tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Chov dojníc, oviec, ošípaných, brojlerov, nosníc, tradičná rastlinná výroba na 2 000 ha poľnohospodárskej pôdy, tri farmárske predajne a aj čoraz úspešnejší predaj náhradných dielov a potrieb pre farmárov. Takto široký rozsah činností robí z PD Lieskovec silný poľnohospodársky podnik.

Sme radi, že predstavujeme podnik, ktorý v mužskom poľnohospodárskom svete vedie žena – predsedníčka Ing. Martina Luptáková. A ženské estetické cítenie vidieť aj na hlavnom stredisku v Lieskovci - jednotné farby fasád objektov, upravený vstup s výsadbou okrasných rastlín vytvárajú v návštevníkovi pozitívne dojmy.

PD Lieskovec v blízkosti Zvolena už dávnejšie prebral pod svoje krídla aj podnik v Klokoči vzdialený približne 15 km, takže ho obhospodarujú priamo z hlavného mechanizačného dvora v Lieskovci. Hospodárske dvory dopĺňa stredisko v Zolnej s chovom mladého dobytka, oviec a nosníc.

DSC 0153

 

Farm-servis pre menších farmárov, aj veľkých poľnohospodárov

Upravený, oku lahodiaci, vstup do hospodárskeho dvora, má aj pragmatický význam. Má byť, a aj je, príjemným pre zákazníkov predajne Farm-servis a predajne Lieskovský Farmárik.

Predajňu Farm-servis otvorili pred štyrmi rokmi. Ponúka predovšetkým sortiment rakúskej spoločnosti Granit Parts, v ktorej portfóliu sa nachádza asi 250 000 náhradných dielov do poľnohospodárskej, stavebnej a záhradkárskej techniky. Predajňa sa nachádza v regióne s početným lazníckym osídlením. Drobní gazdovia vlastnia aj staršie rakúske stroje, na ktoré v Lieskovci vedia nájsť náhradné diely. Dodacia lehota 1 – 2 dní je pre nich nepredstaviteľne rýchla a spokojní sa opätovne vracajú. Ako nám potvrdil Ing. Tomáš Baran, obchodný zástupca divízie Farm-servis, obchodný model s predajom náhradných dielov a rôznych farmárskych potrieb sa osvedčil a za 4 roky zvýšili obrat päťnásobne.

DSC 0162

 

Stúpa záujem o fólie

V predajni v Lieskovci majú skladom základné farmárske potreby ako rôzne hriadele, gule do ramien, ložiská, akumulátory, oplôtkové systémy, prsty, nože apod. Veľký výber skladových dielov okamžite uspokojí 95 % želaní zákazníkov. Ponuku rozšírili aj o opravy kardanových hriadeľov.

Čoraz viac zákazníkov sa začína obracať na Farm-servis ohľadom strečových fólií, krycích silážnych plachiet, ale aj ďalších pomôcok pre silážovanie krmovín ako záťažové vrecká, špagáty a sieťovina na balíky sena.

DSC 0163

 

Lieskovský Farmárik a vlastná mliekareň

V Lieskovci stoja pevne na viacerých nohách. Jednou z divízií, regionálne veľmi známa, je obchodná značka pre produkty a predajne Lieskovský Farmárik. V obchodoch v Lieskovci, Detve a Hronskej Breznici predávajú širokú paletu vlastných výrobkov ako kravský hrudkový syr, parenice, syrové nite, tvaroh, ricottu, ale aj čerstvé nepasterizované kravské mlieko. 

Na pultoch predajní nájdete aj čerstvú chladenú hydinu, vajíčka, múku, cestoviny, rôzne mäsové výrobky, ale napríklad aj pivo z drobných pivovarov. Ide výhradne o výrobky od slovenských producentov, začo patrí Lieskovčanom veľká pochvala.

Lieskovčania sa chytili príležitosti počas uplynulej pandémie a vymenované výrobky predávali aj prostredníctvom e-shopu. V súčasnosti ale táto forma ustáva a na jej úkor sa začína presadzovať predaj väčším partnerom, ktorým tovar dovážajú družstevné autá.

Peletovaný hydinový trus

V Lieskovci zhodnocovali hydinový brojlerový trus aj inak, ako len rozhodením na pole. Hnoj po ukončení turnusu pozostávajúcom z 50 000 brojlerov sušili a následne peletovali. Peletky boli obľúbené u záhradkárov. Energeticky náročnú výrobu nateraz stopli vysoké ceny energií.

DSC 0111

 

Celý článok nájdete v septembrovom vydaní časopisu Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve na stranách 12–13.

Marián Kukučka

Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve

Časopis Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve si môžete predplatiť tu.

Na hlavnej snímke: mechanizátor Ing. Jozef Čík (zľava) a obchodný zástupca divízie Farm-servis Ing. Tomáš Baran.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov