tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Piatok 18.oktobra 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

David Karkulín

V ostatných 5 rokoch sme na trhu s rastlinnými komoditami nevideli príliš veľa akcie v podobe zvýšenej cenovej volatility a i preto stratégia dlhodobejšieho skladovania plodín poľnohospodárom spravidla neprinášala nejaké citeľnejšie ekonomické benefity.

 

Výnimkou bolo vlaňajšie leto, ktoré po dlhej dobe prinieslo na trh s obilninami slušnú cenovú špičku, na ktorej však mohli profitovať naozaj len tí skalní agromanažéri, ktorí našli odvahu držať produkciu z roku 2017 až do letných mesiacov minulého roka. No napriek menšiemu počtu profitabilných príležitosti v ostatných rokoch stratégia využívania neskoršieho predaja produkcie prostredníctvom využívania vlastných skladov nestratila na svojom význame. Trh s agrokomoditami ostáva vrtkavý a nik netuší či práve úrodu, ktorú možno ešte teraz niektorí držia v skladoch, sa nepodarí speňažiť za nadštandardných podmienok. Aj v roku 2019 sú v hre ašpiranti, ktorí môžu prekvapiť. Tým najnovším sa nepochybne stáva kukurica. Počasie túto jar priam neskutočne skomplikovalo sejbu tejto plodiny farmárom v USA a nebyť komfortných svetových zásob tejto komodity, ktovie či by jej cena už v júni nevystrelila do výšin. Zatiaľ si však do druhej polovice júla pripísala na burze v Chicagu k dobru zhruba 25 %, na burze MATIF okolo 15 %. Paradoxne ešte v polovici mája všetci tipovali komoditu na nové cenové minimá, o čom svedčilo aj rekordné nastavenie špekulatívneho kapitálu na ďalší pokles cien plodiny. Aj keď teraz len málokto tuší, čo prinesie tejto plodine druhý polrok, súčasná situácia na trhu vyvolala veľkú nervozitu a to znamená, že sa môžeme najbližšie mesiace tešiť na pokračovanie rastu volatility cien agrokomodít. Kukurica sa zrejme stane záchrancom cien pšenice, ktoré by inak s veľkou pravdepodobnosťou potopila nadol tento rok nadchádzajúca rekordná úroda vo svete.
Otázkou ale bude, čo ukáže samotná kukurica. Niektorí odborníci tvrdia, že tohtoročná neskorá sejba v USA môže znížiť pestovateľskú výmeru plodiny oproti pôvodným odhadom až o 12 %, teda okolo 4,4 mil. ha a navyše znížiť hektárový výnos o 13 % pod dlhodobý celonárodný priemer. To by mohlo stiahnuť produkciu kukurice v USA dokonca pod značku 300 mil. ton a virtuálne poslať americké zásoby plodiny na nulu! Samozrejme, vyprázdniť úplne sklady v USA nedovolia rastúce ceny plodiny, ktoré spomalia dopyt, no otázka znie, o koľko má cena kukurice potenciál v najbližších mesiacoch vzrásť? Vzhľadom na stále bohaté zásoby plodín vo svete ako aj situáciu na trhu s olejninami nepredpokladáme strmhlavý rast ich cien, no nepochybne trh bude najbližšie mesiace na vzniknutú neistotu reagovať. Pre poľnohospodárov by to malo znamenať väčší počet príležitostí pre efektívnejšie speňaženie tohtoročnej produkcie. V nej si nájde nepochybne svoj priestor aj stratégia skladovania plodín.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov