tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny v uplynulom týždni v súlade s našimi očakávaniami predĺžili svoju rastovú šnúru. Na burze MATIF medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 14 EUR/t na nový rekord 309 EUR/t. Kukurica si prilepšila o 11 EUR/t, keď posilnila na 256 EUR/t. Len repka na MATIFe mierne strácala, keď zlacnela o 13 EUR/t na 694 EUR/t. Cena kanadskej repky posilnila medzitýždenne o 1 EUR/t na 713 EUR/t a austrálska repka zdražela o 3 EUR/t na 578 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne posilnili ceny čiernomorskej pšenice (Rusko, Ukrajina) o 2 EUR/t na 312 EUR/t, kým mäkká pšenica v USA pridala k svojej cene 9 EUR/t, čím posilnila na 276 EUR/t. Cena kukurice na CBoT medzitýždenne vzrástla o 2 EUR/t na 202 EUR/t a sója zdražela o 10 EUR/t na 416 EUR/t.

Pšenica

Silný dopyt po pšenici zo strany importérov naďalej drží ceny komodity na vysokých úrovniach. Včera sa k tomu pridali aj správy o príchode silných dažďov do juhovýchodnej časti Austrálie a to v tom najnevhodnejšom termíne - tesne pred žatvou pšenice, čo vyvolalo obavy z výrazného zhoršenia kvality zberaných pšeníc. Niektorí miestni analytici avizujú, že v regióne juhozápadu krajiny bude tento rok v horšej triede kvality až 50 % z tamojšej produkcie pšeníc, teda dvojnásobok oproti dlhodobému priemeru. I preto ceny najkvalitnejších pšeníc v Austrálii ostatné dni výrazne vzrástli. To nenechalo chladnými ani ceny na MATIFe, kde komodita skokovo posilnila k značke 310 EUR/t.

Aj keď v tomto momente už môžeme už realisticky polemizovať o tom, že súčasná strmosť rastovej krivky ceny pšenice je dlhodobo neudržateľná, nič to nemení na fakte, že táto komodita je pevne usadená v rastovom trende a teda má stále silu pre tvorbu nových maxím. Podobne v posilňovaní pokračuje aj pšenica na burze CBoT, ktorú okrem medzinárodných fundamentov tlačia nahor aj správy o miestnej kondícii porastov v USA. USDA včera ohodnotilo v dobrej až excelentnej kondícii len 44 % porastov, pričom celková kondícia porastov ozimných pšeníc pre túto fázu roka je druhá najhoršia od začiatku meraní. Americká pšenica na CBoT tak má stále slušné fundamenty posilňovať ďalej k značke 9 USD za bušel (momentálne 8,55 USD za bušel), pričom najbližší cieľ pre komoditu leží v okolí 9,4 USD za bušel.

Pšenica na MATIFe by mohla dosiahnuť na cenu 320 - 325 EUR/t, aj keď určitým rizikom je včerajšia vzniknutá cenová medzera medzi 301 až 305 EUR/t, pri ktorej je určitým rizikom, že v nejakom momente táto medzera bude vyplnená (čo by znamenalo korekciu späť k cene 300 EUR/t). Keďže ale účastníci trhu nezavreli túto medzeru už včera, sú tak reálne šance na to, že európska pšenica si to najbližší týždeň zamieri nahor k vyššie uvedenému cieľu a to bez nutnosti urobiť si prestávku v raste.

Kukurica

Ani medvedie fundamenty (poklesné fundamenty) v podobe nárastu odhadu tohtoročnej produkcie kukurice na Ukrajine, ktorá má podľa analytikov ukrajinského agrorezortu dosiahnuť rekordných 40 mil. ton, či správe o tom, že v USA načas finišuje žatva tamojšej produkcie, nezabránili ostatný týždeň cenám komodity na burze MATIF v pokračovaní ďalšieho rastu. Skôr naopak, kukurici sa podarilo včera prekonať dôležitú cenovú úroveň 251 EUR/t, čo komodite otvorilo priestor pre ďalší rast k 275 EUR/t. O ďalší vzostup smerom nad dôležitú úroveň rezistencie na cene 5,85 USD za bušel sa ostatné dni pokúša na CBoT aj americká kukurica, no nateraz táto úroveň odoláva a to aj vďaka očakávaniu silnej domácej produkcie kukurice v USA. Býkov (investorov stavujúcich na rast ceny) pritom nepotešila ani včerajšia správa o tempe exportov kukurice z USA, keď ostatný týždeň krajina vyviezla len 0,6 mil. ton kukurice, čo bolo na úrovni spodného intervalu v rámci odhadov analytikov (0,6 – 1 mil. ton).

Na druhej strane sa začína výrazne špekulovať o tom, že dramatický nárast cien hnojív budúcu sezónu prinúti farmárov v USA zredukovať pestovateľské výmery kukurice a nahradiť ich sójou, keďže kukurica je citeľne náročnejšia na spotrebu hnojív v porovnaní s najpestovanejšou olejninou sveta. Tento faktor by tak mohol byť podporou vyšších cien kukurice do ďalšieho obdobia.

Táto teória však má nateraz jeden háčik v podobe toho, že momentálne je v USA stále relatívne nízka i cena sóje a keď si farmári dajú dokopy prepočty, tak pri súčasnom pomere ceny kukurice a sóje ešte stále dáva väčší ekonomický zmysel pestovať kukuricu namiesto sóje (aj po započítaní vyššieho predpokladaného nárastu nákladov na hnojivá pri pestovaní kukurice). No kukurici aktuálne dodáva silnú podporu rastúci trh s pšenicou, ktorý nepriamo konkuruje kukurici pri výrobe kŕmnych zmesí a i preto môže kukurica na CBoT mať dosť „paliva“ k tomu, aby sa dokázala dostať nad vyššie avizovanú úroveň (5,85 USD za bušel) a tým si otvoriť priestor pre posilnenie k 6,3 USD za bušel.

Olejniny

Ceny repky v minulom týždni nenadviazali plne na trh s obilninami, keď sa komodita po vytvorení nového maxima začala postupne porúčať na nižšie cenové úrovne. Trh s repkou bol však už dlhšiu dobu technicky prekúpený a i preto korekcia nebola až tak prekvapujúca. Európske ceny pritom mierne zvoľnili tempo v raste aj vďaka tomu, že ceny komodity v Austrálii sa už hýbali v priemere o viac ako 100 EUR/t nižšie v porovnaní s cenami v EÚ či Kanade. Momentálne líderskú pozíciu z pohľadu najvyšších cien repky prebrala Kanada, kde tamojšie ceny podporili komplikácie v logistike tovarov k prístavom a v prístavoch po tom, čo viaceré oblasti kanadských prérií zasiahli povodne. Ceny olejnín pritom ostatné dni stratili podporu aj zo strany energetických komodít, keď pri cenách ropy sme v ostatnom týždni videli pokles jej ceny pod značku 80 USD za barel.

Na dočasný strop narazili i ceny sóje, ktoré na CBoT už štyri dni nevytvorili nové maximum. Exporty sóje z USA prebiehajú nateraz v sľubnom tempe, no je evidentné, že najväčší importér komodity – Čína, spomaľuje svoje nákupy. Za prvých 10 mesiacov Čína importovala 79,1 mil. ton sóje, čo je medziročný pokles tempa o 5 %. Dôvodom môže byť nižšia spotreba po tom, čo nízke ceny ošípaných v krajine toto leto spomalili produkciu komodity.

Na druhej strane najčerstvejšie správy hovoria o tom, že čínski chovatelia ošípaných vedia produkovať znovu so ziskom, čo môže byť signál pre zrýchlenie importov sóje do nasledujúcich týždňov či mesiacov. Technicky, aj keď si olejniny nateraz dali prestávku v raste, tieto ostávajú v rastovom trende a teda je stále slušný predpoklad, že ich ceny opäť začnú stúpať. Pri repke je dôležité, aby sa cena na MATIFe udržala nad 665 EUR/t, čo pri súčasnej cene v okolí 685 EUR/t dáva komodite nateraz dostatok priestoru na manévrovanie, aby sa mohla nadýchnuť k ďalšiemu prípadnému vzostupu.

Tiež pripomíname, že podporou vyšších cien plodín na burze MATIF je ostatné týždne oslabovanie eura voči doláru.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF v 47. týždni 2021: pšenica 304 – 319 EUR/t, kukurica 252 – 265 EUR/t, repka 680 – 715 EUR/t.


/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov