Eva Nováková
Ročník 2018 podľa doterajších poznatkov budeme v rámci Slovenska hodnotiť
Za veľmi priaznivého počasia v septembri a októbri sa realizoval zber hrozna s vyššími úrodami, s dobrou cukornatosťou, ale s výrazne nižšími kyselinami, čo vo vzťahu k úrode nebýva pravidlom. Bol to ročník, v ktorom rozmary počasia, pôdne a topografické danosti lokality a spôsob pestovania vytvorili rozdielnu výslednú hodnotu. Najmä lokálne úhrny zrážok vytvorili rozdielnosť často aj v dvoch blízkych vinohradoch. Nástup viniča do vegetačného obdobia bol v lokalite Vinohrady nad Váhom 3. apríla, čo v porovnaní napr. s rokom 2017 bolo o 14 dní neskôr. Aj pučanie viniča malo v porovnaní s predchádzajúcim rokom schodok o 10 dní. Dôsledkom vyšších hodnôt efektívnej teploty v apríli a máji bol začiatok kvitnutia viniča o 20 dní skôr ako v roku 2017 a za posledných 10 rokov nevídane veľmi skoro. Fenologické fázy, veľkosť brokov, veľkosť hrášku a uzatváranie strapcov prebehli veľmi rýchlo. Všetko ale spomalil až koniec júna, no aj tak zamäkanie bobúľ bolo o týždeň skôr ako vlani. Skoré odrody boli už začiatkom augusta pripravené k zberu.
Ing. Milan Chudý, Vinohrady nad Váhom
Podrobnú analýzu vinohradníckeho ročníka 2018 prinášame v časopise Sady a Vinice, číslo 5-6/2018.
Spracovala Eva Nováková, Sady a Vinice