tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Združenie mladých farmárov na Slovensku - ASYF zorganizovalo Deň mladého farmára 2023, podujatie venované najmä rodinám s deťmi. Piaty ročník tohto veľkolepého podujatia sa konal v júni na východnom Slovensku, v obci Krásna Lúka. V tomto článku si bližšie predstavíme aj domáci poľnohospodársky podnik, úzko spätý s organizáciou Dňa mladého farmára.

Poľnovýroba KRÁSNA LÚKA

Miesto pre podujatie Deň mladého farmára nebolo vybraté náhodne. Polia v okolí Krásnej Lúky obhospodaruje Poľnovýroba KRÁSNA LÚKA, s.r.o., poľnohospodárska spoločnosť pariaca rodine Štefana Bujňáka. Vo vedení farmy už aktívne pôsobí aj jeho dcéra. MVDr. Mária Bujňáková, členka predsedníctva ASYF, prednedávnom úspešne ukončila štúdium veteriny na univerzite v Košiciach.

Mliekový aj mäsový dobytok

Zameriavame sa na chov hovädzieho dobytka, vrátane trhovej produkcie mlieka s prevládajúcim plemenom montbeliard. Pri mliekovom dobytku máme uzavretý obrat stáda s celkovým stavom 400 jedincov, z toho polovica sú dojnice. Chováme taktiež mäsový dobytok plemena limousine, celkovo okolo 150 jedincov,“ predstavuje na úvod rodinnú farmu Mária Bujňáková a pokračuje: „Hospodárime najmä v katastri Krásnej Lúky a čiastočne aj susedných Šarišských Draviec, spolu na takmer 600 hektároch pôdy. Otec pracuje v poľnohospodárstve už 30 rokov. Na našej farme spočiatku dojili ručne, dnes v modernejšej dojárni. Celkovo zamestnávame v súčasnosti 15 ľudí.“

Najväčšie podujatie v obci

Na výborne pripravenom podujatí ideálne vyšlo aj počasie, bolo slnečno a teplo tak akurát. Na približne 10 000 návštevníkov čakala výstava zvierat, techniky, farmárskych produktov, edukačné stánky, remeslá, ukážky ťahania dreva, konský záprah a veľa ďalšieho. Zabavili sa dospelí aj deti.

foto 2

 

Je škoda, že podujatie nakoniec nenavštívil žiaden zástupca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Po vystúpeniach miestnych folklórnych súborov a kapiel, divákom zahrali známi hudobníci - Sima Magušinová a Kandráčovci. Mimochodom, Ondrej Kandráč pochádza priamo z Krásnej Lúky.

foto 3

 

Celý článok bol publikovaný v AGROMAGAZÍNe 7/2023 na s.37

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Štefan Ščecina, AGROMAGAZÍN

Snímky: autor

Na úvodnej snímke je Mária Bujňáková, ktorá spolu s rodičmi Štefanom a Monikou, pokračuje v zveľaďovaní rodinného poľnohospodárskeho podniku Poľnovýroba KRÁSNA LÚKA.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov