tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Domáci sektor produkcie mäsa vykazoval tento rok známky zlepšenia, no rastúce ceny krmív sektorové trendy zmenili.

Podľa novej správy Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva Maďarskej republiky (AKI) zaznamenalo spracovanie na bitúnkoch v prvom polroku 2021 zvýšenie v rámci v každého sektora živočíšne výroby v krajine. Celkové stavy ošípaných sa znížili, počet prasníc odoslaných na bitúnky sa po zrušení pandemických opatrení zvýšili, platí to aj pre hydinu.

Za prvých šesť mesiacov roku 2021 sa počet jatočných usmrtení hovädzieho dobytka zvýšil o 1 % a ošípaných a hydiny sa v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2020 zvýšil o 5,9 % a 8,9 %.

Zachovaniu populácie ošípaných však braní skutočnosť, že jatočné usmrtenia prasníc sa zvýšili až o 39 %.

Možným hlavným faktorom tejto zmeny a poklesu stavov boli rastúce komplikácie na trhu. Podľa najnovších údajov Centrálneho štatistického úradu (KSH) sa nákupná cena živých zvierat do marca zvýšila na 1,17 eura za kilogram, cena však počas celého druhého štvrťroka stagnovala a do tretieho štvrťroka sa v skutočnosti znížila pod 1,11 eura. /kg. Medzitým trendy na trhu s krmivami vyvinuli silný tlak na chovateľov ošípaných – iba za v prvé dva štvrťroky sa ceny krmív zvýšili o 22 %. Ministerstvo pôdohospodárstva zasiahlo zabezpečením financií vo výške 3,34 milióna eur na kompenzáciu pre domácich chovateľov ošípaných a národnou popularizačnou kampaňou na konzumáciu bravčového mäsa.

Objemy jatočných usmrtení oviec a hovädzieho dobytka sa v období od januára do augusta 2021 zvýšili o 47 % a 1 %. V prípade obchodu so živým dobytkom sa objem vývozu zvýšil o 62 %, zatiaľ čo dovoz vzrástol o 12 %.

V tomto roku sa zvýšil aj jatočných usmrtení hydiny, pričom 79 % zvierat tvorili kurčatá. Podľa najnovších údajov KSH sa však ročný trend nárastu nákupných cien jatočnej hydiny oslabil z 9,7 % v máji na 9,2 % na konci obdobia. Keďže tempo rastu nákupných cien sa spomaľovalo, schopnosť chovateľov hydiny prekonať zvýšenie vstupných nákladov spôsobené rastom cien krmív bola znížená.

V prípade vodnej hydiny (sektor orientovaný na vývoz) sa zdá, že narušenia, ktoré boli spôsobené kolapsom odvetví HORECA v roku 2020, sa teraz vyjasňujú. Celkové údaje o jatočne usmrtených kačkách a husiach sa v prvom a druhom kvartály 2021 zvýšili o 43 % a 18 %, pričom počet jatočne usmrtených porazených moriek sa znížil o 13,8 %.


Zo zdrojov agroberichtenbuitenland preložil a upravil

Miroslav Záhradník, NPPC-VÚŽV Nitra

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov