tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Eva Sadovská

Štatistický úrad SR dnes zverejnil vývoj inflácie za december 2018

a uzavrel tak celý rok 2018. Ceny tovarov a služieb sa oproti novembru 2018, teda medzimesačne znížili o – 0,1 %. Na medziročnej báze ceny tovarov a služieb v decembri 2018 vzrástli o 1,9 %. Jedná sa tak o najpomalší nárast cien za posledný rok. Priemerná inflácia tak za rok 2018 dosiahla úroveň 2,5 %.

V prípade potravín a nealkoholických nápojov bol v decembri evidovaný medzimesačný pokles cien o – 0,1 %, na medziročnej báze potraviny a nealkoholické nápoje zdraželi o 0,9 %. Takto pomaly ceny potravín nerástli počas posledných dvoch rokov. Napriek tomu, že v druhom polroku 2018 prišlo k spomaleniu zvyšovania cien potravín, vysoké tempá zdražovania z úvodu roka 2018 sa postarali o to, že ceny potravín a nealkoholických nápojov v priemere počas roka 2018 zdraželi o 3,9 %. Týmto tempom sme sa tak zaradili medzi krajiny EÚ s najvýraznejším zdražovaním potravín a nealkoholických nápojov v roku 2018.

Podľa údajov ŠÚ SR sme si v decembri 2018 oproti novembru 2018, teda medzimesačne, priplatili za zeleninu 5,3 %, za chlieb a obilniny 1,4 %. Klesli ceny ovocia o – 3,5 % a sladkostí o – 3,2 %. Ceny nealkoholických nápojov medzimesačne zlacneli o -2,0 %.

Pod vysoké čísla cenového rastu potravín počas prvej polovice roka 2018 sa podpísali predovšetkým dozvuky fipronilovej a maslovej krízy. V prípade cien vajec a masla boli cenovky vyššie ako pred rokom o desiatky percent. V druhom polroku efekty káuz už iba doznievali a ceny vajec či viacerých mliečnych výrobkov stagnovali, prípadne zaznamenali dokonca mierny pokles. Fázy poklesu a rastu sa počas roka striedali v prípade cien mäsových výrobkov, ovocia a zeleniny. Neprehliadnuteľný bol pokles ceny cukru spôsobený jeho prebytkom v Európe a zrušením kvót.

Vývoj cien potravín či nealkoholických nápojov je na Slovensku ovplyvňovaný aj ekonomickým vývojom v krajine a jeho dopadom na kúpyschopnosť obyvateľstva. Ak HDP a platy v ekonomike rastú, nezamestnanosť klesá, tak to zväčša podporí cenový rast v krajine. Svoje dokáže urobiť ale aj nastavenie daní ako napríklad DPH.

Za jeden z faktorov, ktorý ovplyvňuje slovenské ceny potravín, považujeme aj (ne)pomer medzi dovezenými a domácimi potravinami na pultoch v našich obchodoch. No a netreba zabudnúť ani na samotných obchodníkov a ich konkurenčný boj o zákazníka.

Vývoj cien potravín je vo všeobecnosti ale významne ovplyvňovaný vývojom cien poľnohospodárskych komodít na svetových trhoch či u nás. Tie ovplyvňujú vývoj cien potravín ako rastlinného, tak aj živočíšneho pôvodu. Svoje dokáže urobiť aj cenový vývoj energií či pohonných hmôt, nakoľko potraviny je potrebné vyrobiť a prepraviť. Čo ale zrejme zarezonuje, a v súvislosti s cenami potravín sa v roku 2019 sledovať bude, sú opatrenia vlády. Špeciálny odvod pre reťazce, ale aj už existujúce zavedenie príplatkov za prácu cez víkend či sviatky sú opatreniami, ktoré majú potenciál viesť k zvyšovaniu cien potravín na pultoch v našich obchodoch.

Eva Sadovská, analytička Slovenského farmárskeho, družstva

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov