tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Slovenskí poľnohospodári v histórii samostatného Slovenska si ešte nikdy nemohli požičať finančné zdroje od bánk lacnejšie ako v roku 2013.

Sadzby EURIBOR zamierili k historickým minimám a na nich zotrvali počas celého minulého roka. Politika Európskej centrálnej banky pritom naznačuje, že z rekordne nízkych medzibankových úrokov budú môcť žiadatelia o úverové zdroje benefitovať v podobe nižších nákladov na úvery aj v roku 2014. AGROMAGAZÍN odhaduje, že poľnohospodári zaplatili vlani bankovým domom za úroky všetkých úverov medzi 12 – 16 mil. EUR, teda približne 0,6 - 0,8 % zo svojich príjmov. A tak aj keď sa možno občas vznáša kritika farmárov na tému vysokých nákladov na financovanie úverov v podobe vysokých rizikových prirážok, rok 2013 sa zapíše do histórie z dlhodobého hľadiska ako rok „lacných peňazí“. Táto skutočnosť sa aj odrazila na dopyte poľnohospodárov po úveroch. Tesne pred splatením krátkodobých úverov cez priame platby v novembri 2013 mali farmári napožičiavaných 577,44 mil. EUR, teda takmer o 5 % viac ako v rovnakom období roka 2012. Približne dve tretiny zo všetkých požičaných financií tvorili krátkodobé preklenovacie úvery, ktorých objem sa medziročne zvýšil o 7,2 %. No približne o 3,2 % vzrástol v druhom polroku 2013 aj objem dlhodobých úverov a to napriek len sporadickým výzvam v rámci Programu rozvoja vidieka.

Graf: Vývoj financovania poľnohospodárstva, lesníctva a rybolovu komerčnými bankami od roku 2010 po súčasnosť  (mil. EUR).

graf_financovanie

Zdroj: NBS

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov