa môžu v EÚ tento mesiac vplyvom poklesu dopytu na exportnom trhu (hlavne po SOM) ďalej zosúvať nižšie. Avšak najnovší vývoj na spotovom trhu v Nemecku a Holandsku naznačuje na iný scenár a i preto ostávame v rámci našej cenovej prognózy mlieka na ďalšie mesiace do značnej miery neutrálnymi. Dobrou správou je i dnešný obrat cien v Oceánii. Predpokladáme, že ceny mlieka v SR sa budú najbližšie tri mesiace pohybovať v okolí 40 EUR/100 kg.

AGROMAGAZÍN dopĺňa svoju prognózu o očakávané ceny mlieka za mesiac november a mierne upravuje nadol (vzhľadom na pretrvávajúce tlaky na pokles dopytu po SOM na exportnom trhu) ceny mlieka pre október.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): september 2023: 41,59 EUR/100 kg, október 2023: 40,79 EUR/100 kg, november 2023: 40,90 EUR/100 kg.

Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): september 2023: 40,19 EUR/100 kg, október 2023: 39,90 EUR/100 kg, november 2023: 40,60 EUR/100 kg.

Ropa a PHM

Ropa Brent ostatný týždeň pokračovala v posilňovaní po tom, čo Rusko oznámilo, že po augustovom dobrovoľnom znížení exportov o 500 tis. barelov denne plánuje znížiť exporty aj v septembri o ďalších 300 tis. barelov denne. Včera pritom Rusko doplnilo, že toto zníženie o 300 tis. barelov denne bude krajina uplatňovať až do konca roka 2023. Ropa Brent v reakcii na to posilnila na 89 USD za barel, čo z pohľadu technickej analýzy predstavuje silnú rezistenciu komodity (od rezistencie sa spravidla cena odráža nadol na nižšie úrovne). Tá však bola dnes prekonaná, keď Saudská Arábia informovala, že predlžuje svoju dobrovoľnú redukciu ťažby o 1 mil. barelov denne nielen do októbra, ale až do konca roka 2023. Popritom sa členovia OPEC+ už v úvode leta dohodli o dobrovoľnej redukcii ťažby o 1,66 mil. barelov denne až do konca roka 2024. Informácia o pokračovaní nižšej ťažby ropy zo strany Saudskej Arábie dnes katapultovala ceny ropy Brent nad 90 USD za barel, čo znamená, že komodita medzitýždnne posilnila o 4 USD za barel. Prekonanie technickej cenovej rezistencie 89 USD za barel pritom komodite otvára priestor pre posilnenie k 99 USD za barel. Bude však potrebné, aby ropa aj technicky uzatvorila dnešné obchodovanie nad 90 USD za barel, čím potvrdí prelomenie vyššie uvedenej rezistencie.

Napriek tomu, že technika trhu nám naznačuje, že cena ropy Brent bude ďalej rásť, fundamenty trhu nabádajú k opatrnosti v tomto tvrdení. Pracovný trh v USA začal postupne oslabovať, pričom priemyselná aktivita v EÚ ako aj v Číne vykazuje naďalej slabnúce tendencie. Súčasný rast cien ropy do pásma 90 – 100 USD za barel sa tak môže stať len krátkou exkurziou, ktorá nebude mať dlhé trvanie. Pravdou však je, že ponuka ropy na svetovom trhu sa obmedzuje, pričom redukcia ruských exportov k tomu môže ďalej prispievať a tým držať ceny komodity vyššie. Na druhej strane tu ale máme evidentné spomaľovanie ekonomickej aktivity vo svete, čo môže robiť cenám ropy problémy ďalej posilňovať. Smerodajné pre nás bude, či sa rope Brent podarí do konca týždňa udržať nad 90 USD za barel. Ak áno, potom vzrastie pravdepodobnosť, že sa komodita pokúsi o vzostup k 100 USD za barel. Ak nie, opäť sa jej útočiskom stane cenové pásmo medzi 81 až 89 USD za barel.

Ceny PHM v Európe sa ostatný týždeň hýbali v relatívne úzkom obchodnom pásme, čo viedlo k stabilnej cenotvorbe aj na slovenských čerpacích staniciach. Dnešný vzostup cien ropy nad 90 USD za barel však môže podnietiť ceny PHM v raste. Napríklad nafta dnes na burze ICE už pridala 3,5 %, keď sa obchoduje za 955 USD za tonu. To naznačuje, že ceny nafty na slovenských čerpacích staniciach môžu do konca týždňa vzrásť o 3 eurocent/l na 1,67 EUR/l a ceny benzínu Natural 95 o 2,5 eurocent/l na 1,75 EUR/l.

 

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov