tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Federálna agentúra pre životné prostredie sa sťažuje, že poľnohospodári sú príliš dobre platení za malý pokrok dosiahnutý v ochrane životného prostredia prostredníctvom ekologizácie.

Zavedením „ekologizácie“ v rámci reformy Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) v roku 2013 sa mala zlepšiť kvalita vody a pôdy, chrániť klíma a zvýšiť biodiverzita. Spolková agentúra pre životné prostredie (Umweltbundesamt - UBA) to kritizuje a odvoláva sa na štúdiu, ktorú si objednal Thünenov inštitút (Nemecko).

Súvislosti: Od roku 2014 sa 30 % priamych platieb z EÚ poľnohospodárskym podnikom v rámci „ekologizácie“ spájalo s tromi požiadavkami: dodržiavanie minimálnej úrovne odrody ovocia, ochrana trvalých trávnych porastov a určenie oblastí s ekologickou prioritou.

Štúdia „Hodnotenie reformy SPP z pohľadu ochrany životného prostredia pomocou dátovej analýzy údajov IACS zo spolkových krajín II“ skúmala, ako zavedenie „ekologizácie“ ovplyvnilo životné prostredie. Výsledky:

- rozsah navrhovania agroenvironmentálnych programov sa zväčšil, pretože opatrenia ako pestovanie medziplodín sa teraz financujú prostredníctvom priamych platieb;

- v uvažovaných spolkových krajinách možno predpokladať o 5 % vyššiu stratu pôdy v dôsledku vodnej erózie, keďže na plochách ohrozených eróziou sa počas obdobia pozorovania čoraz viac pestovali plodiny na ornej pôde s vyšším rizikom erózie;

- pre Nemecko možno v dôsledku zvýšeného pestovania medziplodín a zvýšeného používania substrátov na fermentáciu zeleniny predpokladať malú dodatočnú akumuláciu humusu. Priemerná bilancia humusu vzrástla z -9,5 kg na +5,4 kg humusového ekvivalentu na ha ornej pôdy;

- v uvažovaných spolkových krajinách sa v dôsledku rozšírenia pestovania medziplodín priemerný prebytok dusíka znížil o približne 2 až 5 kg dusíka na ha ornej pôdy;

- zastavila sa dlhodobá strata ekologicky hodnotných plôch a opäť sa zvýšili plochy ležiace úhorom;

- rozmanitosť plodín na ornej pôde na miestnej a regionálnej úrovni sa nezmenila;

- plocha trvalých trávnych porastov v Nemecku sa zavedením „ekologizácie“ mierne zvýšila o 0,6 % alebo 27 000 ha, čo možno predpokladať, že environmentálne riziko z používania pesticídov v dôsledku „ekologizácie“ kleslo len mierne.

Odborníci z Thünenského inštitútu tiež skúmali vzťah medzi platbami EÚ na „ekologizáciu“ a nákladmi na implementáciu pre farmárov. Odhadujú, že v Nemecku vznikajú spoločnostiam pri implementácii „ekologických“ opatrení ročné náklady okolo 190 miliónov eur, pričom EÚ podporila splnenie požiadaviek sumou 1,5 miliardy eur. Štátni environmentalisti z UBA dospeli k záveru, že malý pokrok dosiahnutý v ochrane životného prostredia je odmeňovaný príliš dobre.

 

Z topagrar preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov