tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

V Nemecku platia nové pravidlá pre výrobcov bioplynu a farmárov, ktorí dodávajú biomasu do bioplynových staníc. Prinášame tie najdôležitejšie.

Každý, kto vyrába bioplyn alebo dodáva substráty do bioplynových staníc, pozná problém: daňový úrad sa na to často veľmi pozorne pozerá a problémy sú na svete. Spolkové ministerstvo financií sa teraz vyjadrilo k pochybným otázkam a upravilo body v zákone. Upozorňuje na to daňová informačná služba „steuern agrar“. V budúcnosti venujte osobitnú pozornosť týmto pravidlám:

- Hneď ako dodávate elektrinu a/alebo predávate teplo, máte vedľajšiu činnosť. Výroba bioplynu je čisto poľnohospodárska a lesná len vtedy, ak si biomasu vyrábate hlavne sami a bioplyn alebo elektrinu a teplo spotrebúvate sami. Aby ste to dosiahli, museli ste predtým viac ako 50 % biomasy vypestovať sami. To platí len vtedy, ak používate len suroviny s rovnakým energetickým obsahom. Napríklad, ak dodávate do svojej bioplynovej stanice len kukuricu, museli by ste si z nej aspoň 50 % vypestovať sami. Ak naopak používate rôzne substráty s rôznym energetickým obsahom, musia daňové úrady zohľadniť aj výsledný výnos plynu. Navyše, vysokoenergetické substráty majú väčšiu váhu ako menej vysokoenergetické.

- Každý, kto je zapojený do bioplynovej stanice a kto predtým dodá celú svoju úrodu, sa musel pripraviť na problémy s daňovým úradom. Za týchto okolností finančné úrady pridelili podnik dodávateľa bioplynovej stanici a predpokladali, že ide o jeden obchodný podnik. Teraz prichádza zmena. Aj keď do zariadenia pošlete celú svoju úrodu, vaša prevádzka a príjmy z poľnohospodárstva a lesníctva sa nestanú komerčnými.

- Ak je subjekt zapojený do zariadenia na výrobu bioplynu a vyrába preň biomasu, možno bude musieť do bilancie zariadenia na výrobu bioplynu zahrnúť stroje, ktoré sa na to používajú. Toto je vždy prípad, ak používa stroje prevažne na produkciu biomasy (viac ako 50 %). Každý, kto len dodáva svoju biomasu do závodu na fermentáciu a následne odoberá fermentačné zvyšky, by mal vedieť, že biomasa a fermentačné zvyšky sú pripísané dodávateľovi. Biomasa sa neobjavuje v ročnej účtovnej uzávierke bioplynovej stanice.

- Doba odpisovania bioplynových staníc je zvyčajne 16 rokov. Toto sa nevzťahuje na dráhy, plynové a tepelné potrubia. Je môžné odpisovať ich dlhší čas. Subjekt má 10 rokov na kombinovanú výrobu tepla a elektriny (Federálne ministerstvo financií, list z 11. apríla 2022; č.j.: IV C 7 - S 2236/21/10001:002).

 

Z topagrar preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov