tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Na burze MATIF v ostatnom týždni cena pšenice posilnila o 8 EUR/t na dnešných 274 EUR/t. Kukurica posilnila o 3 EUR/t na 256 EUR/t. Repka v sledovanom období oslabila na MATIFe o 16 EUR/t, keď dnes otvorila na cene 686 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne korigovala nadol o 4 EUR/t na dnešných 700 EUR/t. Austrálska repka medzitýždenne zdražela o 8 EUR/t na cenu 620 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne oslabila cena čiernomorskej pšenice o 2 EUR/t na dnešných 280 EUR/t, zatiaľ čo cena mäkkej pšenice v USA vzrástla o 13 EUR/t na 260 EUR/t. Cena kukurice na CBoT posilnila medzitýždenne o 9 EUR/t na dnešných 228 EUR/t, kým sója zdražela o 1 EUR/t na 510 EUR/t.

Pšenica

Rusko – ukrajinský konflikt je aktuálne hlavným činiteľom, ktorý prehovára do cien pšenice na svetových burzách. Pri akomkoľvek náznaku uvoľnenia geopolitického napätia vidíme na trhu silné poklesy ceny komodity, ktoré sú vzápätí nakúpené späť hneď ako sa rétorika okolo vyššie uvedeného problému zostrí.

Minulotýždňový report USDA o Odhade ponuky a dopytu po agrokomoditách (WASDE) priniesol v rámci bilancie pšenice len málo zmien, keď došlo k jemnému zníženiu odhadu svetovej produkcie ako aj koncoročníkových zásob 2021/22. USDA predovšetkým v reporte reflektovalo na dáta Statistis Can, ktorý potvrdil v Kanade k 31.12.2021 výrazný medziročný pokles kanadských zásob plodiny.

Keďže ale tento faktor je už do značnej miery započítaný v cenách, cena pšenice prakticky nereagovala na zverejnený report.

Odhadnúť pohyb cien pšenice na burze MATIF v najbližších dňoch je komplikované, keďže je ťažké odhadnúť, kam bude ďalej konflikt na východ od nás smerovať. Môžeme očakávať pokračovanie vyššej cenovej volatility pšenice. Technická analýza ceny stále naznačuje na vyššie riziko poklesu cien pšenice, pričom naďalej platí, že aby pšenica mohla pomýšľať na ďalší vzostup svojej ceny, potrebuje sa dostať nad métu 280 EUR/t.

Dnešná cenová akcia komodity však poukazuje na to, že pšenica môže najbližšie dni znovu otestovať spodný interval svojho aktuálneho pásma na 260 EUR/t. Komodita totiž v tomto momente reaguje na správu o tom, že Rusko sťahuje časť vojsk z ukrajinskej hranice. Zajtra však môže byť všetko inak a i preto treba rátať s možnými pohybmi ceny do obidvoch strán.

Kukurica

Aj ceny pšenice sú aktuálne do značnej miery ovplyvnené dianím okolo geopolitického napätia na Ukrajine, keď vykazujú mierne prorastovú tendenciu. Minulotýždňový WASDE report (viac info v zajtrajšom spravodajstve) napokon nevyznel pre ceny kukurice až tak prorastovo ako sa pôvodne očakávalo, keď USDA medzimesačne znížilo svoj odhad produkcie v krajinách Južnej Ameriky len o 1 mil. ton, čo bolo výrazne menej než účastníci trhu očakávali.

V praxi však môžu byť straty väčšie, keďže viaceré regióny aj napriek príchodu zrážok v prvej polovici februára naďalej vykazujú zrážkový deficit. Dnes USDA atašé pre Brazíliu opätovne znížil odhad tamojšej prvej úrody kukurice, pričom súčasne znížil aj odhad celkovej tohtoročníkovej očakávanej produkcie Brazílie na 113 mil. ton.

Pripomíname, že v Brazílii sa aktuálne začala sejba druhej úrody kukurice tzv. safrinha, ktorá býva vždy vyššia v porovnaní s prvou úrodou. I preto je stále predčasné hovoriť o tom, že tohtoročníková produkcia kukurice v Brazílii bude podpriemerná.

Vzhľadom na aktuálne uvoľnenie situácie na Ukrajine môžeme očakávať, že cena kukurice na burze MATIF najbližšie dni môže jemne korigovať nižšie do okolia 245 EUR/t. Stále by si však mala udržať pásmo 245 – 260 EUR/t.

Olejniny

Náš odhad z minulého týždňa sa nám potvrdil, keď sme ostatný týždeň videli pri cenách sóje najprv cenový vzostup a následne jej korekciu v dôsledku silno prekúpeného trhu. USDA podľa očakávaní ďalej redukovalo odhad produkcie sóje v Južnej Amerike, no nateraz môžeme povedať, že spomínané korekcie odhadu produkcie sú stále pomerne konzervatívne.

USDA nateraz znížilo potenciál produkcie v Brazílii, Argentíne a Paraguaji kumulatívne o 19 mil. ton, zatiaľ čo odhady miestnych analytikov hovoria o korekcii až 40 mil. ton. Tak či onak, tesnejšia bilancia olejnín sa stáva realitou a je to cítiť hlavne na cenách sóje. Komodita kvôli technicky prekúpenému trhu síce môže najbližšie dni ešte korigovať nižšie smerom k 15 USD za bušel (aktuálne 15,50 USD za bušel), je však do značnej miery pravdepodobné, že už čoskoro opäť nastúpi na rastový trend s cieľom dorovnať svoje maximá z jari 2021 (cena 16,7 USD za bušel).

Menej priateľský bol report USDA pre repku, pri ktorej ministerstvo navýšilo odhad svetovej produkcie medzimesačne o 1,3 mil. ton na 70,6 mil. ton. O 1,3 mil. ton bol totiž upravený nahor odhad aktuálne produkcie repky v Indii (na 10,8 mil. ton).

Repka si však naďalej drží štandardne vysokú cenu, čo vyplýva z tesnej bilancie olejnín na trhu. Keďže aktuálne vidíme na trhu miernu korekciu cien sóje a rovnako nám koriguje cena ropy, je možné že i repka sa na MATIFe znovu zosunie do pásma 645 – 670 EUR/t. Stále však vidíme ako realistický scenár, že komodita sa do apríla ešte pokúsi o jeden vzostup smerom do cenového intervalu 730 až 800 EUR/t.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF: pšenica 260 – 280 EUR/t, kukurica 245 – 257 EUR/t, repka 660 – 690 EUR/t.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov