tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Konfederácia spúšťa novú klimatickú stratégiu pre poľnohospodárstvo a potravinárstvo. Týka sa poľnohospodárstva, ako aj obchodu a spotrebiteľov. Na základe tejto stratégie sa má potravinový systém stať udržateľnejším a má sa posilniť potravinová bezpečnosť. Pre poľnohospodárov by to znamenalo viac rastlinnej a menej živočíšnej výroby.

Stratégia má pomôcť poľnohospodárskym rodinám, aby napriek vplyvu klimatických zmien produkovali dostatok výrobkov a prispeli k dosiahnutiu klimatických cieľov, uviedol v Berne pre médiá Christian Hofer, riaditeľ Spolkového úradu pre poľnohospodárstvo FOAG. Stratégia sa týka celého hodnotového reťazca.

Hranica odolnosti prekročená

Nová klimatická stratégia nahrádza stratégiu FOAG z roku 2011. Na príprave stratégie sa okrem FOAG podieľali aj Spolkový úrad pre bezpečnosť potravín a veterinárny úrad (FSVO) a Spolkový úrad pre životné prostredie (FOEN).

Zväz vo svojej stratégii poukazuje na to, že zmena klímy ovplyvňuje najmä poľnohospodársku výrobu. To má vplyv na zásobovanie obyvateľstva potravinami. „Je pravda, že vyššie teploty a predĺženie vegetačného obdobia ponúkajú nové možnosti v rastlinnej výrobe. Extrémy počasia, ako sú suchá a prívalové dažde, sú však čoraz intenzívnejšie a častejšie," uvádza sa vo federálnej správe. To ohrozuje potravinovú bezpečnosť. Na druhej strane je príčinou tejto krízy samotný potravinový systém. „Produkcia a ponuka potravín prekračuje únosnú kapacitu Zeme," konštatujú federálne orgány.

Menej hospodárskych zvierat

Pomerne rýchlo sa ukáže, že stratégia smeruje k zníženiu chovu hospodárskych zvierat. V správe sa jednoznačne uvádza: „Veľkú časť skleníkovej stopy spôsobujú potraviny. Najvýznamnejšie sú emisie vo fáze výroby, najmä v chove zvierat. Je potrebná transformácia potravinového systému, aby dokázal zabezpečiť bezpečné zásobovanie potravinami aj v budúcich klimatických podmienkach."

Transformácia potravinového systému je podľa neho úlohou celej spoločnosti. „Preto je na každom z nás, aby prevzal svoju zodpovednosť a inicioval zlepšenia," pokračuje. Prioritne by sa mali realizovať opatrenia s najlepším pomerom nákladov a prínosov a ďalšími pozitívnymi účinkami v iných oblastiach. Dlhodobé výhody majú mať väčšiu váhu ako krátkodobé nevýhody.

Menej mäsa a viac vzdelávania

To sa má dosiahnuť prostredníctvom rôznych opatrení. Na strane poľnohospodárstva sa opatrenia týkajú najmä prispôsobenia sa zmene klímy. Na strane spotrebiteľov by sa mal klásť dôraz na zvyšovanie povedomia.

To zahŕňa, že viac Švajčiarov by sa malo stravovať podľa potravinovej pyramídy. Ak by sme sa držali súčasnej potravinovej pyramídy, mohli by sme znížiť náš vplyv na životné prostredie o 50 percent, vysvetlil Michael Beer zo Spolkového úradu pre bezpečnosť potravín a veterinárny dozor.

„Zmena správania je potrebná aj v oblasti stravovania," spresnil. „Dve až tri porcie mäsa týždenne by boli zo zdravotného hľadiska maximum. My však jeme trikrát viac," povedal Beer. To sa má dosiahnuť šírením informácií. „Mala by sa rešpektovať sloboda výberu," zdôraznil Hofer. Za realizáciu stratégie je zodpovedný parlament. V niektorých bodoch stratégie sa však pravdepodobne vyskytnú veľké rozdiely a ešte sa uvidí, ktoré body sa nakoniec zrealizujú.

V časovom horizonte do roku 2050 sa sledujú tri ciele:

  1. Domáca poľnohospodárska výroba by mala prispievať k potravinovým potrebám obyvateľstva Švajčiarska aspoň 50 %, pričom sa zohľadní výrobný potenciál závislý od lokality a únosnosť ekosystémov.
  2. Výživa by mala byť v súlade s odporúčaniami švajčiarskej potravinovej pyramídy a stopa skleníkových plynov spôsobených výživou na obyvateľa by sa mala znížiť o dve tretiny v porovnaní s rokom 2020.
  3. Emisie skleníkových plynov z domácej poľnohospodárskej výroby sa majú znížiť aspoň o 40 % v porovnaní s rokom 1990.

Tieto celkové ciele sú konkretizované ôsmimi čiastkovými cieľmi. Podľa Konfederácie sa tieto ciele navzájom dopĺňajú a sú prepojené. Čiastkové ciele - spolu s ochranou obrábanej pôdy a zachovaním vysokej úrovne biodiverzity - sú predpokladom na dosiahnutie celkových cieľov. Vývoj plnenia čiastkových cieľov sa tiež pravidelne monitoruje.

 

Zo Schweizerbauer preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Jonas Ingold

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov