tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ceny obilnín na globálnych burzách ostatný týždeň vykazovali naďalej len mierne zmeny. Výraznejšie klesali ceny repky.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 1 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 233 EUR/t. Kukurica zlacnela o 1 EUR/t na dnešných 211 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne stratila 20 EUR/t, keď sa dnes obchoduje na cene 445 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne klesla o 24 EUR/t na 525 EUR/t, kým austrálska repka skorigovala nadol o 23 EUR/t na 456 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesla cena mäkkej pšenice v USA o 3 EUR/t na 200 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne posilnila o 2 EUR/t, keď sa dnes obchoduje za 178 EUR/t, pričom cena sóje medzitýždenne vzrástla rovnako o 2 EUR/t na 468 EUR/t.

Pšenica

Pokojné smerovanie cien či ticho pred búrkou? Viacerí analytici totiž avizujú, že dnešný report WASDE, ktorý zverejní USDA by mohol priniesť strednodobú zmenu trendu pri cenách plodín. S veľkou pravdepodobnosťou nás čaká korekcia odhadov úrody kukurice a sóje v USA, pričom pri pšenici by mohli byť korigované nadol odhady úrody Kanady a Austrálie. Otázka znie, či to bude dostačujúci impulz pre trvalejšiu zmenu trendu.

Pšenica na burze MATIF sa aktuálne obchoduje v okolí svojho 50 – dňového priemeru a nerozhodne osciluje v obidvoch smeroch okolo tejto úrovne. Decembrový kontrakt 23 už prebral pozíciu lídra pred pár týždňami, pričom sa obchoduje 25 EUR/t nad cenou čoskoro expirujúceho septembrového kontraktu. Jeho cena dnes klesla na 205 EUR/t, pričom tento priepastný rozdiel medzi týmito dvomi kontraktmi nateraz neveští pre ceny pšenice rastový trend, skôr naopak. Takto široký spread medzi týmito dvomi kontraktmi môže naznačovať na malý dopyt po pšenici v EÚ.

EÚ nateraz nerozhodla o predĺžení importného zákazu ukrajinských plodín pre nárazníkové krajiny s Ukrajinou (vrátane SR), no pred pár hodinami Poľsko sa rozhodlo vo vlastnej réžii predĺžiť importný zákaz a o rovnakom kroku uvažuje Maďarsko. Podľa denníka Politico sú ostatné členské štáty v otázke ďalšieho predĺženia zákazu importu skeptické, pričom Nemecko a Francúzsko sú údajne proti predĺženiu importného zákazu. Zrejme tak opäť dôjde na zavedenie zákazov vo vlastnej réžii jednotlivých štátov. Otázka znie, či to Slovensku pomôže, keďže západná Európa bude ďalej dovážať ukrajinské obilie a to bude brzdiť exportný tok komodít zo SR smerom na západ.

Exporty pšenice z EÚ navyše vykazujú mizerné tempo, keď sú medziročne nižšie o 32 %, pričom súčasne rastie tempo importov pšenice do EÚ vďaka dovozom z Ukrajiny. Je tak veľmi otázne, či tieto faktory dovolia cenám pšenice na európskom trhu v najbližších týždňoch rásť, bez ohľadu na výsledky dnešného reportu WASDE.

Pšenice je na globálnom trhu dostatok, pričom Rusko má k dispozícii na export v tejto sezóne viac ako 50 mil. ton komodity. Dianie v Rusku, resp. v regióne Čierneho mora tak bude ďalej najvýraznejšie ovplyvňovať ceny komodity.

Uvidíme akým smerom pohne cenami dnešný report, toto smerovanie by malo dať viac informácií o tom, kam sa ceny najbližšie obdobie pohnú. Nateraz vnímame ako najpravdepodobnejší scenár pohybu cien v bočnom pásme. Veľký cenový spread medzi dvomi kontraktmi s najbližším termínom dodávky však môže naznačovať, že ceny majú kam klesať (septembrový kontrakt je momentálne už na cene 204 EUR/t).

Kukurica

WASDE report nebude ani tak o pšenici, ale hlavne o kukurici a sóji. USDA ostatné dva týždne pomerne citeľne reportuje o zhoršovaní kondície porastov kukurice v USA, ktoré dozrievajú predčasne, čo zrejme povedie k nižšej hmotnosti zŕn. Analytici očakávajú, že USDA dnes zredukuje odhad produkcie kukurice v USA medzimesačne o 3 mil. ton na 380,9 mil. ton. Stále však pôjde o vysoké číslo, ktoré zrejme nebude mať ambíciu výraznejšie tlačiť ceny plodiny nahor. Môžeme však podľa debát zainteresovaných očakávať, že finálna produkcia kukurice v USA ešte pôjde nižšie, keďže sa začína hovoriť o plošnom výnose pod 170 bušelov na aker (aktuálny odhad vyššie vychádza z výnosu 173,1 bušelov na aker), čo naznačuje na produkciu pod 370 mil. ton.

Keďže ale Brazília medziročne zvýšila ostatnú sezónu produkciu o viac ako 20 mil. ton, na trhu je kukurice dostatok.

V EÚ zase vplýva na ceny výhľad pomerne robustnej ukrajinskej produkcie, ktorá sa odhaduje na 27 mil. ton. Celkovo obchody s kukuricou v EÚ sú vzhľadom na inak pokročilý čas pred žatvou veľmi pomalé.

Dnes sa tak s veľkou pravdepodobnosťou dočkáme korekcie výhľadu úrody v USA a tým aj vo svete, no je otázne, či to bude stačiť na obrat cenového trendu.

Podobne ako pri pšenici, aj pri kukurici očakávame nateraz pokračovanie cenového pohybu na MATIFe v bočnom cenovom pásme. Technicky však kukurica naďalej cieli na nami už avizovaný cenový cieľ 198 EUR/t, čo znamená, že komodita má stále priestor pre pokles. No uvidíme, čo spraví s cenami dnešný report.

Olejniny

Ako sme avizovali v minulotýždňovom reporte, kde sme skonštatovali: „Ak sa cena repky na MATIFe neudrží nad 455 EUR/t, potom jej novým cieľom je 435 EUR/t“ – zdá sa, že tento scenár sa napĺňa. V tomto momente sa repka obchoduje už za 439 EUR/t, pričom bude kľúčové, aby sa vôbec udržala nad nami avizovanou úrovňou 435 EUR/t. Ak nie, čaká ju ďalšia korekcia k 418 EUR/t.

Pod tlak dostali ceny repky opäť ukrajinské exporty, resp. potenciál ukrajinských exportov. Ten by mal v novej sezóne predstavovať rekordných 3,85 mil. ton. To je väčšina z celkovej potreby EÚ, ktorú plánuje Únia túto sezónu doviezť (5,4 mil. ton). Ceny repky sa však dostali pod tlak aj kvôli spomaľujúcemu dopytu po komodite v Európe, čo môže byť prvým symptómom prichádzajúcej recesie do EÚ. Ceny komodity tak neklesali len v EÚ, ale aj v Kanade či Austrálii a to napriek tomu, že obidve krajiny nedávno redukovali odhad svojej nadchádzajúcej produkcie repky.

Je tak pravdepodobné, že repka sa môže ďalšie dni ďalej zosúvať na burze MATIF nižšie.

No na pomoc (v podobe zastavenia poklesu) by jej mohla prísť sója. Dnešný WASDE report by mal poukázať na ďalšiu redukciu produkcie sóje v USA, pričom analytici odhadujú, že USDA medzimesačne zredukuje nadchádzajúcu produkciu plodiny medzimesačne o 1,8 mil. ton na 112,7 mil. ton. Táto zmena by mala priniesť aj redukciu odhadu koncoročníkových zásob smerom späť blízko ku kritickej hodnote 5 mil. ton. Takto nízke zásoby spravidla vedú k rastu cien sóje, no kľúčová bude otázka aké rýchle budú exporty sóje z USA v novom ročníku, keďže aktuálne na trh prúdi rekordná produkcia sóje z Brazílie. Nie je tak vonkoncom zaručené, že ceny sóje na burze CBoT dnes zareagujú na pokles odhadu produkcie v USA prorastovo, skôr sa prikláňame k ďalšiemu pokračovaniu pohybu ceny v bočnom pásme medzi 13 a 14 USD za bušel (514 – 551 USD/t). Trhy totiž už počítajú s určitou korekciou odhadu produkcie v USA ako pri sóji, tak i pri kukurici a tieto zmeny už započítali do cien. Prekvapiť by však mohla výraznejšia korekcia ako sa aktuálne predpokladá, čo by mohlo pohnúť cenami. Zrejme ale USDA nebude hneď dramaticky meniť svoje výhľady nadchádzajúcej produkcie.

Ak sa sója bude obchodovať aj po reporte v bočnom cenovom pásme, potom repka môže otestovať métu 435 EUR/t a alternatívne ju aj podliezť, čo by znamenalo riziko pokračovania poklesu ceny k 418 EUR/t. Uvidíme, či repke v ďalších týždňoch pomôže k stabilizácii rastúca cena ropy a prípadne tento týždeň možný obrat v inflačných očakávaniach v USA smerom k rastu (USA budú reportovať dáta o inflácii za mesiac august 2023), ktorý by technicky mohol aspoň dočasne stimulovať ceny komodít v raste (a pomôcť i plodinám bez ohľadu na aktuálne fundamenty na trhu s plodinami).

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 37. týždňa 2023: pšenica 220 – 238 EUR/t, kukurica 208 – 218 EUR/t, repka 418 – 460 EUR/t.

 

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov