tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Počet holštajnských chovov s úžitkovosťou viac ako 10 000 kg mlieka za laktáciu sa medziročne zvýšil zo 41 na 58. A v roku 2021 po prvýkrát zrejme zaznamenáme stáda s produkciou nad 13 tis. kg. Úžasný pokrok.

 

Populácia holštajnského dobytka dokazuje dynamický progres v genetickom zisku vďaka inovatívnym metódam ako sexácia spermy a hlavne genomika. Tie ruka v ruke s modernými trendmi v manažmente fariem (osobitne v oblasti reprodukcie) priniesli výrazný pokrok aj vo veľmi zložitých pandemických časoch, keď iné odvetvia národného hospodárstva postihla stagnácia či pokles.

V súťaži NAJ slovenský chov o výslednom poradí rozhoduje komplex viacerých ukazovateľov. Z úžitkových je to produkcia tuku a bielkovín za laktáciu, z reprodukčných dĺžka medziobdobia a  meradlom produkčnej dlhovekosti je priemerné poradie laktácie v stáde. Výsledný index sa tak približuje k hodnote celoživotnej produkcie tuku a bielkovín korigovanej na 365 dňové medziobdobie.

Víťaz rebríčka 2020 je prekvapením, aj keď v stáde PD Likavka dochádza k výraznému zlepšeniu parametrov v ostatných rokoch. Poukázali sme na to v nedávnej minulosti aj na stránkach Slovenského CHOVu. Bezmála 11 tisícová laktácia pri úžasnom medziobdobí 388 dní doplnená druhou najvyššou priemernou laktáciou medzi nad desaťtisícovými stádami - 2,58 (najvyššou hodnotou bolo 2,63 – RAOS Bojničky) rezultovali do hodnoty výsledného indexu 1 944,5.

V ostatných rokoch pozorujeme, že v rebríčkoch najlepších holštajnských stád sa čoraz častejšie objavujú podniky so severu Slovenska. Posúva ich tam hlavne vyššie priemerné poradie laktácie. V publikovaných analýzach (Slovenský CHOV a pripravované augustové Info SHA) sme zistili nižšie priemerné poradie laktácie pri pasúcich sa holštajnských dojniciach. Na základe tejto skutočnosti usudzujeme, že vyššia produkčná dlhovekosť dojníc na severe Slovenska nesúvisí s pastvou, ale zrejme s nižším negatívnym vplyvom tepelného stresu oproti juhu.

Tabuľku s 58 najlepšími chovmi sme uverejnili v ročenke NAJ, ktorá bola prílohou júnového Slovenského CHOVu. Nižšie, vzhľadom na priestorové možnosti, pripájame zoznam najlepších 25 chovateľov plemena H v roku 2020. Všetkým chovateľom srdečne blahoželáme.

 

Ján Huba, NPPC – VÚŽV Nitra

 

Tabuľka č.1: NAJ slovenský chov - údaje za chov s holštajnských plemenom.

NAJ_2021_HF

Zdroj: PS SR, š.p., Bratislava. Výsledný index redakcia Slovenský CHOV podľa vzorca: produkcia tuku a bielkovín v kg spolu x koeficient medziobdobia x priemerné poradie laktácie v chove, koeficient medziobdobie je je vypočítaný ako 365 : priemerná dĺžka medziobdobia v chove (z nezaokrúhlených čísiel). Mlieková úžitkovosť - min. 10000 kg za laktáciu. Počet laktácii viac ako 30. Skratky plemien: H - holštajnské, R - červené holštajnské.


Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov