tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Čína skúma, či EÚ propaguje svoj sektor ošípaných, a tým narúša hospodársku súťaž. Tento krok možno vnímať ako reakciu na európske represívne clá na elektromobily z Čínskej ľudovej republiky.

Čína začala antidumpingové vyšetrovanie týkajúce sa určitého bravčového mäsa a jeho vedľajších produktov z EÚ. Oznámilo to nedávno čínske ministerstvo obchodu (MOFCOM).

Z vyšetrovania môžu vyplynúť clá

Čínske úrady vyšetrujú, či EÚ alebo jej členské štáty vyplácajú poľnohospodárom alebo spracovateľským spoločnostiam dotácie narúšajúce hospodársku súťaž v mäsovom sektore. To by mohlo viesť k tomu, že Čína uvalí dovozné clá na bravčové mäso.

Čínsky mäsový sektor požiadal o vyšetrovanie

Vyšetrovanie sa začalo na žiadosť čínskeho priemyslu s bravčovým mäsom a očakáva sa, že bude ukončené do 17. júna 2025, uvádza China Global Times pridružený ku komunistickej strane. Vyšetrovanie prichádza krátko po tom, čo Európska komisia oznámila dodatočné clá až do výšky 38,1 percenta na elektromobily z Číny, ktoré budú platiť od júla.

Čína oznámila „spravodlivé“ vyšetrovanie

Hovorca MOFCOM uviedol, že vyšetrovanie prebieha v súlade s čínskym právom a pravidlami WTO. "Vyšetrovanie bude spravodlivé a objektívne a bude chrániť práva všetkých zúčastnených," uviedol hovorca.

COPA: Poľnohospodárstvo musí zaplatiť za obchodný spor

Zastrešujúca organizácia európskych združení farmárov a družstiev COPA/COGECA považuje poľnohospodárstvo za nespravodlivo ovplyvnené. „Nie je to prvýkrát, čo sa úspešný európsky poľnohospodársky sektor musí zaoberať obchodným sporom v iných sektoroch,“ uvádza sa v tlačovej správe. Z pohľadu chovateľov zvierat, ktorí tvrdo bojujú za zabezpečenie prístupu na trh v Číne, je to neprijateľné.

Vyšetrovanie čínskeho ministerstva hospodárstva by s najväčšou pravdepodobnosťou viedlo k strate podielu na trhu v Číne, predpovedá COPA/COGECA.

A čo mliečne výrobky?

Čínsky denník China Global Times kontrolovaný komunistickou stranou minulý týždeň informoval, že antidumpingové vyšetrovanie prebieha aj v prípade mliečnych výrobkov. Informovala o tom aj tlačová agentúra Reuters. To však zatiaľ žiadny oficiálny orgán nepotvrdil.

Len v roku 2023 vyviezli výrobcovia z EÚ do Číny mliečne výrobky a bravčové mäso v hodnote dobrých 7 miliárd eur. Vyplýva to z údajov čínskych colných úradov.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: picture alliance / Ritzau Scanpix | Bo Amstrup

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov