tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Bulharsko má vynikajúci potenciál pre rozmach biohospodárstva,

pre svoj rozvoj však potrebuje odvážnu a ambicióznu víziu.

Tieto zistenia obsahuje prieskum s názvom „Kvantitatívne hodnotenie biomasy v Bulharsku a alternatívy jej udržateľného využívania“, ktorý uskutočnili WWF, Wageningenská univerzita a Energetická agentúra v Plovdive, kde sa nachádza jediné bulharské ISO akreditované laboratóriom pre tuhé biopalivá, kompost a biologický odpad. 

Analýza konštatuje, že zastavaná oblasť predstavuje v Bulharsku iba 4 % z celkovej rozlohy, na ktorej dominujú lesy (40 %), orná pôda (29 %) a pasienky (18 %). Bulharsko má pomerne veľké zdroje orných a lesných oblastí, ktoré sú v prepočte na obyvateľa dvojnásobne vyššie ako priemerné európske hodnoty. „Bulharsko dosahuje menšie množstvo biologického odpadu, v priemere je to 400 kg. Pokiaľ ide o jeho využitie, v ktorom predstavuje surovinu pre nové hospodárske činnosti, Bulharsko zaostáva za Európskou úniou“, uviedol Georgi Stefanov z WWF.
Prieskum ukázal, že iba 4 % malých a stredných podnikov (MSP) v Bulharsku využíva prevažne obnoviteľnú energiu, čo radí Bulharsko na predposledné miesto v EÚ. Iba 13 % MSP ponúka ekologické výrobky alebo služby a niečo viac ako tretina MSP realizuje opatrenia na úsporu energie. Nové právne predpisy o odpade produkovanom podnikmi majú nadobudnúť účinnosť od januára 2021, neexistujú však žiadne oficiálne údaje ani plány na zníženie odpadu produkovaného MSP.
Hlavné prekážky zavedenia biohospodárstva v Bulharsku sú ekonomické: obmedzené financovanie, ktoré podniky potrebujú na modernizáciu svojho vybavenia, a nízka úroveň súkromných domácich a zahraničných kapitálových investícií. „Najväčším faktorom, ktorý prispieva k zlému výkonu, je nedostatočná podpora zo strany štátu. Vláda ešte musí vypracovať strategické dokumenty pre rozvoj obehového hospodárstva“, uviedol Stefanov. Bulharsko má pozoruhodný potenciál pre rozvoj biohospodárstva v dôsledku enormného množstva zvyškových a nevyužitých materiálov v poľnohospodárstve, vrátane výroby potravín. Zároveň sa ešte viac zameriava na využívanie lesných zdrojov, pričom na bulharské lesy sa kladie značný tlak v dôsledku nelegálnej ťažby a zmeny podnebia.

Podľa WWF by sa Bulharsko malo pokúsiť minimalizovať ťažbu dreva, efektívnejšie využívať dostupné zdroje a zamerať sa na biologický odpad a odpad z hospodárskej činnosti v lesníctve.

Zo zdrojov agroberichtenbuitenland preložil a upravil:

Miroslav Záhradník, NPPC-VÚŽV Nitra

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov