tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Plodiny:

Prekvapujúci pokles zásob jarín v USA naštartovalo ceny agrokomodít k rastu.

Na burze MATIF medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 3 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 175 EUR/t. Kukurica si prilepšila o 1 EUR/t, keď jej cena posilnila na 165 EUR/t. Cena repky na MATIFe medzitýždenne stagnovala na 387 EUR/t. Kanadská repka na burze ICE medzitýždenne pridala 7 EUR/t, keď jej cena vzrástla na dnešných 314 EUR/t. Na burze v Chicagu medzitýždenne vzrástli ceny čiernomorskej pšenice (Rusko, Ukrajina) o 3 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 179 EUR/t. Americká mäkká pšenica zdražela o 6 EUR/t na 167 EUR/t, rovnako o 6 EUR/t na 140 EUR/t vzrástla i cena kukurice na burze CBoT. Sója si medzitýždenne prilepšila o 7 EUR/t, keď jej cena poskočila nahor na 305 EUR/t.

Po relatívne pokojnom obchodovaní s plodinami v uplynulom týždni sa hybnou silou cien stal včerajší report USDA o Stave zásob plodín v USA k 1.9.2019. Pre jarné plodiny ako kukurica a sója stav zásob k tomuto dátumu súčasne znamená úvodné stavy zásob nového ročníka, ktorý sa začína práve 1.9. Analytici ministerstva prekvapili trhy, keď zásoby kukurice v USA kvantifikovali len na 53,8 mil. ton, čo bolo výrazne pod konsenzom trhu (odhad analytikov 61,7 mil. ton) ako aj odhadu úvodných zásob ročníka 2019/20, ktoré USDA pravidelne zverejňuje vo svojom mesačnom WASDE reporte (62,1 mil. ton). Prekvapili aj zásoby sóje, ktoré sú síce s aktuálnou hodnotou 24,8 mil. ton o 108 % vyššie ako vlani, no účastníci trhu ako aj USDA vo WASDE reporte v septembri tieto zásoby videli na úrovni 27 - 28 mil. ton. A to znamená, že reálne zásoby obidvoch plodín v USA sú citeľne nižšie ako sa očakávalo. Ceny plodín na burze v Chicagu po zverejnení reportu prudko vzrástli, keď kukurica do konca obchodného dňa posilnila o 4 % a sója pridala k svojej cene takmer 3 %. Rastový pohyb cien jarín nahor podporil v raste i pšenicu a to napriek tomu, že zásoby plodiny v USA medziročne vzrástli o 23 % na aktuálnych 64,9 mil. ton, a predčili tým i očakávania účastníkov trhov, ktorí čakali nižšie číslo. Dôležité ale je, že ceny kukurice ako aj sóje na burze v Chicagu z pohľadu technickej analýzy posilnili nad dôležité technické úrovne, čo obidvom komoditám otvorilo priestor pre ďalší rast, konkrétne kukurice k 4 USD za bušel a sóji k 9,3 – 9,4 USD za bušel. Dnes obidve plodiny svoj trend potvrdili, keď kukurica posilnila už k 3,9 USD za bušel a sója na 9,18 USD za bušel. Včerajší report USDA podporil v raste i kanadské ceny repky, ktoré posilnili za 1 deň o 4 EUR/t (na dnešných 314 EUR/t). Kanadskí farmári navyše tento týždeň avizujú nepriaznivé počasie pri zbere ako pšenice, tak i repky, čo by mohlo pomôcť cenám plodín v pokračovaní rastu. Účastníci trhov sledujú i vývoj v Južnej Amerike, kde v časti Argentíny a Brazílii za ostatné dva mesiace padla len pätina dlhodobého priemeru zrážok, čo môže skomplikovať vzchádzanie porastov sóje a kukurice počas momentálne prebiehajúcej sejby plodín v týchto krajinách. Suché počasie vládne i v Austrálii, čo signalizuje ďalšie poklesy odhadov tohtoročnej produkcie repky a pšenice v krajine.

Predpokladáme, že ceny plodín tento týždeň budú pokračovať v raste, pričom už budúci týždeň USDA zverejní svoj októbrový report WASDE, v ktorom bude meniť bilanciu jarín v USA aj v závislosti na výsledkoch včerajšieho zverejneného reportu o zásobách plodín v USA. Je pravdepodobné, že ministerstvo v reporte opäť pošle trochu nižšie svoj odhad tohtoročného priemerného výnosu kukurice a sóje v USA, čím by mohlo ďalej znižovať odhad tohtoročnej produkcie obidvoch plodín v USA. Na druhej strane počasie neskoro zasiatym kukuriciam v USA nateraz relatívne praje, keď sa minulotýždňová predpoveď očakávaných mrazov v tomto týždni na severe amerického stredozápadu nenaplnila a teda kukurica môže naďalej dozrievať. Na druhej strane sa ale v regióne najbližšie dni očakávajú výdatné zrážky, čo zrejme bude komplikovať žatvu.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 40. týždňa 2019: pšenica 176 – 178 EUR/t, kukurica 166 – 169 EUR/t, repka 386 – 392 EUR/t.

Zookomodity:

Ceny jatočných ošípaných v Nemecku v tomto týždni pokračujú v stagnácii na úrovni 1,85 EUR/kg jat. hm., no posun nahor zaznamenali ceny v Dánsku, ktoré medzitýždenne posilnili o 3 eurocent/kg jat. hm. na 1,77 EUR/kg jat. hm. Koncom mesiaca sa mierne dvíhali nahor i poľské ceny ošípaných, čo signalizuje, že mierneho rastu by sa mohli dočkať i slovenské ceny komodity.

K rastovému trendu sa navrátila i cenotvorba jatočných ošípaných v USA po správach, že Čína bude potrebovať nakupovať i americkú bravčovinu v snahe stabilizovať situáciu na domácom trhu. Ceny futures kontraktov jatočných polovičiek na burze CME medzitýždenne posilnili o 3,7 % na 1,57 USD/kg jat. hm., pričom farmárske ceny ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota medzitýždenne poskočili nahor o takmer 11 % na 1,08 USD/kg jat. hm.

Čínske ceny jatočných ošípaných si po dlhej rastovej šnúre dali prestávku, keď medzitýždenne stagnovali na cene 3,72 EUR/kg jat. hm.

Predpokladáme, že tento týždeň farmárske ceny jatočných ošípaných v SR posilnia o 1 až 2 eurocent/kg jat. hm. do pásma 1,87 – 1,93 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočných kráv triedy R3 v Nemecku v aktuálnom týždni ostávajú na cene 2,70 EUR/kg jat. hm., čo je totožná cenová hladina v porovnaní s uplynulým týždňom. Jatočné býky (R3) pokračujú v posilňovaní, keď ich ceny vzrástli medzitýždenne o 3 eurocent/kg na 3,64 EUR/kg jat. hm.

Dnešná aukcia mliekarne Fonterra na N. Zélande priniesla stabilnú cenotvorbu mliečnych komodít, keď kontrakty jednotlivých komodít boli zobchodované za priemernú cenu 3306 USD za tonu, čo je o 0,2 % vyššia cena v porovnaní s minulou aukciou spred dvoch týždňov.

V EÚ na burze EEX v Nemecku ceny mliečnych komodít v ostatnom týždni mierne korigovali nadol. Maslo zlacnelo o 125 EUR/t na 3625 EUR/t, kým cena SOM korigovala nižšie o 9 EUR/t na 2359 EUR/t. Teoretická cena mlieka vypočítaná z cien týchto dvoch komodít tak poklesla medzitýždenne o 2,1 % na 33,92 EUR/100 kg. Spotové ceny mlieka v Nemecku v minulom týždni klesali na medzitýždennej báze o 0,5 až 1 EUR/100 kg do pásma 35 až 37 EUR/100 kg, spotové ceny v Holandsku korigovali nadol o 1 EUR/100 kg na 36 EUR/100 kg. Nemecké dodávky mlieka do mliekarní za 38. týždeň 2019 boli o 0,9 % vyššie v porovnaní s totožným týždňom roka predtým.

Ceny mlieka v USA pokračovali v miernom zlacňovaní, keď klesli o 0,7 % na 39,99 USD/100 kg.

V rámci našej prognózy rozširujeme cenový výhľad farmárskych cien mlieka o mesiac december 2019, v ktorom očakávame pokračovanie mierneho rastu cien komodity. Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 3,7 % tuku a 3,3 % bielkovín): október 2019: 31,85 EUR/100 kg, november 2019: 32,30 EUR/100 kg, december 2019: 32,75 EUR/100 kg,. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek):  október 2019: 32,30 EUR/100 kg, november 2019: 32,80 EUR/100 kg, december 2019: 33,28 EUR/100 kg.

Ropa a PHM:

Ropa Brent počas uplynulého týždňa pokračovala v poklese, pričom na medzitýždennej báze oslabila o 5 USD za barel na dnešných 59 USD za barel, čím sa dostala definitívne na obchodné ceny, ktoré panovali na trhu tesne pred útokmi dronov na rafinérie v S. Arábii v polovici septembra. Saudská Arábia včera oznámila, že sa jej podarilo dostať svoju produkciu ropy na úroveň spred útokov, čo podporilo ceny ropy v poklese. Komoditu však aktuálne trápia nové a nové indície o spomaľovaní globálnej ekonomiky. Dnešné zverejnenie priemyselného indexu nákupných manažérov v USA, ktorý klesol na najnižšiu úroveň od leta 2009, zvýšilo obavy o možný nástup recesie aj v najväčšej ekonomike sveta. Na druhej strane Saudská Arábia dnes naznačila, že prípadný konflikt medzi ňou a Iránom, teda druhým a tretím najväčším producentom ropy na svete môže vytiahnuť ceny ropy do takých úrovní, ktoré ešte história nezažila. Cena ropy je tak zakliesnená medzi dvomi mlynskými kameňmi možného poklesu (spomaľovanie globálnej ekonomiky) ako i možného rastu (tenzie na Blízkom východe). Z pohľadu technickej analýzy aktuálne na trhu vládne poklesný trend cien ropy, čo signalizuje, že komodita by sa mohla dostať späť na svoje augustové minimá ležiace na cene 56 USD za barel. Nemožno však vylúčiť možnú volatilitu cien komodity v najbližších týždňoch s tendenciami pohybu cien do obidvoch strán.

Aktuálny pokles cien ropy zlacňuje i ceny PHM v Rotterdame, pričom naďalej klesajú citeľnejšie ceny benzínov v porovnaní s naftou. Očakávame, že tento týždeň v SR klesnú ceny benzínu natural 95 o 2 eurocent/l na 1,315 EUR/l, zatiaľ čo nafta by mohla zlacnieť o 1 eurocent/l na 1,24 EUR/l.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov