tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Relatívne suchý jún a extrémne teplý a suchý júl sa podpísal na strese takmer väčšiny kultúr.

Nedostatok vlahy v kombinácii s vysokými teplotami spôsobujú zastavenie rastu, nielen vegetatívneho, ale aj rast a vývin plodov. To všetko sa podpisuje na kvantite, ale najmä na kvalite ovocia. Ovocné dreviny vyžadujú pravidelné rozloženie zrážok do menších, ale početných období. Aj keď sa na základe meteoštatistík zdá, že zrážok je dosť, nie je to celkom tak. Mesačný úhrn zrážok môže byť v normále, ale je veľmi nevhodné, keď tento úhrn spadne počas 24 hod. Ovocné dreviny týmto trpia. Vlahu a v nej rozpustné živiny prijímajú pomocou vlásočnicových korienkov. Ak tieto preschnú, rastlina neprijíma vodu, zastavuje rast a vývoj. V prípade vlahy potrvá niekoľko dní, kým korienky znovu narastú a začínajú prijímať vodu. Pri opätovnom suchu sa rast znova zastavuje a tento kolobeh pokračuje ďalej. Je preto nevyhnutné, aby sme v takomto období mali zabezpečený dostatok vody pomocou doplnkovej závlahy.

 

 

V tomto období je vhodné pokračovať v aplikácii vápenatých prípravkov pre celkovú kondíciu rastlín a kvalitu plodov. Je možné takisto aplikovať aj presvetľovací rez najmä na kôstkovinách po zbere úrody, ale takisto aj pri jadrovinách. Pri reze jadrovín už neovplyvníme diferenciáciu kvetných pukov, ale pozitívne ovplyvníme vyfarbenosť plodov. Pri marhuliach rezmi po zbere plodov spoľahlivo unikáme infekcii húb z rodu Pseudomonas, ktoré sa vyskytujú v niektorých lokalitách po predjarnom reze.

Pri odstraňovaní prebytočných letorastov myslíme aj na riziko slnečného úpalu plodov, takže pokiaľ je to možné, neodstraňujeme príliš mnoho letorastov a všeobecne odporúčame robiť letné rezy pri zamračenom počasí.

 

Celý príspevok si môžete prečítať v časopise Sady a Vinice 4/2015.

Eva Nováková, Sady a Vinice

Časopis Sady a vinice si môžete objednaťsady-a-vinice

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov