tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

V 15 km zóne okolo nálezu AMO v Hesensku sa až do odvolania zakázalo spracovanie a zber.

Po prvom zistení afrického moru ošípaných (AMO) diviakov v juhohesenskom okrese Groß-Gerau 15. júna sa počet prípadov AMO zvýšil na deväť (k 3.7.24). Po prvých siedmich nálezoch sa našlo aj mŕtve telo diviaka pri Riedstadt-Leeheime, ďalšie v Kühkopfe v Hesenskom Riede južne od predchádzajúcej jadrovej zóny, takže zóna obmedzení sa musí rozšíriť.

Kadávery testy v plnom prúde

Medzitým je v zóne obmedzenia vyhľadávanie kadáverov so psami a dronmi na detekciu AMO v plnom prúde, uvádza Hesenské združenie poľnohospodárov (HBV). Okrem obmedzení uvádzania ošípaných a mäsa na trh sú obzvlášť problematické významné obmedzenia obrábania pôdy:

  • Napríklad mechanické pestovanie a zber je až do odvolania zakázaný. Jedinou výnimkou sú vinohradníctvo a špeciálne plodiny, ako aj kukurica do výšky 1 m. Cieľom je zabrániť rozptýleniu diviakov. Špeciálne povolenia sú možné na základe žiadosti - a vzhľadom na súčasnú úrodu obilia sú tiež naliehavo potrebné.
  • Tráva, seno a slama zozbierané v infikovanej zóne sa nesmú použiť na kŕmenie ani ako podstielka v chove ošípaných. Pokiaľ nebolo skladované bezpečne chránené pred diviakmi aspoň šesť mesiacov alebo nebolo podrobené tepelnému ošetreniu pri minimálnej teplote 70 °C aspoň počas 30 minút.
  •  Zrno sa musí skladovať spôsobom zabezpečeným proti diviakom najmenej 30 dní pred použitím. Ak sa zozbieraný materiál v maštali nepoužije, neuplatňuje sa žiadna osobitná doba skladovania. Podrobné informácie o úrode poskytujú všeobecné vyhlášky okresov a webová stránka ministerstva poľnohospodárstva Wiesbadenu. Okrem iného musia byť plochy určené na zber vopred prehľadané pomocou dronov na nájdenie diviakov alebo tiel diviakov (vrátane dokumentácie). Ak sa niečo nájde, musí byť okamžite privolaný veterinárny úrad.

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD.

Snímka: Huesmann

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov