tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Je to už viac ako 13 rokov, čo sme boli svedkami prvej veľkej krízy v sektore produkcie mlieka. Rapídny pokles odbytových cien mlieka spôsobil, že chovatelia začali redukovať spotrebu doplnkových krmív. Najmä tých najdrahších. Hoci nie vždy sa to ukázalo ako najlepšie riešenie (dopady boli rýdzo individuálne podľa toho, čo „vysadili“), napätá situácia priviedla farmárov logicky k myšlienke zvýšenia podielu na farme dorobených krmív (najmä objemových) v zmesnej kŕmnej dávke (ZKD). To ich zároveň postavilo pred úlohu, aby boli tieto krmivá kvalitnejšie. Kvalitou rozumieme nielen živinové zloženie, ale aj fyzickú kvalitu krmoviny.

Farmári skutočne popracovali na celom reťazci výroby krmív, výsledkom čoho boli nielen špičkové krmivá, ale aj zistenie, že vysoké úrovne mliekovej úžitkovosti je možné dosiahnuť aj pri nižšom zastúpení doplnkových krmív. V niektorých chovoch dlhodobo presadzujú aj nižší podiel jadrových krmív v ZKD. To má veľmi pozitívny dopad aj na ekonomiku produkcie mlieka. Jedným z takýchto chovov je napr. PORS Oslany, kde vďaka dlhodobo vysokému podielu kvalitných objemových krmív dosahujú prijateľné náklady na produkciu jedného litra mlieka. Vlaňajší rok uzavreli so sumou nákladov vo výške 0,36 €/l mlieka (Slovenský CHOV 5/2022, s.4-6).

Ekonomické dopady pandémie ochorenia COVID-19 a rusko-ukrajinského konfliktu nám opäť pripomenuli, aká krehká je rovnováha medzi nákladmi a tržbami. Tá je v agrárnom sektore dlhodobo narušená kontraproduktívnou snahou obchodných reťazcov ponúkať lacné potraviny. Hoci na rozdiel od prvej veľkej „mliečnej“ krízy z rokov 2008-2009 odbytové ceny mlieka vzrástli, rast cien vstupov nedáva veľa šancí na úsmev. Ako spomenul v rozhovore v májovom vydaní Slovenského CHOVu na s. 18-19 predseda ZCHSSD a predseda PD Kozárovce Ing. Peter Repiský, pri doterajšej miere nárastu cien obilnín by mala byť odbytová cena mlieka okolo 0,50 €/kg. Skutočnosť však oproti tomu zaostáva aj napriek prognózam odborníkov, ktorí predpovedajú na máj „len“ 0,44-0,45 €/kg mlieka. Cenu mlieka farmári ovplyvniť nemôžu. To čo vedia ovplyvniť, sú ich výrobné náklady, najmä pokiaľ ide o nimi dorábané zložky ZKD. Okrem tradičných krmovín môžu siahnuť aj po silážach obilnín, ale aj rozličných miešaniek. O týchto druhoch krmovín píšeme pravidelne aj na stránkach Slovenského CHOvu (naposledy v májovom vydaní na s. 20-22).

Marián Dukes, AGROMAGAZÍN

Tento komentár bol publikovaný v májovom vydaní AGROMAGAZÍNu na s.3.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov