tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Asociácia pre potraviny bez genetického inžinierstva (VLOG - Verband Lebensmittel ohne Gentechnik) označila dotazník Európskej komisie o nových metódach šľachtenia za značne neobjektívny.

Do 22. júla 2022 majú zainteresované strany a jednotlivci možnosť zúčastniť sa verejnej konzultácie o „Legislatívach pre rastliny vyrábané pomocou určitých nových genomických techník (NGT)“.

Teraz dotazník kritizuje Asociácia potravín bez genetického inžinierstva. To by umožnilo dospieť k záveru, že Komisia EÚ má v úmysle do značnej miery zmierniť existujúce pravidlá pre genetické inžinierstvo v poľnohospodárstve a potravinárstve. „Je desivé a príznačné, ako jednostranne chce Komisia EÚ zrejme kontrolovať výsledky. A to v procese participácie verejnosti, ktorý by sa mal snažiť o čo najväčšiu neutralitu,“ komentuje generálny riaditeľ VLOGu Alexander Hissting.

Diskutuje sa o trvalej udržateľnosti genetického inžinierstva

Dotazník predpokladá, že geneticky modifikované rastliny by mohli pozitívne prispieť k trvalej udržateľnosti, ochrane klímy a životného prostredia, a tým aj k plánom EÚ, ako sú „Farm to Fork“, „Green Deal“ a ochrana biodiverzity. Do hry vstupuje dokonca aj označovanie produktov genetického inžinierstva ako obzvlášť udržateľných.

Ak by to Európska komisia prekonala, bola by to ťažká rana pre bez GMO a ekologické poľnohospodárstvo a potravinársky priemysel. Združenie preto vyzýva spoločnosti a ďalšie zainteresované strany zo sektora „Ohne Gentechnik (bez genetického inžinierstva)“, ako aj občanov, aby sa zapojili a dali Komisii jasne najavo, že uvoľnenie európskych pravidiel o genetickom inžinierstve by bolo fatálne.

Z topagrar preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov