tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Anketa so štvoricou účastníkov Dairy Campu 2019,

ktorý sa konal začiatkom júla v AGROCONTRACTe Mikuláš - jednej z najmodernejších fariem v strednej Európe.

Niektorým účastníkom Dairy Campu 2019 sme položili nasledovné otázky:

1. Ako ste sa dozvedeli o tomto podujatí?

2. Čo vás presvedčilo, že obetujete týždeň prázdnin (event. dovolenky), aby ste sa zúčastnili tohto podujatia?

3. Ako hodnotíte Dairy Camp 2019? Čo vás najviac zaujalo z programu podujatia, resp. čo si z neho odnášate domov?

Nikola Víroková, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie, Košice

1. O akcii Dairy Camp 2019 som sa dozvedela na jar prostredníctvom osobnej návštevy zástupcu firmy AGROCONTRACT Mikuláš na našej škole.

2. Po skončení štúdia by som sa chcela venovať hlavne reprodukcii kráv. Účasťou na Dairy Campe by som chcela viac dostať do „krvi“ niektoré praktické otázky nielen z oblasti reprodukcie, ale napr. aj z výživy zvierat. Teória je jedna vec, pre osvojenie si problematiky je však dôležitejšie jej pochopenie v širších súvislostiach.

3. Program Dairy Campu sa mi veľmi páčil. Dozvedela som sa tu veľa nových informácií. Veľmi si cením praktické ukážky v rámci jednotlivých tém - napríklad pri hodnotení exteriéru dojníc. Túto problematiku sme síce v škole preberali, prezentácia problematiky na obrazovke však len ťažko nahradí osobný zážitok z hodnotenia naživo. Dôležité bolo, že bonitér nám vysvetlil aj dôvody, pre ktoré dojnici pridelil príslušný počet bodov.

Matej Košian, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie, Košice, 5. ročník

1. Podobne ako moji kolegovia, aj ja som sa o možnosti zúčastniť sa letného Dairy Campu dozvedel u nás na univerzite priamo od manažéra ľudských zdrojov AGROCONTRACTu Mikuláš pána Jána Glembu.

2. V budúcnosti by som sa chcel venovať výžive a reprodukcii dojníc, takže prezentovaná ponuka ma oslovila veľmi intenzívne. Tento kurz beriem ako možnosť rozšíriť si svoje teoretické poznatky nielen zo spomínaných oblastí, ale v podstate vo všetkých oblastiach chovu HD. Zaujíma ma aj ekonomika produkcie mlieka, pretože stále počúvam, že je veľmi ťažké, ba priam nemožné dorábať mlieko ekonomicky. Pritom vo svete existujú mnohé farmy, ktoré dokážu na mlieku zarobiť.

3. Očakávania, s ktorými som sem prišiel sa postupne naplnili a som rád, že sa ku mne dostali informácie skôr ako to býva zvyčajne – teda až po absolvovaní univerzity priamo v každodennej praxi. Dobré je aj to, že naše odborné debaty pokračujú aj večer. To je však individuálne, niekto potrebuje jednoducho vypnúť po ťažkom dni. Ťažko by sa mi vyberal nejaký jednotlivý fakt či poznatok, ktorý by som zdôraznil. Program je tu perfektný. Mohol by som „vypichnúť“ napr. sonograf s 3D okuliarmi, ktorý uľahčuje a zrýchľuje diagnostiku. Tiež ma oslovil manažment ľudských zdrojov, presné nastavenie pracovných postupov a dodržiavanie pracovnej morálky. Základom je správna komunikácia s ľuďmi a ich odborné vedenie.

Bc. Dominika Čechová, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, FABP, 4. ročník (výživa zvierat a krmivárstvo)

1. O tomto podujatí som sa dozvedela počas propagačnej akcie na našej univerzite.

2. Verila som, že účasť na Dairy Campe mi dá veľa do života z odborného hľadiska. Účasť na tomto podujatí je pre mňa veľkou cťou a verím, že okrem vedomostí mi poskytne výhodu aj v tom, že si absolvovanie tohto kurzu budem môcť dať do svojho profesného životopisu. Mimochodom, v budúcnosti by som chcela pracovať na takejto farme.

3. Veľmi ma oslovila tunajšia kruhová dojáreň. Zaujal ma aj celkový manažment farmy (napr. tvorba skupín). Veľmi sa mi páči, že tunajšie majú dojnice vynikajúci zdravotný stav paznechtov. Situácia je presne opačná ako v chovoch, ktoré som doteraz navštívila. Ak by som sa ešte pristavila napríklad pri reprodukcii, veľmi ma oslovilo zostavovanie pripúšťacích plánov, ktoré sú pre zootechnika jednoduché a zároveň sú efektívne pre farmu. Vysoká intenzita kurzu a sústredenosť na dôležité fakty v rámci danej problematiky mi poskytla široké spektrum vedomostí v súvislostiach, ktoré mi pomohli lepšie pochopiť problematiku. Napríklad pri výučbe reprodukcie sa veľa venujeme anatómii a málo tomu, ako funguje reprodukcia v realite, napríklad pri inseminácii. Podobné je to aj napríklad pri technike kŕmenia, kde nám chýbajú praktické príklady toho, ako fungujú napr. vyberacie frézy a podobné zariadenia.

Ing. Marek Tišliar, zootechnik, RD HRON Slovenská Ľupča

1. Mojím zdrojom informácií o Dairy Campe bola relácia Farmárska revue RTVS.

2. V prvom rade som chcel zdokonaliť svoje vedomosti a zručnosti a tiež som si chcel vyskúšať rozdiel medzi praxou a tým, čo nás naučili v škole (zatiaľ som pracoval ako zootechnik len 1 mesiac).

3. Zaujala ma nielen vysoká profesionalita tunajších manažérov a pracovníkov, ale aj ich pracovná morálka. Ak by som mal použiť adekvátne prirovnanie, asi by som nehovoril o „fabrike“, ale skôr o veľmi dobre fungujúcom živom organizme. Rád by som preniesol časť tunajšieho know-how do každodennej praxe v našom podniku (samozrejme, nie mechanicky). Ak by som mal zdôrazniť jednu oblasť, ktorá ma zaujala, určite je to reprodukcia. Vnímam ju ako jednu z najdôležitejších oblastí chovu HD. Inšpiratívne bolo pre mňa napr. používanie synchronizačných schém s vysokou úrovňou oplodnenosti. Podľa mňa je to nevyhnutná podmienka úspešnosti vo vysokoúžitkových chovoch dojníc. Hoci som túto problematiku poznal už zo školských lavíc, predsa len praktické ukážky s vysvetlením súvislostí značne obohatili moje odborné vedomosti.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov