tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

NIR technológia využíva sa na overenie identity vstupných surovín, ku kontrole kvality

finálnych výrobkov a ku kontrole výrobných procesov v reálnom čase.

Pri porovnávaní s bežne používanými postupmi ponúka NIR spektroskopia mnoho výhod. NIR je zaznamenané vo veľmi krátkom čase niekoľkých sekúnd, pričom nevyžaduje úpravu vzorky. Žiarenie preniká niekoľko milimetrov do vzorky, čo umožňuje analýzu zložitých nehomogénnych vzoriek. Najdôležitejšia je použitá kalibračná metóda. Klasifikačné pravidlá – teda algoritmy, ktoré sú používané k vytvorení kalibračného modelu, interpretujú NIR spektrum ako bod v dimenzionálne redukovanom faktorovom priestore.

Firmy ktoré sa venujú výrobe senzorov na báze NIR do poľnohospodárstva sú napríklad Dinamica Generale, alebo ZEISS. Na Slovensku je známy produkt AGRI Nir, ktorý používa väčšina spoločností zaoberajúcich sa výživou zvierat firiem na určovanie zloženia krmív ako i jeho inovácia x nir. Ďalší produkt, ktorý sa používa do kŕmnych vozov a sleduje a upravuje každú kŕmnu dávku podľa požadovaných výživových parametrov, sa nazýva feedscan a jeho modifikácia, ktorá sa inštaluje na komín rezačky s názvom NIR on bord kit. Tento systém vytvára výživovú mapu toho ktorého hybridu na parcele. Na základe jeho výstupov viete porovnať, ktorý hybrid kukurice, lucerny hrachu je najvhodnejší do vašich podmienok, a samozrejme, v akých parametroch ho momentálne zberáte. Viete podľa neho zvoliť vhodný konzervant, viete ako zmeniť proces silážovania, senážovania, výživovú hodnotu pri využití kombinácie týchto prístrojov. Využiteľnosť týchto prístrojov na báze NIR je pri pestovaní plodín, výžive zvierat a tvorbe kŕmnych dávok, výrobe bioetanolu, dávkovaní hnojovice na polia, všade tam, kde si v látkach dávate robiť laboratórne rozbory. Na to majú tieto spoločnosti rôzne riešenia.

Ďalšou novinkou pre využitie NIR technológie je využitie spoločnosťou Soil Cares na testovanie pôdy a zistenie parametrov obsahu jednotlivých prvkov a obsahu organickej hmoty v pôde. Úrodnosť ako základná vlastnosť pôdy začala byť znovu veľmi diskutovanou témou, pretože ako každý vieme, platí zákon minima, čiže prvok ktorý je v minimálnom množstve využiteľný pre rastlinu je prvkom obmedzujúcim. Inak povedané, aj keď je všetkého dostatok, stačí nedostatok jedného prvku, aby to obmedzilo rastlinu v jej optimálnom produkčnom raste. Po 15 – 2O rokoch zisťujeme, že množstvá zásobných mikro a makroprvkov sa míňajú rovnako ako aj organická hmota v pôde a základná vlastnosť pôdy, teda úrodnosť, sa znižuje.

Ing. Martin Nevolný, Respect Slovakia

Ing. Ladislav Balázs, Agritechnika cz

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov