tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Otázka: Ako vnímate svoje aktuálne možnosti získavať praktické skúsenosti na farmách. Je podľa vás vaša škola dostatočne prepojená s praxou, resp. pripravuje vás dostatočne na vaše budúce povolanie?

Nikoleta Izakovičová (NAJ agro dievča 2015):

Študujem na SOŠ vinársko – ovocinárskej v Modre a myslím si, že táto škola nám ponúka naozaj nadštandardné základy pre naše budúce povolanie. Riešime všetko od zakladania vinohradov až po technológie fľašovania vína. Vďaka týmto informáciám tak máme možnosť rozhodnúť sa pre pomerne širokú škálu uplatnenia v tomto odvetví poľnohospodárstva. Je skvelé, že nestrácame kontakt ani s praxou. Častokrát chodíme na odborné akcie, rôzne degustácie a stretávame sa pravidelne so špičkovými vinármi – praktikmi, s ktorými často komunikujeme o danej problematike. Veľmi živé sú debaty o tom, či naša generácia má pracovať na niečom novom alebo pokračovať v ich šľapajach.

Peter Farkaš (NAJ agro chlapec 2015):

Som študentom SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Leviciach. Našu školu vnímam ako modernú, či už po teoretickej stránke, kde máme učebne s interaktívnymi tabuľami a ďalšími technológiami, ktoré zefektívňujú celý učebný proces. No škola nezaostáva ani po praktickej stránke. Nedávno investovala do moderných technológií pre svoj sad, kde sa dá efektívne vyučovať predmety ako záhradníctvo a ovocinárstvo. Okrem toho úzko spolupracujeme z viacerými veľkými agropodnikmi, kde máme možnosť nahliadnuť k dianiu v živočíšnej výrobe, ale aj „pričuchnúť“ k práci modernej techniky. Naša škola je tak určite zaujímavou alternatívou pre tých, ktorí sa rozhodujú, čo pôjdu študovať.

Otázka: Mladí ľudia majú ambície v živote niečo dokázať. Plánujete v budúcnosti skúsiť vybudovať si svoj vlastný agrobiznis?

Nikoleta Izakovičová (NAJ agro dievča 2015):  

Určite áno, pričom všetko by sa točilo okolo vína a vinárstiev. Predovšetkým by som chcela zviditeľniť Asociáciu someliérov. Rada by som sa stala skvelou someliérkou, ktorá dokáže poradiť komukoľvek a nájsť riešenie na akýkoľvek problém či požiadavku. Správne oddegustovať víno je však len finále celého procesu, najťažšia práca prebieha v samotnom vinohrade, preto by som svoje aktivity rada sústredila na celý proces od založenia vinohradu až po úspešnú degustáciu.

Peter Farkaš (NAJ agro chlapec 2015):  

Bolo by zaujímavé si vybudovať modernú farmu so silnou rastlinnou výrobou a technológiami využívajúcimi obnoviteľné zdroje energie. Svoje miesto na tejto farme by mala aj živočíšna výroba so zameraním na výrobu kvalitnej ekologickej produkcie, pričom by boli rešpektované všetky aspekty welfare zvierat. Robiť produkty s pridanou hodnotou a využívať pritom najmodernejšie technológie. To je podnikateľský zámer, ktorého naplnenie by mohlo byť súčasťou môjho vlastného podnikateľského plánu.

Celý rozhovor s víťazmi súťaže NAJ agro dievča a NAJ agro chlapec nájdete v AGROMAGAZÍNe 4/2015 na s. 20 až 22.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov