tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ktoré oblasti, odvetvia poľnohospodárstva sú vašimi srdcovými záležitosťami?

 

Romana Horváthová (RH): Prikláňam sa najmä ku koňom. Venujem sa im od svojich deviatich rokov, čiže ku nim mám veľmi blízky vzťah. Tento vzťah je ešte silnejší odvtedy, čo mám vlastného koníka. Ale zaujímam sa aj o krásny jerseyský dobytok.

Martin Šmondrk (MŠ): Predovšetkým je to živočíšna výroba a pestovanie plodín pre potrebu zvierat. Často počúvam a čítam, že živočíšna výroba na Slovensku prežíva krízu. Žiaľ, je tomu tak, je to veľká škoda, veď voľakedy na mnohých družstvách to bola veľmi silná zložka poľnohospodárskej výroby.

Chceli by ste vlastniť, prípadne riadiť agropodnik? Ak áno, akého zamerania?

RH: Určite by som chcela zriadiť a zároveň riadiť nejaký vlastný poľnohospodársky podnik. Ale kým sa mi to podarí, rada by som riadila aj nie svoj vlastný. Čo sa týka zamerania, asi by som sa sústredila na viac vecí, teda z každého rožku trošku. Hovädzí dobytok, kone a pritom, samozrejme, aj rastlinná výroba. Jednoznačne by som uprednostnila kvalitu pred kvantitou. Som totiž tej mienky, že ľudia potrebujú kvalitné poľnohospodárske výrobky a potraviny, a nie obrovské množstvá nekvalitných produktov.

MŠ: Je mojím snom a životným cieľom vybudovať modernú a prosperujúcu farmu, ktorá bude prínosom pre celé slovenské poľnohospodárstvo. Chcel by som sa zamerať na produkciu mäsa hovädzieho dobytka a ošípaných, ale aj na výrobu mlieka. Možno by som skúsil vytvoriť aj salaš podobný oravským. Vždy, keď cestujeme na Oravu, tak si všímam stáda oviec a predstavujem si, že ako to bolo kedysi. Je to taká symbolika Slovenska ktorú určite treba zachovať. A opäť sme pri krásach vidieckeho života, ktoré sú ozaj veľmi hodnotné. Žiaľ, mnohí si to neuvedomujú...

Za rozhovor poďakoval Béla Susla

Romana Horváthová

NAJ agro dievča 2017, SOŠ Ivanka pri Dunaji

Martin Šmondrk

NAJ agro chlapec 2017, SOŠV Nitra

 Celý rozhovor s tohtoročnými víťazmi súťaže NAJ agro dievča a NAJ agro chlapec nájdete v AGROMAGAZÍNe 04/2017 na s. 20 až 22.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov