tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

/AGROBIZNIS/

Plodiny:

Ceny plodín n svetových burzách s výnimkou repky v uplynulom týždni

zaznamenali mierne odpisy zo svojej ceny smerom nadol. Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 2 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 179 EUR/t. Kukurica v sledovanom období korigovala nadol o 2 EUR/t na 168 EUR/t. Na MATIFe si polepšili ceny repky, ktoré vzrástli medzitýždenne o 7 EUR/t na 382 EUR/t. Ceny kanadskej repky medzitýždenne posilnili o 3 EUR/t na 311 EUR/t. Austrálska cashová cena repky v ostatných dvoch týždňoch korigovala nadol o viac ako 20 EUR/t, pričom sa aktuálne obchoduje za 365 EUR/t, teda zhruba 17 EUR/t pod cenami na burze MATIF.

Na burze CBoT medzitýždenne posilnili ceny čiernomorskej pšenice o 1 EUR/t na 188 EUR/t, kým ceny mäkkej pšenice v USA klesli o 3 EUR/t na 170 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne korigovala nadol o 1 EUR/t na 136 EUR/t a sója zlacnela o 3 EUR/t na 305 EUR/t.

Európska pšenica na burze MATIF pokračuje v zlacňovaní, zatiaľ čo pšenica v regióne Čierneho mora mierne zdražuje, čo naďalej znižuje konkurencieschopnosť ruskej a ukrajinskej pšenice na globálnom exportnom trhu. Potvrdil to i dnešný tender na dovoz pšenice do Egypta, kde Francúzsko ponúklo v priemere o 6 USD/t lacnejšiu pšenicu (215 USD/t) v porovnaní s Ruskom (221 USD/t). Slušný dopyt po pšenici z EÚ sa tak naďalej stará o súčasný rastový trend ceny na burze MATIF, pričom rastový trend ostáva pri komodite nateraz nenarušený a to i napriek minulotýždňovej miernej cenovej korekcii plodiny. Z pohľadu technickej analýzy bude dôležité, aby sa pšenica najbližšie dni na burze udržala nad cenou 178 EUR/t. Cena nad touto métou udržuje v platnosti progres súčasného rastového trendu, pričom ak by pšenica poklesla pod túto cenu, vzrastú šance na pokračovanie jej cenovej korekcie nadol späť bližšie k značke 170 EUR/t.

Relatívne pokojné ostáva obchodovanie na trhu s kukuricou, i keď suché počasie čoraz viac znervózňuje trh v Brazílii. Ceny kukurice v brazílskych prístavoch od začiatku septembra posilnili o viac ako 20 % na aktuálnych 179 USD/t, pričom sa už dostali nad ceny FOB kukurice v Golfskom zálive v USA (171 USD/t). Tento vývoj signalizuje, že exporty kukurice z USA, ktoré v ostatných troch mesiacoch trpeli pomalým tempom, by sa mohli najbližšie týždne zrýchliť. V USA pritom pokračuje žatva kukurice, ktorá je stále jedna z najpomalších v histórii. Farmári mali ku koncu uplynulého týždňa zožatých 41 % kukurice, výrazne pod 61 % päťročného priemeru. Pomerne značná časť hektárov kukurice na severe Amerického kukuričného pásu je stále oficiálne nedozretých, pričom región by mala tento týždeň zasiahnuť nová vlna mrazov a tým ukončiť vegetáciu plodiny i v tých lokalitách, ktorým sa mrazy vyhli v úvode októbra. Cena kukurice by tak mohla v najbližších týždňoch znovu skúsiť mieriť na vyššie úrovne, i keď trh zrejme bude v tomto smerovaní opatrnejší až do doby, keď sa potvrdia presnejšie čísla ohľadom tohtoročnej produkcie. Na ceny plodín však všeobecne pozitívne vplývajú súčasné debaty o možnom skorom podpise prvej fázy obchodnej dohody medzi USA a Čínou, ktorá by mohla prebehnúť už 17.11.2019. To by mohlo pomôcť zamieriť nahor hlavne cenám sóje, nakoľko by to zvýšilo šance pre akceleráciu exportov komodity z USA do Číny, ktoré už síce prebiehajú aj v súčasnosti, no z historického porovnania stále v relatívne pomalom tempe.

Repke sa na MATIFe podarilo vymazať ďalšiu časť strát, ktoré nedávno zaznamenala pri svojej korekcii k 373 EUR/t, pričom aktuálne sa komodita dostala späť nad 380 EUR/t a tým i na dosah svojich tohtoročných maxím 389 EUR/t. Prekonanie tejto cenovej úrovne (389 EUR/t) je z technického hľadiska pre repku dôležité, aby sa komodite otvoril priestor pre ďalší rast. Nízka tohtoročná produkcia plodiny v EÚ výrazne zdynamizovala importy do únie, ktoré boli ku koncu októbra medziročne o 90 % vyššie, pričom od začiatku ročníka (1.7.2019) EÚ už stihla doviezť 2,7 mil. ton repky a až 81 % z tohto množstva pochádza z Ukrajiny. V praxi to znamená, že Ukrajina by mala čoskoro vyexportovať všetku svoju dostupnú repku určenú na export a zrejme bude musieť sama dovážať, aby mohla ďalej pokrývať dopyt z EÚ. EÚ však môže stále doviezť repku z Kanady či Austrálie, i keď ani Austrália tento rok nedisponuje až tak veľkými dostupnými množstvami plodiny určenej na export. Najnovšie dáta o tohtoročných zasiatych výmerách repky v EÚ pritom naznačujú, že tie budú síce medziročne vyššie, no stále približne 0,5 mil. ha pod svojím dlhodobým priemerom. Predpokladáme tak naďalej, že cena repky má svoj potenciál pokračovať v ďalšom raste v nasledujúcich mesiacoch.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 44. týždňa 2019: pšenica 179 – 182 EUR/t, kukurica 168 – 172 EUR/t, repka 383 – 389 EUR/t.

Zookomodity:

Ceny jatočných ošípaných v Nemecku v tomto týždni si naďalej strážia svoju úroveň 1,85 EUR/kg jat. hm., zatiaľ čo ceny v Dánsku i tento týždeň posilnili a to o 3 eurocent/kg jat. hm. na 1,87 EUR/kg jat. hm. a sú tak už vyššie v porovnaní s Nemeckom. V Poľsku ceny stagnujú na 1,76 EUR/kg jat. hm., čo signalizuje, že ceny sa príliš zrejme nebudú meniť ani v SR.

Čínske farmárske ceny ošípaných pokračovali v raste, ktorý sa však už výrazne zmiernil, keď medzitýždenne posilnili o 7 eurocent/kg jat. hm. na 5,24 EUR/kg jat. hm.

Naproti tomu ceny jatočných ošípaných v USA tentoraz znovu korigovali smerom nadol. Ceny futures kontraktov jatočných polovičiek v USA medzitýždenne oslabili o 6 % na 1,41 USD/kg jat. hm., zatiaľ čo farmárske ceny v štátoch Iowa a Minnesota v USA medzitýždenne stratili 10,7 %, keď klesli na 1,13 USD/kg jat. hm.

Predpokladáme, že ceny jatočných ošípaných v SR budú tento týždeň stagnovať v pásme 1,87 – 1,93 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočných kráv triedy R3 v Nemecku medzitýždenne stagnujú na 2,65 EUR/kg jat. hm., zatiaľ čo ceny jatočných býkov (R3) posilnili o 1 eurocent/kg jat. hm. na 3,66 EUR/kg jat. hm.

Po rastovej vlne mliečnych komodít v EÚ si ich cenotvorba na burze EEX v Nemecku dala v uplynulom týždni prestávku v raste. Ceny európskeho masla medzitýždenne oslabili o 50 EUR/t na dnešných 3650 EUR/t a európske ceny SOM korigovali nadol o 27 EUR/t na 2423 EUR/t. Tento posun stiahol medzitýždenne nadol teoretickú cenu mlieka o 1,2 % na 34,94 EUR/100 kg. Nemecké dodávky mlieka za 42. týždeň 2019 boli o 1,0 % vyššie v porovnaní s totožným obdobím roka predtým, pričom spotové ceny mlieka v krajine v uplynulom týždni poklesli na medzitýždennej báze o 0,5 EUR/100 kg do pásma 35,5 až 37,5 EUR/100 kg. Spotové ceny v Holandsku stagnovali na 36 EUR/100 kg.

Ceny mlieka v USA pokračujú vo svojom raste, keď medzitýždenne cena mlieka class III na burze CME posilnila o 3,5 % na 43,78 USD/100 kg.

AGROMAGAZÍN mierne navyšuje svoju prognózu farmárskych cien mlieka v SR. Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 3,7 % tuku a 3,3 % bielkovín): október 2019: 32,45 EUR/100 kg, november 2019: 32,30 EUR/100 kg, december 2019: 32,75 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): október 2019: 32,60 EUR/100 kg, november 2019: 32,90 EUR/100 kg, december 2019: 33,28 EUR/100 kg.

Ropa a PHM:

Správy o možnom schválení prvej fázy obchodnej dohody medzi USA a Čínou pomohli cenám ropy Brent na burzách medzitýždenne posilniť o 3 USD/barel na dnešných 62 USD za barel. Priestor pre ďalší rast cien komodity však nateraz ostáva obmedzený a to i vďaka očakávaniam rastu zásob ropy a jej derivátov v USA ako i pokračujúcej neistote ohľadom vývoja svetovej ekonomiky.

Mierny rast cien ropy v ostatnom týždni posunul mierne nahor i ceny PHM na európskych burzách. Súčasne ale došlo k posilneniu eura voči doláru, ktoré by malo tento rast cien do značnej miery znegovať. Predpokladáme, že ceny nafty v SR tento týždeň posilnia o 1 eurocent/l na 1,245 EUR/l a ceny benzínu natural 95 vzrastú rovnako o 1 eurocent/l na 1,325 EUR/l.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov