tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Na prelome apríla a mája som písal úvodník do ročenky NAJ naše pole, slovenský chov.

Konštatoval som, že rok 2020 je z hľadiska nedostatku jarných zrážok akoby kópiou predchádzajúceho. Ba deficit bol ešte výraznejší (temer 100 mm v pôdnej vrstve do 40 cm). Vyjadril som prianie, že by sa mohla naplniť skutočnosť z roku 2019, keď pár dní po napísaní takýchto konštatovaní prišli solídne zrážky a trvali temer celý máj.

Tento rok sme na dážď museli čakať až do júna. Medard sa vzápätí na viacerých miestach doslova vyšantil, ako vidieť aj na priloženej snímke z chotára Lukov dvor pri Nitre. Deficit zrážok do konca mája tu bol obrovský. Keby sme neboli na jeseň vyvŕtali v tu lokalizovanej záhrade 85 metrov hlbokú studňu, asi by nám nič zasiate nevzišlo. Teraz máme kvôli prívalovým dažďom problém rýchlo narastené plodiny okopať a mechanicky zlikvidovať burinu.

Okrem vyčíňania počasia stále trvá pandémia koronavírusu. Ekonomika Slovenska sa podľa odhadov prepadne medziročne o 10 %. Uvidíme, aký dopad bude mať táto skutočnosť na agrosektor.

Pripravuje sa nová SPP EÚ, máme nové vedenie rezortu. Skloňujú sa slová stropovanie priamych platieb, ekologizácia, ozeleňovanie, veľkosť lánov, monokultúry energetických plodín, biopásy, remízky, digitalizácia, zvyšovanie sebestačnosti, inovácie... Úžasný komplex zväčša doslova navzájom protichodných súvislostí a javov. Ide o prelomové, v histórii nevídané výzvy.

A nad tým všetkým hroziace riziká. Spojené so zmenami klímy, výkyvmi cien, epidémiami v ľudskej i zvieracích populáciách. Časť z nich by mal riešiť práve kreovaný rizikový fond. Verme, že bude umne pripravený a pomôže. Inak budú mať problémy i tí najlepší, ktorých sme predstavili v ročenke Naj slovenský chov, naše pole. V týchto dňoch sa dostala k  predplatiteľom našich odborných časopisov. Nech sú tieto podniky vzorom i pre ostatných. Všetkým, ktorí sa v rebríčkoch nájdu, srdečne blahoželáme. Najúspešnejších v priebehu roka postupne oceníme.

Ján Huba

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov