tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Rok 2023 bol rokom historických poklesov dopytu po kukurici a sóji. Napriek pokračujúcej vojne na Ukrajine a z nej vyplývajúcej neistote, hlavné poľnohospodárske trhy boli dostatočne zásobené. Čo sa nečakalo, bol prudký pokles spotreby, ktorý so sebou stiahol aj ceny hlavných agrokomodít.

A to sme tu ešte ani nemali recesiu. Minulý rok som písal, že príchod alebo absencia recesie pravdepodobne rozhodnú o smerovaní cien poľnohospodárskych plodín v nasledujúcich 12 mesiacoch. Nakoniec nebolo treba ani recesiu a dopyt po hlavných plodinách sa znížil. To, že sme sa recesii vyhli v roku 2023 neznamená, že je toto riziko už za nami. Naopak, pravdepodobnosť minimálne miernej recesie v USA a Európe (kde už asi aj práve prebieha) sa zvýšila. To nám dáva kľúčovú otázku. Zotaví sa dopyt predovšetkým po kukurici budúci rok tak, ako sa očakáva alebo to recesia oddiali?

Pšenica

Svet sa naučil žiť s vojnou na Ukrajine, aj s jej dopadom na trh so pšenicou. Bolo to vidno aj na cenách tejto obilniny v roku 2023. Po prudkých rastoch v prvom polroku 2022, jej cena pozvoľne klesá. Vyššie produkcie v uplynulej sezóne pomohli nahradiť výpadok z dôsledku ruskej invázie. Dostatočne veľké globálne zásoby pred samotným vypuknutím vojny takisto pomohli zmierniť tieto dosahy. Avšak budúci rok by pšenica mohla byť ťahúňom na trhu agrokomodít. Globálne zásoby by mohli klesnúť na najnižšie úrovne od roku 2015-16. Akékoľvek zhoršenie konfliktu na Ukrajine zastaví už aj tak slabý tok pšenice z tejto krajiny. A nízke ceny určite nebudú motivujúce pre farmárov osiať väčšiu plochu pšenicou v nadchádzajúcej sezóne. Výsledkom by tak mohol byť dopytový šok, ktorý vytlačí ceny na vyššie úrovne.

 

Michal Májek

Autor je členom predstavenstva Tatra Asset Management zodpovedným za investície

Celú analýzu si môžete prečítať v ročenke AGROBIZNIS 2024 na s.10.

Ročenka AGROBIZNIS 2024 je súčasťou prvého tohtoročného vydania AGROMAGAZÍNU.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

 

Očakávané ceny agrokomodít na burze v Chicagu v roku 2024 (ceny v USD/bušel)

Komodita

Cena v:

Priemerná cena 1Q

Priemerná cena 2Q

Priemerná cena 3Q

Priemerná cena 4Q

Pšenica

USD/bušel

6.50

7.00

7.00

7.25

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov