tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Zákaz importov ukrajinskej produkcie zo strany 5 susediacich krajín na chvíľu povzbudil trhy s plodinami v raste, no nie nadlho. Ako sme upozorňovali v minulotýždňovom reporte, aktuálne zákazy len potvrdzujú, že vo východnom bloku EÚ pretrváva pretlak plodín na trhu.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 11 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 245 EUR/t. Kukurica korigovala nadol o 5 EUR/t na dnešných 240 EUR/t. Repka na MATIFe si odpísala 2 EUR/t, čo ju poslalo na dnešných 459 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne oslabila o 18 EUR/t na dnešných 516 EUR/t, kým austrálska repka zlacnela o 5 EUR/t na 417 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesla cena čiernomorskej pšenice o 6 EUR/t na 250 EUR/t, cena mäkkej pšenice v USA korigovala nadol o 16 EUR/t na 218 EUR/t. Kukurica na CBoT aj vplyvom rolovania kontraktov medzitýždenne oslabila až o 28 EUR/t na 216 EUR/t a sója zlacnela o 33 EUR/t na 477 EUR/t.

Pšenica

Cena pšenice ostáva pevne usadená v poklesnom trende, pričom ani zavedenie importných zákazov na dovozy ukrajinských plodín zo strany krajín hraničiacich s Ukrajinou nedokázali na dlhšie obdobie podporiť komoditu v raste. To platí aj pre ceny kukurice či repky.

Predpokladá sa totiž, že EK ponúkne týmto štátom kompenzáciu výmenou za zrušenie importného zákazu plus garancie, aby ukrajinská produkcia len tranzitovala spomínanými krajinami, pričom tieto krajiny túto výmenu príjmu. Ak sa tak stane, ceny plodín môžu ďalej klesať. Ukrajinská produkcia momentálne tlačí ceny nadol, keď na ukrajinskom trhu sa pšenica obchoduje za 140 EUR/t, kukurica za 135 EUR/t či repka za 370 EUR/t. Pri týchto cenách nás však napadá myšlienka, či ukrajinskí farmári budú ochotní aj túto jar expandovať pestovateľské výmery, keď okrem vojny čelia nedostatku niektorých vstupov a navyše sú mizerne odmenení za svoju prácu.

Efekt vojny sa tak môže prejaviť na zníženej produkcie obilnín až s odstupom času – konkrétne túto jeseň. To platí aj pre Rusko, kde kvôli sankciám čelia farmári problémom s dodávkami poľnohospodárskej techniky. O tom, či sa tento scenár naplní, sa však dozvieme až v druhom polroku, čo je relatívne vzdialená budúcnosť a i preto aktuálne tieto alternatívne scenáre vývoja nemajú vplyv na cenotvorbu. Teraz trh vníma to, že sa vo viacerých regiónoch akumulujú prebytky produkcie, nehovoriac o tom, že spomaľuje ekonomika, na čo ceny komodít reagujú poklesom.

Zdá sa však, že Rusko po 18.5.2023 tentoraz naozaj už nepredĺži čiernomorskú exportnú dohodu, čo by mohlo na trhy s obilninami opäť prinavrátiť neistotu a tým ceny aspoň dočasne vymaniť ceny z poklesného trendu. Tiež je vysoko pravdepodobné, že ruská produkcia pšenice v novom ročníku bude výrazne nižšia ako vlaňajšia, keď odhady sa pohybujú medzi 78 až 85 mil. ton (vlani 100 mil. ton). El Nino potom so značnou pravdepodobnosťou zredukuje produkciu pšenice v Austrálii, po tom čo táto v aktuálnej sezóne zaknihovala historický rekord.

Účastníci trhov sledujú aj vývoj zrážkového deficitu v hlavných pestovateľských oblastiach ozimnej pšenice v USA, kde USDA najnovšie opäť zredukovalo podiel porastov v dobrej až excelentnej kondícii a to medzitýždenne o 1 % na 26 %. Kondícia ozimnej pšenice v USA je tak najhoršia v histórii sledovaní. Okrem toho mešká i sejba jarnej pšenice, keďže severné štáty v USA ostávajú stále pod snehovou pokrývkou.

Paradoxne však na burze CBoT ceny pšenice na to vôbec nereagujú, keď sa zosunuli na nové minimá k 6,3 USD za bušel (231 USD/t). V tomto sú však komoditné trhy majstrovské – najprv tlačia až k iracionálnej kompresii cien nadol a následne prudko vybuchnú nahor. Mimochodom špekulatívny kapitál je momentálne na americkú pšenicu prudko naklonený stávkami na ďalší pokles, čo môže viesť k tzv. short coveringu, čo je situácia, počas ktorej ceny exponenciálne v priebehu pár dní rastú. Potrebujú však k tomu relevantný impulz.

Tým chceme naznačiť, že príde čas, kedy ceny plodín znovu porastú. V AGROMAGAZÍNe už rok hovoríme o scenári, že súčasná inflácia bude mať niekoľko vĺn rastu a poklesu a to znamená, že i ceny komodít môže čakať podobná trajektória. Momentálne ale prichádza ekonomická recesia a tá môže ďalej tlačiť ceny komodít nadol. V prípade plodín si však myslíme, že Rusko začne už čoskoro intervenovať a cenový prepad zastaví. Náš predpoklad je, že pšenica a kukurica na MATIFe skorigujú k 220 EUR/t a tu vytvoria dlhodobejšie cenové dno.

Kukurica

Ceny kukurice rovnako ako pšenica, na burzách ostatné dni vytvorili nové cenové minimum. Na MATIFe sa kukurica zosunula k 238 EUR/t, nateraz však táto technická úroveň podpory drží.

Na burze CBoT sa v tomto týždni rolujú kontrakty (do pozície lídra sa dostáva júlový kontrakt, čím nahradí čoskoro exspirujúci májový kontrakt), čo viedlo k skokovému poklesu ceny kukurice zo 6,6 USD za bušel (264 USD/t) na 6,1 USD za bušel (244 USD/t). Júlový kontrakt sa pritom dlhodobo obchoduje o 20 USD/t lacnejšie, pričom nateraz nevykazuje nejaké snahy o to, že by sa chcel cenovo priblížiť k cene májového kontraktu.

Cenám kukurice aktuálne príliš nepomohla ani správa, že Čína včera zrušila veľkú importnú objednávku z USA v objeme 377 tis. ton kukurice.

Účastníci trhov tiež ostro sledujú dianie v Brazílii, kde sa očakáva rekordná produkcia kukurice. Obava je o to väčšia, že Brazília potvrdzuje veľmi robustnú produkciu sóje, ktorá už takmer s istotou dosiahne nový rekord. Ak pritom globálna ekonomika vplyvom recesie v USA či Eurozóne spomalí, znamená to i nižší dopyt po kukurici.

Nehovoriac o tom, že farmári v USA plánujú túto jar medziročne expandovať s výmerami kukurice o 4 %. A keďže sa potvrdí rekordná produkcia sóje v Brazílii, je dokonca možné, že výmery kukurice v USA napokon budú ešte o čosi väčšie ako sa predpokladá, keď na časti výmer môžu farmári nahradiť pôvodne plánované osevy sóje osevmi kukurice.

V stredoeurópskom regióne momentálny importný zákaz ukrajinskej produkcie nateraz nepomáha príliš k vzostupu cien kukurice na burze MATIF. Môžeme však očakávať pokračovanie zmeny rétoriky Ruska ohľadom čiernomorskej exportnej dohody, čo by mohlo postupne pomáhať cenám komodity nachádzať cenové dno. Momentálne ale platí, že trh je poklesnom trende a to znamená riziko pokračovania tvorby nových cenových miním.

Olejniny

Cena repky na burze MATIF sa dokázala po správe o zavedení zákazu importov ukrajinských plodín vyštverať až k 480 EUR/t, následne ako aj ďalšie plodiny, aj ona vykázala stratu rastového momenta a skorigovala nadol pod 450 EUR/t. Dobrou správou je, že komodita odmietla (aspoň zatiaľ) priamočiaro zamieriť k svojim marcovým cenovým minimám, čo dáva zvýšené predpoklady pre to, že sa pokúša formovať strednodobé cenové dno.

StatCan má zajtra ráno zverejniť svoj odhad pestovateľských výmer plodín v Kanade pre novú sezónu, pričom sa očakáva, že pestovateľské výmery repky v krajine v tomto roku vzrastú medziročne o 2 % na 8,83 mil. ha. V prípade úrody na úrovni dlhodobého priemeru by to znamenalo, že kanadská produkcia v novej sezóne prekoná métu 20 mil. ton.

Podobná úroda sa pritom črtá toto leto aj v EÚ. Najnovšia analýza MARS od Európskej komisie kvantifikovala odhad priemerného hektárového výnosu repky v EÚ v novej sezóne na 3,31 t/ha, čo znamená vyšší výnos o 7 % oproti päťročnému priemeru.

V prípade SR Komisia odhaduje priemerný výnos na 3,2 t/ha, čo by malo znamenať jeho medziročný nárast o 6 %. Vzhľadom na to, že pestovateľské výmery repky v EÚ sú medziročne vyššie o takmer 7 %, aktuálny vývoj počasia naznačuje na ďalšiu expanziu produkcie repky v EÚ. Tento faktor tak bude zrejme ďalej držať ceny komodity pod tlakom.

Pod tlak cenového poklesu sa pritom ostatný týždeň dostali definitívne i ceny sóje na burze CBoT, ktoré sa (aj vplyvom rolovania kontraktov) zosunuli k 14,3 USD za bušel (525 USD/t). Nová úroda sóje sa pritom na CBoT obchoduje na 12,7 USD za bušel (466 USD/t). Ceny sú pod tlakom vplyvom diania v Brazílii. Podľa analytikov AgRural je tu žatva sóje skompletizovaná na 92 % a je tak už vysoko pravdepodobné, že krajina zaknihuje rekordnú produkciu.

Na pretlak sóje na tomto trhu poukazujú i exporty komodity z Brazílie, ktoré v prvých dvoch dekádach apríla presiahli už 10 mil. ton a očakáva sa, že za celý mesiac dosiahnu rekord 15,1 mil. ton. Budú tak medziročne vyššie o 33 %. Účastníkov trhov tak momentálne nerozrušujú ani správy zo susednej Argentíny, kde sa odhady tamojšej úrody zosunuli do pásma 22 až 23 mil. ton. De facto sucho vplyvom pôsobenia La Nina tu vymazalo z polí 2/3 potenciálu úrody. Ceny sóje na CBoT s veľkou pravdepodobnosťou znovu otestujú svoje marcové minimá na 14 USD za bušel (514 USD/t) a ako budú ďalej prúdiť na trh informácie o rekordnej úrode v Brazílii, môžu mať ambície klesnúť aj nižšie.

I preto momentálne vidíme ako realistický scenár, že i ceny repky na MATIFe sa vrátia späť k svojim marcovým minimám na 420 EUR/t.

Cukor

Ako bonus pripájame správu o dianí na globálnom trhu s cukrom, kde ceny v Európe od začiatku roka vzrástli o 35 % na 690 USD/t, pričom na burze v New Yorku cukor za ostatný mesiac pridal viac ako 30 %, keď posilnil na 26 UScentov za libru (580 USD/t). Ceny cukru sú tak na nových ročných maximách. Na rast cien cukru vplýva nižšia vlaňajšia produkcia cukrovej repy v EÚ (vplyvom sucha), meškanie žatvy cukrovej trstiny v Brazílii ako aj momentálne nepriaznivé počasie v Indii a tiež fakt, že členovia OPEC+ zredukovali svoju produkciu ropy, čo automaticky vedie k zvýšeniu podielu výroby bioetanolu z cukrovej trstiny na úkor cukru v Brazílii.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 17. týždňa 2023: pšenica 238 – 250 EUR/t, kukurica 235 – 245 EUR/t, repka 440 – 460 EUR/t.

 

David Karkulín 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov