tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

V súlade s našimi predpokladmi technicky prepredaný trh s kukuricou po poklese ceny na 6,1 USD za bušel (244 USD/t) urobil v polovici marca na trhu otočku a započal rastový trend komodity.

K tomu jej pomohli hlavne správy o veľkých nákupoch americkej kukurice zo strany Číny v objemoch presahujúcich 3 mil. ton. Kukurici sa úspešne do konca marca podarilo vystúpať až na 6,7 USD za bušel (268 USD/t). Potom ale boli zverejnené reporty USDA, kde účastníkov prekvapili dáta o očakávaných osevných plochách kukurice v USA pre novú sezónu. Farmári plánujú zasiať kukuricu na 92 mil. akroch (37,3 mil. ha), čo znamená ich medziročný rast o 4 % a súčasne to je o viac ako 0,5 mil. ha vyššia výmera ako pôvodne očakávali účastníci trhu.

Komodita zareagovala na report poklesom ceny, pričom ten nedokázali korigovať ani dáta ďalšieho reportu, ktoré prezradili, že stavy zásob kukurice v USA k 1.3. 2023 na medziročnej báze poklesli o 5 %. K negatívnej nálade potom prispeli aj výsledky analytikov StoneX, ktorí na základe prieskumu u svojich brazílskych klientov navýšili odhad nadchádzajúcej produkcie kukurice v Brazílii na rekordných 131,3 mil. ton (odhad USDA 125 mil. ton). Kukurica sa bude v apríli najpravdepodobnejšie hýbať v pásme svojho súčasného poklesného kanála medzi 6 až 6,7 USD za bušel (240 USD/t – 268 USD/t).

Cenám by však v apríli mohol pomôcť držať sa nad 6,5 USD za bušel (260 USD/t) fakt, že na domácom trhu v USA nákupcovia momentálne prejavujú silný záujem o nákup kukurice (na trhu futures je obrátená forwardová cenová krivka). Ak by sa kukurici podarilo posilniť nad 6,7 USD za bušel, potom by sa dokonca mohla vymaniť z vyššie uvedeného kanála a dostať na 7 USD za bušel (280 USD/t).

 

David Karkulín

AGROBIZNIS

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov