tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Pomocnú ruku Ukrajincom podávajú aj slovenskí poľnohospodári a potravinári. Pre našich susedov, ktorí sa rozhodli ostať na Slovensku, ponúkajú prácu v agropotravinárstve. Zároveň firmy individuálne vytvárajú zbierky šatstva alebo potravín, ktoré putujú buď na hraničné priechody alebo už do konkrétnych regiónov.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora už v predchádzajúcich dňoch oslovila svojich členov a regionálne komory so žiadosťou o informáciu, aký počet ľudí, v akej obci /meste/ a na akej pracovnej pozícii by vedeli zamestnať vo svojich podnikoch. Na výzvu okamžite zareagovali desiatky poľnohospodárskych a potravinárskych firiem, ktoré prejavili záujem zamestnať Ukrajincov.

V agropotravinárstve totiž dlhodobo chýbajú ľudia. Navyše, napríklad naši ovocinári alebo zeleninári majú dobré skúsenosti s prácou Ukrajincov, pretože ich v sadoch zamestnávali už aj pred vypuknutím vojny na Ukrajine. Nové pracovné príležitosti tak môžu byť osožné pre obe strany – ako pre Slovákov, tak aj pre Ukrajincov. Tí navyše získajú zdroj istého príjmu na obdobie, počas ktorého chcú ostať na Slovensku. Naši výrobcovia potravín zase novú a najmä overenú pracovnú silu.

Poľnohospodári a potravinári ponúkajú voľné pracovné pozície po celom Slovensku. Potrebujú posily najmä do živočíšnej a rastlinnej výroby, na prácu so zvieratami, do sadov, vinohradov, na polia. V rámci potravinárskych firiem prevažuje dopyt po nových kolegoch v pekárenských a mliekarenských prevádzkach.

„Naše firmy sa rozhodli nielen ponúknuť prácu, ale aj ubytovanie a to buď priamo v priestoroch jednotlivých podnikoch alebo aj na súkromí. Sú medzi nimi aj také podniky, ktoré vedia poskytnúť aj ubytovanie pre rodiny s deťmi. Všetci si veľmi želáme, aby sa táto obrovská ľudská tragédia čím skôr skončila. Kým sa tak stane, tak chceme našim susedom aspoň takýmto spôsobom pomôcť, poskytnúť ubytovanie a istotu pravidelného príjmu“, uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Pokiaľ chcú Ukrajinci na Slovensku pracovať, môžu sa zaregistrovať napríklad na oficiálnych portáloch www.ua.gov.skwww.istp.sk. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora následne údaje o pracovných pozíciách preposiela svojim členom, ktorí sa skontaktujú so záujemcami o prácu. Slovenskí poľnohospodári a potravinári momentálne ponúkajú Ukrajincom viac ako 250 voľných pracovných miest naprieč celým Slovenskom.

 

Tlačová správa SPPK

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov