tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Vo Francúzsku sa v tomto roku očakáva ďalší pokles produkcie hovädzieho mäsa.

Z aktuálne zverejnenej ročnej prognózy Francúzskeho inštitútu pre hospodárske zvieratá (IDELE) na rok 2022 vyplýva, že produkcia hovädzieho mäsa by sa mala medziročne znížiť o 1,4 % na celkovú úroveň okolo 1,41 mil. ton jatočnej hmotnosti. Celkový objem sa už v roku 2021 znížil podľa predbežných údajov o 0,7 % na 1,43 mil. ton jatočnej hmotnosti.

Obzvlášť výrazné zníženie početných stavov sa v priebehu roka očakáva v kategórií býkov. Experti IDELE predpokladajú pokles o 2 % na 366 000 ton jatočnej hmotnosti. V kategórií hovädzieho dobytka samičieho pohlavia sa produkcia odhaduje na 812 000 ton jatočnej hmotnosti. To by zodpovedalo medziročnej redukcii na úrovni -1,2 %.

Znižovanie stavov dojčiacich kráv bude podľa inštitútu pokračovať. Početné stavy v roku 2021 v porovnaní s predchádzajúcim rokom znížili o 2,8 %. Rovnako ako v dvoch predchádzajúcich ročných prognózach odborníci predpokladajú, že jatočné usmrtenia dojčiacich kráv budú obmedzená z dôvodu nízkej dostupnosti jalovíc.

Očakáva sa tiež zníženie počtu dojníc. Pokles bude však o niečo nižší, na úrovni približne 1,8 %. Aj tu by mala dostupnosť jalovíc spomaliť obnovu stáda. Domáca spotreba hovädzieho mäsa sa zníži len o 0,3 %.

Čo sa týka obchodu, inštitút očakáva návrat na úroveň spred pandémie COVID-19, pričom očakávaný pokles domácej produkcie vytvorí väčší priestor pre dodávky zo zahraničia.

 

Zo zdrojov schweizerbauer preložil a upravil Miroslav Záhradník, NPPC-VÚŽV Nitra

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov