tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Po niekoľkotýždňovej sérii cenových poklesov sa plodinám ostatný týždeň podarilo zaznamenať zisky.

Na burze MATIF medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 9 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 288 EUR/t. Kukurica posilnila o 8 EUR/t na dnešných 280 EUR/t. Repka na MATIFe vzrástla o 24 EUR/t, čo ju poslalo na cenu 553 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne stúpla o 12 EUR/t na dnešných 568 EUR/t, kým austrálska repka oslabila o 5 EUR/t na 488 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesla cena čiernomorskej pšenice o 2 EUR/t na 280 EUR/t, cena mäkkej pšenice v USA posilnila o 12 EUR/t na 255 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne posilnila o 7 EUR/t na 248 EUR/t a sója zdražela o 17 EUR/t na 520 EUR/t.

Pšenica

Ceny pšenice na burze MATIF sa dokázali odraziť na vyššie úrovne, súčasný nárast však stále predstavuje len malý prorastový trend v naďalej platnom poklesnom trende. Keďže sa ale zdá, že americký dolár by mohol ďalšie týždne nabrať na sile voči košu svetových mien, zvýšené šance pre oslabenie eura by mohli aj v nasledujúcom období znamenať cenovú podporu rastu cien plodín denominovaných v eurách na burze MATIF.

Na druhej strane prípadné potvrdenie posilnenia dolára však môže zatlačiť na ceny komodít denominovaných v dolároch, čo technicky môže dostať pod tlak ceny plodín na burze CBoT, no napríklad i ceny ropy. Ceny plodín vrátane pšenice tak ostávajú ďalej náchylné na možnú korekciu nadol, aj keď vzhľadom na to, do akej miery sú tieto trhy na burzách prepredané, zdá sa nám aktuálne ako najpravdepodobnejšie hovoriť o neutrálnom ďalšom vývoji ceny.

Ruské exporty pšenice na globálny trh vzhľadom na výšku vlaňajšej úrody ostávajú relatívne málo robustné, za čo však do značnej miery sú zodpovedné logistické problémy v krajine. Krajina eviduje už 3 mesiace deficit vlakových vozňov na prepravu obilnín k prístavom, keďže tieto sa vo veľkej miere aktuálne využívajú na vojenské účely.

Za pozornosť v regióne stojí aj súčasný vývoj zrážkového deficitu na najúrodnejších pôdach na juhu Ruska, kde ostatný mesiac dosiahli zrážky sotva 30 % svojho dlhodobého priemeru. Keďže pšenica ostáva v dormancii, momentálne toto nie je pre cenotvorbu až tak veľká téma, no určite je hodné sledovať ďalší vývoj v tejto oblasti. AGROMAGAZÍN predpokladá, že ruská produkcia pšenice v novej sezóne bude výrazne nižšia ako rekord z roka 2022 a to nielen kvôli medziročnému poklesu pestovateľských výmer v Rusku, ale aj logistickým výzvam, ktorým krajina čelí vzhľadom na pokračovanie konfliktu v regióne.

Časť pestovateľských výmer pšenice v USA ostatný týždeň zasiahli silné mrazy, no keďže v regióne je v súčasnosti na porastoch aj bohatá snehová pokrývka, tieto by nemali viesť k nejakým citeľným poškodeniam rastlín.

Ceny pšenice na burze MATIF sa vyvíjajú nejednoznačným smerom, pričom sa zdá, že pohyb ceny do strany budeme vidieť aj v nasledujúcom týždni. Komodita zrejme bude ďalej pracovať na výstupe svojej ceny k hornému intervalu svojho poklesného cenového kanála, ktorý leží v okolí cenovky 295 EUR/t.

Kukurica

Kým ceny kukurice na burze MATIF sa ostatný týždeň len veľmi opatrne odrazili nahor zo svojich takmer ročných miním, na burze CBoT komodita dnes znovu atakuje svoje trojmesačné maximá s cieľom pokúsiť sa zaútočiť na cenovku 7 USD za bušel.

Ceny komodity momentálne ovplyvňuje hlavne dianie v Južnej Amerike, keďže karty sú už de facto rozdané ako v USA tak i v EÚ, kde už poznáme výsledky tohtoročníkovej produkcie. V Južnej Amerike ale ďalej panuje suché počasie v Argentíne, ktoré núti analytikov s pokračovaním redukcie odhadu tamojšej nadchádzajúcej sa produkcie.

Ceny v USA pritom stimulovali ostatné dni k rastu aj správy o veľkej exportnej objednávke americkej kukurice zo strany Japonska. Celkovo však tempo exportov kukurice z USA ostáva „Achillovou pätou“ rastu cien, keďže je medziročne výrazne pozadu. Brazílske exportné ceny kukurice ostávajú o 20 USD za tonu lacnejšie ako americké, čo motivuje hlavne Čínu nakupovať v Brazílii a nie v USA.

Na záver späť do Európy. Ukrajinskí producenti kukurice odhadujú, že kvôli problémom s dodávkami vstupov najbližšiu sezónu zasejú o 30 % nižšiu výmeru kukurice, pričom predpokladajú, že produkcia krajiny v novej sezóne dosiahne len 17 mil. ton. Okrem toho na poliach farmári nechali približne 20 % výmer vlaňajšej produkcie, keďže čelia vysokým nákladom na sušenie komodity.

Snahy o posilnenie dolára zrejme zabránia cenám kukurice na burze CBoT najbližšie dni ďalej posilňovať k smerom 7 USD za bušel, pričom na MATIFe očakávame cenový pohyb komodity do strany.

Olejniny

Zdá sa, že ceny repky našli svoje strednodobé cenové dno v okolí silnej úrovne technickej podpory na cene 521 EUR/t, čo je apropos cenové maximum komodity z éry obdobia minulej dekády. Repke sa podarilo pomerne rýchlo vyšplhať späť k 550 EUR/t a to aj vďaka celkovo pozitívnej nálade na trhu s rastlinnými olejmi, ktoré podporovali v raste i stúpajúce ceny ropy. No súčasný vzostup ceny stále nedokázal komoditu vymaniť z poklesného trendu a to znamená, že repka môže ďalšie týždne tieto zisky opäť stratiť a zamieriť späť k 520 EUR/t. Myslíme si však, že komodita sa pokúsi otestovať svoju úroveň 50 – dňového priemeru, ktorý momentálne leží na cenovke 567 EUR/t. A to znamená, že by mohla ďalej predĺžiť svoju rastovú šnúru a to napriek vyššie uvedeným rizikám faktu, že jej cenový trend ostáva poklesný.

Pestovateľské výmery repky vo svete by mohli podľa odhadu analytikov v novej sezóne 2023/24 klesnúť medziročne o 0,6 mil. ha na 40,2 mil. ha. Výmery repky v EÚ však budú ďalej expandovať, keďže farmári podľa najnovších kalkulácií zasiali minulú jeseň 6 mil. ha repky, čo je o 0,1 mil. ha viac ako rok predtým. Rovnako o 100 tis. ha na 1,3 mil. ha by mali medziročne vzrásť i výmery repky na Ukrajine.

Globálny exportný trh s repkou ostáva komfortnej zásobený, čo nateraz dáva komodite obmedzené vyhliadky pre jej ďalší cenový rast. Myslíme si ale, že repka ešte v najbližších troch mesiacoch ukáže prorastový potenciál, pričom stavujeme na rast cien ropy ako aj nafty vplyvom blížiaceho sa nového kola embarga EÚ na dovoz ruských ropných derivátov (hlavne nafty) a zavedeniu cenového stropu na ceny ruskej nafty zo strany krajín G7. Rusko môže tieto sankcie začať cítiť čoraz viac, pričom najpravdepodobnejšou reakciou je spomalenie výroby, ktorá tak bude na globálnom trhu chýbať.

Na druhej strane musíme rešpektovať aj fakt, že globálna ekonomika spomaľuje a to znamená, že dopyt po rope a jej derivátoch bude ďalej klesať. Preto stávky na rast cien ropy a vďaka tomu aj zvýšená podpora pre rast cien repky majú svoje riziká.

Sója na CBoT reaguje ostatné dva dni rastom svojej ceny na nižší úhrn zrážok v regióne Južnej Ameriky v porovnaní s ich minulotýždňovou prognózou. Okrem toho exporty sóje z USA pokračujú ďalej v pomerne rezkom tempe. Komodite sa však evidentne momentálne nechce prekonať silná úroveň cenovej rezistencie ležiacej v okolí cenovky 15,35 USD za bušel. Ak pritom dôjde k posilneniu dolára v nasledujúcich dňoch, sója sa zrejme bude opäť porúčať nižšie km resp. i pod 15 USD za bušel.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 5. týždňa 2023: pšenica 283 – 296 EUR/t, kukurica 280 – 288 EUR/t, repka 550 – 567 EUR/t.

 

AGROBIZNIS

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov