tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Už na vysokej škole tento agromanažér cítil, že vnútorne nesúhlasí so štandardnými poučkami, ktoré i dnes ostávajú všeobecne platnými návodmi pre zabezpečenie efektívnej produkcie v agrárnej prvovýrobe. Bolo v nich totiž na jeho vkus až príliš veľké množstvo prvkov stavujúcich na intenzifikáciu, maximalizáciu výroby, ktorá však bola v rozpore s prírodnými zákonmi.

„Dnešní moderní odborníci chcú ísť na istotu a nenechávať veci na prírodu. Príroda však väčšinu vecí vyrieši sama“, hovorí R. Góra, ktorý takto už dávno prestal využívať chemické postreky, priemyselné hnojivá či liečivá pre zvieratá. Prax mu totiž ukázala, že veľká intenzifikácia výroby nefunguje, pretože naráža na množstvo limitov, napr. okrem iného i na genetické limity zvierat. Aj preto sa rozhodol ísť „proti prúdu“ a skúsiť uspieť cez systém maximálnej extenzity výroby.

Aby však s týmto svojím nekonvenčným zmýšľaním uspel, potreboval si vytvoriť systém, ktorý bude fungovať. Vďaka svojim dobrým pozorovacím schopnostiam vnímať okolie, vnímať zmeny a reagovať na ne, ochote učiť sa a experimentovať si postupne vypracoval funkčný systém produkcie založený na uzatvorenom výrobnom cykle.

Túžba produkovať v čo najväčšom súlade s prírodou ho zase doviedla k ekologickej výrobe. A to nie obyčajnej. „Snažíme sa produkovať ekologicky čo najčistejšie produkty“, hovorí líder podniku a dopĺňa, že napriek tomu, že už i dnešné ekoštandardy sa začínajú znižovať, družstvo si svoju prácu nezľahčuje a prísne a striktne dodržuje tie najprísnejšie pôvodné štandardy ekovýroby. I na tomto príklade tak môžeme vidieť, že R. Góra patrí k ľuďom, ktorí sú na seba prísni a sú zásadoví.

Zásadou tohto agromanažéra je napríklad nenakupovať cudzie zvieratá a ani nekŕmiť ich sójou či kukuricou (ani doma dopestovanou), ktoré môžu už v osive niesť stopy GMO. Ako vidieť, všetky tieto zásady smerujú k jednému – produkcii ekologicky čistého produktu s čo najvyššími štandardmi kvality. Práve to je zárukou toho, že takto môže predávať svoju produkciu s vyššou pridanou hodnotou za drahšie.

Osobitnou devízou tohto poľnohospodára je potom to, že v rámci produkcie netlačí na pílu, nesnaží sa všetko zvládnuť čo najrýchlejšie a necháva trpezlivo celú výrobu plynúť svojím vlastným tempom ako prúd rieky. Vďaka tomu vie citeľne zredukovať svoje výrobné náklady na jednotku produkcie a byť ziskový aj napriek nižším výnosom plodín na hektár či nižším denným prírastkom zvierat.


Celý profil Ing. Róberta Góru, konateľa BIOPACK – obchodné družstvo, nájdete v AGROMAGAZÍNe 02/2022 na s. 7-9.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov