tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Kým v roku 2021 vzostup inflácie podporil ceny agrokomodít v raste, jej brzdenie v roku 2022 môže mať opačný efekt.

Rok 2021 bol ukážkovým pre ceny komodít, ktoré potiahol nahor citeľný vzostup inflácie. Index Thomson Reuters/CoreCommodity CRB Index, ktorý monitoruje ceny 19 najdôležitejších komodít (41 % zastúpenie v indexe majú agrokomodity) od začiatku roka vystúpil nahor o 40 %.

V silnom proinflačnom prostredí vyvolanom vzostupom dopytu po otvorení ekonomík zotavujúcich sa z pandémie COVID-19 sa darilo aj cenám väčšiny agrokomodít. Predovšetkým ceny plodín reagovali promptne na nárast dopytu, kým živočíšne komodity sa zotavovali pomalšie. Do roku 2022 tak väčšina agrokomodít vstupuje na historicky vysokých cenových úrovniach.

Otázka znie, či predovšetkým plodiny si tieto úrovne dokážu obhájiť aj v roku 2022. Inflácia vo vyspelých ekonomikách sa totiž koncom roka 2021 zrýchlila natoľko, že zrejme nastal čas, aby centrálne banky začali aktivovať nástroje na jej zmiernenie. Predpokladáme, že v roku 2022 sa dočkáme prísnejšej menovej politiky centrálnych bánk, čo by malo postupne začať pomáhať infláciu utlmovať smerom do pásma 2,5 – 3 % p.a. Spomalenie inflačných tlakov tak môže hlavne v druhej polovici roka viesť k tomu, že ceny komodít stratia svojho dôležitého spojenca, ktorý im v roku 2021 dopomohol k cenovým vzostupom.

Ak sa rast dopytu po agrokomoditách bude držať svojho dlhodobého trendu (rast okolo 2 % ročne) a súčasne svet zaknihuje úrody na úrovni svojho dlhodobého priemeru, potom efekt spomaľujúcej inflácie ich môže obrať o časť cenových ziskov, ktoré zaknihovali v roku 2021.

Predovšetkým pre pestovateľov plodín rastie riziko, že plodiny budú v prvom polroku 2022 produkovať pri vysokých vstupoch (drahšie osivá, hnojivá, chémia), no je riziko, že predávať produkciu môžu lacnejšie. V našom základnom vývoji scenára počítame s tým, že ceny agrokomodít budú kulminovať v úvode 2.Q 2022 a následne mnohé začnú korigovať nižšie.

Nemyslíme si však, že inflácia dramaticky spomalí, no rast cien sa zastabilizuje v okolí 2,5 – 3 %. V kombinácii s faktom, že centrálne banky a vlády naliali ostatných 18 mesiacov do ekonomík výrazné množstvo nových peňazí sa tak zdá, že i ceny agrokomodít sa na svoje staré minimá z rokov 2015 – 2019 len tak ľahko nevrátia.

Na druhej strane, ak nepríde k dramatickému prepadu produkcie v roku 2022, potom obhájiť si súčasné vysoké ceny bude hlavne pre ceny plodín veľmi ťažké. Zookomodity ešte môžu ukázať viac zo svojho prorastového potenciálu (v porovnaní s plodinami) a to hlavne v prvej polovici roka 2022.


Článok bol publikovaný na s.4 ročenky AGROBIZNIS 2022, ktorá je súčasťou januárového vydania AGROMAGAZÍNu.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

/AGROMAGAZÍN/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov