tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Nemecko: Cena Dolného Saska za digitalizáciu v poľnohospodárskom a potravinárskom sektore podporuje myšlienky týkajúce sa efektívneho využívania zdrojov, dobrých životných podmienok zvierat a vplyvu na klímu. Z ocenenia sa tešili tri začínajúce podniky.

Dolnosaská ministerka poľnohospodárstva Miriam Staudte udelila "Cenu za digitalizáciu poľnohospodárstva a potravinárstva Dolného Saska". Za priekopnícky digitálny vývoj boli ocenené tri spoločnosti. Cenu v celkovej hodnote 15 000 eur už po druhýkrát udelilo dolnosaské ministerstvo pre potraviny, poľnohospodárstvo a ochranu spotrebiteľa (ML). Každý z tohtoročných víťazov získal okrem finančnej odmeny aj samostatný krátky film o svojom projekte a trofej.

Toto sú víťazi

Prvé miesto získala spoločnosť Seedalive GmbH. Spoločnosť so sídlom v Osnabrücku využíva na predpovedanie klíčivosti semien hodnotenie založené na umelej inteligencii. Pomocou testovacej súpravy môžu zákazníci už do štyroch hodín analyzovať, či sú ich semená rastlín vitálne, alebo nie. Bežné metódy sú zdĺhavé, náročné na prácu a zdroje a niekedy semená zničia. Tím spoločnosti Seedalive si preto stanovil nemenej dôležitý cieľ ako sa stať novým zlatým štandardom medzi testami klíčivosti.

Na druhom a treťom mieste sa umiestnili spoločnosti Aquapurna GmbH z Wunstorfu a Agvolution GmbH z Göttingenu. Prvá z nich sa venuje udržateľnému chovu kreviet a spolieha sa na digitálnu a dátovú kontrolu parametrov welfare zvierat. Výsledok: prvá inteligentná farma kreviet, ktorá hospodári úplne bez antibiotík a so svojím produktom Gamba Zamba úspešne konkuruje tradičným zariadeniam a dovážanému tovaru.

V spoločnosti Agvolution sa všetko točí okolo údajov o počasí a senzorovej technológie. Spoločnosť vyvíja softvér a hardvér na určovanie údajov o počasí a vlhkosti pôdy a na predpovedanie mikroklímy. To je zaujímavé nielen pre poľnohospodárov na celom svete, ale napríklad aj pre obce, ktoré musia v čase klimatických zmien postupovať šetrne a udržateľne pri zavlažovaní.

Digitálne riešenia

S cieľom podporiť digitalizáciu v poľnohospodárskom sektore ponúklo ML v roku 2022 už po druhýkrát cenu Dolného Saska za digitalizáciu v oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva. O cenu za digitalizáciu sa mohli uchádzať všetky subjekty, ktoré majú vzťah k poľnohospodárstvu a výžive - od etablovaných spoločností až po mladé začínajúce podniky. Ich vývoj mal využívať digitálne riešenia na realizáciu pokroku v oblasti udržateľnosti, dobrých životných podmienok zvierat, ochrany spotrebiteľa, konkurencieschopnosti, transparentnosti hodnotových reťazcov alebo ochrany údajov. Prihlášky posudzovala odborná porota pracovnej skupiny pre digitalizáciu pri ML. Predsedami pracovnej skupiny pre digitalizáciu sú prof. Dr. Michael Clasen (Vysoká škola aplikovaných vied a umení v Hannoveri) a Dr. Henning Müller (DFKI; agrotech-valley).

 

Z topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Honer

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov