tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

AGROBIZNIS

Je dosť možné, že za poistenie poľnohospodárskych rizík si poľnohospodári od roku 2019 priplatia. Vláda totiž plánuje nahradiť len od roku 2017 platný 8 % - ný odvod poisťovní

zo zaplateného neživotného poistenia novou daňou, ktorá bude pokrývať všetky druhy poistenia. Jej sadzba sa má hýbať v závislosti od typu poistenia od 2 do 8 %. Najnižšia sadzba vo výške 2 % sa navrhuje pre životné poistenie. Poistenie poľnohospodárskych rizík, teda poistenie zvierat a plodín by malo byť zdanené 6 % - nou daňou. Predpokladané schválenie legislatívy je nateraz naplánované na 1.10.2018. Ministerstvo financií predpokladá, že nová daň prinesie v roku 2018 do štátneho rozpočtu 14,2 mil. EUR a v roku 2019 ďalších 57 mil. EUR. Kým doterajší 8 % - ný odvod sa týkal len novo uzatvorených poistných zmlúv (neživotného poistenia), nová daň by sa mala týkať všetkých, teda už i dávnejšie uzatvorených zmlúv. To povedie k zvýšeniu nákladov poisťovní na i už retrospektívne založené poistné zmluvy, pričom existuje značná pravdepodobnosť, že tieto náklady poisťovne presunú na poistených. Ministerstvo financií argumentuje, že takéto zdanenie poistných zmlúv sa často využíva i v západnej Európe, keďže poistenie je v EÚ oslobodené od platby DPH. Napriek tomu sa nový návrh ministerstva stretáva so značnou dávkou kritiky.

 

„Daň z poistenia uvalenú na životné poistenia považujeme za absurdnú už aj v kontexte toho, že toto poistenie by bolo zdanené trikrát. Občan si kupuje poistenie zo zdanených peňazí, výnos z tohto poistenia je zaťažený daňou z príjmu a po novom by mal znášať aj daň z poistného,“ skonštatovala nedávno pre agentúru SITA Jozefína Žáková, generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní.

Nová daň z poistného vytvorí ešte väčší tlak na poskytovateľov poľnohospodárskeho poistenia. Tento typ poistenia sa totiž kvôli silnej konkurencii, no hlavne malej prepoistenosti poľnohospodárov hýbe z pohľadu rentability dlhodobo „na hrane“. 6 % - daň pritom ekonomickú výsledovku tohto poistenia ešte viac zhorší. Keďže poisťovne podľa prísnych európskych solvency smerníc nesmú vykrývať stratové typy poistení tými, v ktorých zaznamenávajú zisky, budú musieť pristúpiť k iným alternatívam, aby zabránili tomu, že daný typ poistenia vylúčia z ponuky. Tým je ďalší pokles dostupných bonusov poskytovaných poľnohospodárom a zrejme aj rast sadzieb poistného.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov